Ana Sayfa »

 

Mühendislik Fakültesi Öğretim Kadrosu

 

Nail Akar
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Bilkent Üniversitesi

Haberleşme ağları, performans analizi, kuyruk kuramı, internet mimarisi.

Doktorasını 1994’te Bilkent Üniversitesi’nde tamamlayan Nail Akar, bilgisayar ve haberleşme sistemleri ve bu sistemlerin matematiksel modellemesi ve optimizasyonu konularında araştırmalar yapmaktadır. Avrupa Birliği’nin çeşitli projelerinde araştırmacı olarak görev yapmış olan Dr. Akar, daha önce Missouri Üniversitesi’nde öğretim üyesi ve Sprint şirketinin Teknoloji Planlama ve Entegrasyon Bölümü’nde kıdemli teknik eleman olarak da görev yapmıştır.

 

Selim Aksoy
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: Washington Üniversitesi

 Bilgisayarla görme, örüntü tanıma, makine öğrenmesi yöntemleri, uzaktan algılama ve tıbbi görüntü analizi uygulamaları.

Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Selim Aksoy, bilgisayarla görme, örüntü tanıma, makine öğrenmesi ve veri madenciliği konularında araştırmalar yapmaktadır. Doktorasını 2001’de Washington Üniversitesi’nden almıştır. TÜBİTAK Kariyer Ödülü, TÜBA-GEBİP Ödülü, BAGEP Ödülü, Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü ve Avrupa Birliği Marie Curie Ödülü sahibidir. Insightful Corporation bünyesinde NASA, ABD Kara Kuvvetleri ve ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü projelerinde görev yapmıştır. Uluslararası Örüntü Tanıma Derneği’nin 2006-2010 döneminde Uzaktan Algılama Teknik Komitesi başkanlığını yürütmüş olan Dr. Aksoy’un hobileri müzik ve basketboldur.

 

M. Selim Aktürk
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Lehigh Üniversitesi

 Çizelgeleme, üretim yönetim sistemleri, hava yolu aksaklık yönetimi.

M. Selim Aktürk, doktorasını 1990’da Lehigh Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Araştırmalarını üretim sistemleri, hava yolu aksaklık yönetimi, ileri üretim teknolojileri ve çizelgeleme konularında sürdürmektedir. McGill, Carnegie Mellon ve Berkeley’deki California üniversitelerinde öğretim üyeliği yapmış olan Dr. Aktürk, Türkiye Yöneylem Araştırması Derneği’nin başkanıdır. İşletme Fakültesi Dekan Vekili Dr. Aktürk, endüstri mühendisliği ve yöneylem araştırmalarına üstün katkılarından ötürü INFORMS Fellow ödülüne değer görülmüştür.

 

Can Alkan
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: Case Western Reserve Üniversitesi

Tümleşik algoritmalar, yeni nesil dizileme, biyoenformatik algoritmaları, genomik varyasyon keşfi.

Biyoenformatik ve tümleşik algoritmalar konularında çalışmalar yapan Can Alkan, doktorasını 2005’te Case Western Reserve Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Bir süre Simon Fraser Üniversitesi’nde araştırmacılık yapmış, doktora sonrası araştırmalarını Howard Hughes Medical Institute desteği ile Washington Üniversitesi’nde tamamlamıştır. 1000 Genom, Neandertal, Denisova ve benzeri uluslararası genom projelerinde araştırmacı olarak çalışan Dr. Alkan, International Society for Computational Biology üyesidir. BAGEP, Avrupa Birliği Marie Curie Kariyer Geliştirme, Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü Kurulum Desteği ve TÜBİTAK Teşvik ödülleri sahibidir.

 

Ayhan Altıntaş
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Ohio State Üniversitesi

Elektromanyetik saçınım, dalga yayılımı, antenler, kablosuz haberleşme.

Ayhan Altıntaş, doktorasını 1986’da Ohio State Üniversitesi’nden almıştır. Bilimsel çalışmalarını elektromanyetik saçınım, dalga yayılımı, antenler ve kablosuz haberleşme alanlarında sürdüren Dr. Altıntaş, TÜBİTAK Teşvik Ödülü, Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü ve IEEE 3. Milenyum Madalyası sahibidir. Concordia ve Münih Teknik üniversitelerinde misafir araştırmacı olarak bulunmuş olan Dr. Altıntaş, çeşitli ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen projelerin yürütücülüğünü yapmıştır.

 

03-034-A+cagin-ararat.TIFÇağın Ararat
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Princeton Üniversitesi

Finans matematiği, risk ölçüleri, çok değişkenli risk, sistemlerde risk, dışbükey analiz, küme eniyilemesi, Aumann tümlevleri.

Çağın Ararat, doktorasını 2015’te Princeton Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Finans matematiği, risk ölçümleri, çok varlıklı finans piyasalarında risk, sistemlerde risk, tam olmayan öncelik bağıntıları, dışbükey analiz, küme eniyilemesi, rassal kümeler ve Aumann tümlevleri konularında araştırmalar yapmaktadır. Southern California Üniversitesi’nde Fulbright misafir öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Popüler müzik ve klasik Türk müziği, Dr. Ararat’ın özel ilgi alanlarıdır.

 

Erdal Arıkan
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Massachusetts Institute of Technology

Enformasyon ve kodlama kuramı, haberleşme mühendisliği.

Doktorasını 1986’da Massachusetts Institute of Technology’de tamamlayan Erdal Arıkan, kutupsal kodlama yönteminin geliştiricisi olarak IEEE Richard W. Hamming Madalyası, IEEE Shannon Lecturer Award ve TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü kazanmıştır. Özellikle 5G teknolojisine yönelik bilimsel çalışmalarıyla dünyaca tanınan Dr. Arıkan, bilişim kuramı ve iletişim dizgeleri konularında araştırmalarını sürdürmektedir. Dr. Arıkan, Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce Illinois Üniversitesi’nde kısa bir süre öğretim üyeliği görevinde bulunmuştur.

 

Orhan Arıkan
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Illinois Üniversitesi

Sayısal sinyal işleme, uzaktan algılama, radar sinyal işleme, sıkıştırılmış algılama.

Mühendislik Fakültesi Dekanı, Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Orhan Arıkan, doktorasını 1990’da Illinois Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Dr. Arıkan’ın araştırmaları, sayısal sinyal işleme çerçevesinde sinyal analizi, iletişim uygulamaları, uzaktan algılama ve radar sistemleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce Schlumberger- Doll Araştırma Merkezi’nde araştırmacı olarak çalışmıştır. TÜBİTAK Teşvik Ödülü sahibi olan Dr. Arıkan’ın 6 uluslararası patenti bulunmaktadır.

 

Bilkent-abdullah-atalar-rectorAbdullah Atalar
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Stanford Üniversitesi

Mikrodalga elektronik, tümleşik devre tasarımı, mikromekanik sensörler.

Abdullah Atalar, doktorasını 1978’de Stanford Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Almanya ve Japonya’daki ileri teknoloji şirketlerinde araştırmalar yürütmüş olan Dr. Atalar, mikrodalga elektronik ve MEMS teknolojisiyle üretilen sensör ve çevirgeçler hakkında çalışmalar yapmaktadır. Mikrosensörler ve entegre devre simülasyonu üzerine yaptığı bilimsel araştırmalarla tanınan Dr. Atalar’a, akustik ve atomik kuvvet mikroskopisi teknolojileri alanına yaptığı katkılardan dolayı IEEE Fellow unvanı verilmiştir. TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi ve Türkiye Bilimler Akademisi üyesi olan Dr. Atalar, 2010 – 2022 yılları arasında Bilkent Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmıştır.

 

02-009-F+_ergin_atalarErgin Atalar
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Bilkent Üniversitesi

Manyetik rezonans görüntüleme.

Doktorasını 1991’de Bilkent Üniversitesi’nden alan Ergin Atalar, Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce Johns Hopkins Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmıştır. Manyetik rezonans görüntüleme üzerine çalışmaları bulunan Dr. Atalar, Bilim Akademisi ve Akademia Europaea üyesidir. Akademik çalışmalarını kurucusu olduğu Ulusal Manyetik Rezonans Araştırma Merkezi’nde sürdüren Dr. Atalar, TÜBİTAK Bilim Ödülü ve Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü sahibidir.

 

01-004-A+cevdet-aykanatCevdet Aykanat
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: Ohio State Üniversitesi

Paralel hesaplama, paralel çizge analizi, yüksek başarımlı hesaplama ve veri analitiği, paralel tensör ayrışımı.

Cevdet Aykanat, doktorasını 1988’de Ohio State Üniversitesi’nden almıştır. Araştırmaları paralel hesaplama, yüksek başarımlı hesaplama ve makine öğrenmesi konularına yayılan Dr. Aykanat, TÜBİTAK Teşvik Ödülü ve Parlar Vakfı Bilim Ödülü sahibidir. International Federation for Information Processing üyesidir. Intel’de süper bilgisayar mimarileri çalışmaları yürütmüş olan Dr. Aykanat, TÜBİTAK ve Avrupa Birliği destekli 5 projede koordinatörlük yapmaktadır. Klasik müzik, tarih ve sinema, Dr. Aykanat’ın kişisel ilgi alanlarıdır.

 

ORHAN-AYTUR_08_1bwOrhan Aytür
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Northwestern Üniversitesi

Fotonik, lazerler, doğrusal olmayan optik, kuantum elektroniği, optik algılayıcılar.

Akademik İşler Rektör Yardımcısı (Provost) Orhan Aytür, doktorasını 1991’de Northwestern Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Optik ve fotonik, lazerler, doğrusal olmayan optik, kuantum elektroniği, optoelektronik ve optik sensörler, Dr. Aytür’ün araştırma konularıdır. Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce New Mexico Üniversitesi ve Fibertek şirketinde lazerlerle ilgili araştırmalar yapan Dr. Aytür, TÜBİTAK Teşvik Ödülü ve Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü sahibidir. Dr. Aytür, tüplü dalış ve su altı fotoğrafçılığıyla uğraşmaktadır.

 

02-11-A+Billur-BarshanBillur Barshan
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Yale Üniversitesi

Sensör sinyal işleme, veri tümleşimi, giyilebilir sensörler, akıllı sistemler, ataletsel sensörler, robotbilim.

Doktorasını 1991’de Yale Üniversitesi’nden alan Billur Barshan, giyilebilir algılama, giyilebilir robot ve mekanizmalar, makine öğrenmesi, örüntü tanıma, sensör veri tümleşimi ve robotik gibi konularda araştırmalar yapmaktadır. Oxford Üniversitesi Robotik Araştırma Grubu’nda doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmıştır. TÜBİTAK Teşvik Ödülü ve Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü sahibi olan Dr. Barshan, 2009-2013 yılları arasında COST Action IC0903 MOVE projesi yürütme komitesi üyesi olarak Türkiye’yi temsil etmiştir.

 

Melih Baştopçu
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Maryland Üniversitesi

 Bilginin yaşı ve içeriği.

Doktorasını 2021’de Maryland Üniversitesi’nden alan Melih Baştopçu, doktora sonrası araştırmalarını Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesi’nde sürdürmüştür. Bilginin yaşı, tasarımı, sosyal ağlarda yayılımı, iletişim sistemlerinde kaynak tahsisi ve optimizasyonu, Dr. Baştopçu’nun güncel çalışma alanları arasındadır. Meksika yemeklerini seven Dr. Baştopçu, uzun yürüyüşlerden ve spor yapmaktan hoşlanmaktadır.

 

01-006-A+fazli-canFazlı Can
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Bilgi erişimi, veri madenciliği.

Bilgi erişim sistemleri ve veri madenciliği konularında araştırmalar yapan Fazlı Can, doktorasını 1985’te ODTÜ’de tamamlamıştır. Intel’de araştırmacı ve Miami Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Araştırmaları TÜBİTAK tarafından desteklenen Dr. Can, Bilkent Bilgi Erişim Grubu’nun kurucularındandır. Miami Üniversitesi Sigma Xi Yılın Araştırmacısı ve Arizona State Üniversitesi Industrial Fellowship ödülleri sahibidir.

 

03-027-A+OzlemCavus

Özlem Çavuş
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Rutgers Üniversitesi

Rassal programlama modelleri, tam sayılı rassal eniyileme, riskten kaçınan rassal eniyileme, Markov karar süreçleri.

Doktorasını 2012’de Rutgers Üniversitesi’nden alan Özlem Çavuş, stokastik eniyileme ve Markov karar süreçleri konularında araştırmalar yapmaktadır. Dr. Çavuş’un kişisel ilgi alanları yüzme ve sinemadır.

 

Orçun Koray Çelebi
Makine Mühendisliği Bölümü
Doktora: Illinois Üniversitesi, Urbana Champaign

Materyallerin uyumlu arayüzlerle nano seviyede üretimi ve modellemesi.

Orçun Koray Çelebi, doktorasını Urbana- Champaign’deki Illinois Üniversitesi’nden 2024’te almıştır. Deformasyona karşı dayanıklı materyallerin kuantum ve atom seviyesinde tasarımı ve mekaniğinin makine öğrenmesi kullanılarak modellenmesi, materyallerdeki atom seviyesindeki kusurların etkileşimini kullanarak kuantum hesaplama için malzeme tasarımı ve modellemesi üzerinde çalışmaktadır. NSF ve DOE destekli projelerde görev yapmıştır. Rüzgâr sörfü ve yelkencilik, Dr. Çelebi’nin hobileridir.

 

Barbaros Çetin
Makine Mühendisliği Bölümü
Doktora: Vanderbilt Üniversitesi

Mikroakışkanlar dinamiği, mikrokanallarda biyoparçacık manipülasyonu, mikro ölçekte ısı transferi.

Doktorasını 2009’da Vanderbilt Üniversitesi’nden alan Barbaros Çetin, biyomedikal uygulamalara yönelik olarak mikroakışkan sistemlerde elektrokinetik taşınım ve parçacık manipülasyonunun yanı sıra uzay, havacılık ve savunma sanayi uygulamaları çerçevesinde oluklu ısı borularının modellenmesi ve deneysel karakterizasyonu konularında çalışmalarını sürdürmektedir. Yaptığı çalışmalardan çeşitli ulusal ve uluslararası patentleri bulunan Dr. Çetin’in araştırmaları TÜBİTAK ve endüstriyel kuruluşlar tarafından desteklenmektedir. TÜBA-GEBİP, BAGEP ve Parlar Vakfı Araştırma Teşvik ödülleri sahibi olan Dr. Çetin, yüzme, basketbol ve bilardoya ilgi duymaktadır.

 

Abdullah_Ercüment_Çiçek_CS1Ercüment Çiçek
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: Case Western Reserve Üniversitesi

Bilgisayarlı biyoloji, biyoenformatik, makine öğrenmesi, biyolojik ağlar.

Biyoenformatik, bilgisayarlı biyoloji, biyolojik ağlar, makine öğrenmesi ve sistem biyolojisi konularında araştırmalar yapan Ercüment Çiçek, doktorasını 2013’te Case Western Reserve Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Carnegie Mellon Üniversitesi, Texas Üniversitesi ve Cold Spring Harbor Laboratuvarı gibi kurumlarda araştırmacı olarak görev yapmış olan Dr. Çiçek, ayrıca Carnegie Mellon Üniversitesi’nde bağlantılı öğretim üyesidir. TÜBİTAK Kariyer Ödülü, Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü, BAGEP Ödülü, Simons Foundation Araştırmacı Ödülü ve TÜBA-GEBİP Ödülü sahibidir.

 

Tolga Çukur
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Stanford Üniversitesi

Biyomedikal görüntüleme, manyetik rezonans görüntüleme, hesaplamalı ve bilişsel sinir bilimi, istatistiksel sinyal işleme.

Biyomedikal görüntüleme, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), MR anjiyo, bilişsel ve duyusal sinirbilim, sayısal ve istatiksel modelleme, sinyal ve görüntü işleme araştırmaları yapan Tolga Çukur, doktorasını 2009’da Stanford Üniversitesi’nde tamamlamıştır. UC Berkeley ve Stanford Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmalarda bulunmuştur. Beş uluslararası patente sahip olan UMRAM Direktörü Dr. Çukur, NIH ve NSF tarafından yürütülen projelerde görev almıştır. Hesaplamalı MRG teknolojilerine katkılarıyla ISMRM Fellow payesini almıştır.TÜBA-GEBİP, BAGEP, Parlar Vakfı Araştırma Teşvik, TÜSEB Aziz Sancar Teşvik ve IEEE Türkiye Araştırma Teşvik ödülleri sahibidir. Klasik müzik ve piyano, Dr. Çukur’un hobileridir.

 

01-034-Aynur-DayanikA+Aynur Dayanık
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: Rutgers Üniversitesi

Makine öğrenmesi, veri madenciliği, bilgi erişimi

Aynur Dayanık, doktorasını 2006’da Rutgers Üniversitesi’nden almıştır. Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce Inform Technologies, DIMACS, IBM Watson ve Google gibi kuruluşlarda çalışmıştır. Makine öğrenmesi, veri madenciliği, bilgi erişimi, yapay zekâ konularında araştırmalarına devam eden Dr. Dayanık’ın özel ilgi alanları kitap okumak, yürüyüş yapmak ve sinemadır.

 

Savaş Dayanık
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Columbia Üniversitesi

Rassal süreçler, olasılık, istatistik ve bu alanların uygulamaları.

Uygulamalı olasılık, rassal süreçler ve modelleme, rassal kontrollerde eniyileme, Markov karar süreçleri, dinamik programlama, işletme operasyonları yönetimi, finans ve istatistik uygulamaları konularında çalışmalar yapan Savaş Dayanık, doktorasını Columbia Üniversitesi’nden 2002’de almıştır. IMS Tweedie Yeni Araştırmacı Ödülü sahibidir. Princeton Üniversitesi’nde çalışmış, ABD’de Ulusal Bilim Vakfı ve Hava Kuvvetleri Bilimsel Araştırma Ofisi gibi kuruluşlar bünyesinde yürütülen araştırma projelerinde bulunmuştur. Dr. Dayanık’ın hobileri sinemaya gitmek, kitap okumak ve yürüyüş yapmaktır.

 

Hilmi Volkan Demir
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Stanford Üniversitesi

Işık yayan diyotlar, yarı iletken nanokristaller, enerji transferi, optoelektronik, nanofotonik, biyoimplantlar.

Doktorasını 2004’te Stanford Üniversitesi’nden alan Hilmi Volkan Demir’in araştırmaları nanofotonik, yarı iletken optoelektroniği ve implant edilebilir elektronik üzerinedir. 40’ı aşkın buluşu için 100’ün üzerinde patenti bulunmaktadır. Patentlerin 12’si lisanslanmış ve 4 şirket kurulumu sağlanmıştır. TÜBA asli üyesi olan Dr. Demir, TÜBİTAK Bilim, Nanyang Araştırma Mükemmeliyet, NRF Fellow, Avrupa Bilim Vakfı EURYI, TÜBİTAK Teşvik ve TÜBA-GEBİP ödülleri sahibidir. Nanokristaller ve LED’ler üzerine yaptığı katkıları nedeniyle ABD’de Optik Topluluğu (OSA) ve IEEE tarafından Fellow payelerine layık görülmüştür. UNAM direktörü ve Bilkent Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Enstitüsü müdürüdür.

 

Hamdi Dibeklioğlu
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: Amsterdam Üniversitesi

İnsan davranışlarının bilgisayarla analizi ve yorumlanması, duyuşsal bilişim, örüntü tanıma ve bilgisayarla görme.

Doktorasını 2014’te Amsterdam Üniversitesi’nde tamamlayan Hamdi Dibeklioğlu, insan davranışlarının bilgisayarla analizi ve yorumlanması, duyuşsal bilişim, örüntü tanıma, bilgisayarla görme ve derin öğrenme alanlarında araştırmalar yapmaktadır. Parlar Vakfı Araştırma Teşvik, TÜBA-GEBİP ve BAGEP ödülleri sahibidir. Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce Delft Teknoloji Üniversitesi’nde araştırmacı olarak görev yapan Dr. Dibeklioğlu’nun hobileri seyahat etmek, fotoğrafçılık ve doğa yürüyüşüdür.

 

01-011-A+_ugur_dogrusozUğur Doğrusöz
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: Rensselaer Polytechnic Institute

Bilgi görselleştirme, biyoenformatik ve çizge algoritmaları.

Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce Tom Sawyer Software’de araştırma direktörü olarak görev yapan Uğur Doğrusöz, doktorasını 1995’te Rensselaer Polytechnic Institute’da tamamlamıştır. Büyük veri analizi ve görselleştirmesi, biyoenformatik ve çizge algoritmaları konularında araştırmalarını sürdüren Dr. Doğrusöz, TÜBİTAK Kariyer Ödülü sahibidir. Dr. Doğrusöz’ün özel ilgi alanları futbol ve resimdir.

 

Tolga Mete Duman
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Northeastern Üniversitesi

Kablosuz haberleşme, haberleşme kuramı kanal kodlama, sualtı akustik haberleşme, çok girişli ve çok çıkışlı sistemler.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Tolga Mete Duman, kablosuz haberleşme, kodlama, kipleme, bilişim kuramı, bilgi depolama sistemleri ve su altı haberleşme sistemleri için kodlama alanlarında araştırmalar yapmaktadır. Doktorasını 1998’de Northeastern Üniversitesi’nde tamamlayan Dr. Duman, Coding for MIMO Communication Systems adlı bir kitap yazmıştır. Arizona State Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmıştır. NSF Kariyer Ödülü ve IEEE 3. Milenyum Madalyası sahibidir. Kodlama alanına üstün katkılarından dolayı 2011’de IEEE Fellow (en üst düzey üyelik) unvanını alan Dr. Duman, bilimsel çalışmalarıyla Avrupa Araştırma Konseyi’nden ERC-AdG desteği kazanmıştır.

 

Ayşegül Dündar
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: Purdue Üniversitesi

Sürücüsüz araçları mümkün kılmak üzere bilgisayarla görme, yapay zekâ ve makine öğrenmesi.

Doktorasını 2016’da Purdue Üniversitesi’nde tamamlayan Ayşegül Dündar, sürücüsüz araçları mümkün kılmak üzere bilgisayarla görme, yapay zekâ ve makine öğrenmesi konularında çalışmaktadır. Nvidia’da araştırmacı olarak görev yapmış olan Dr. Dündar’ın hobileri keman çalmak ve tenis oynamaktır.

 

Yegan Erdem
Makine Mühendisliği Bölümü
Doktora: California Üniversitesi, Berkeley

Mikroakışkan sistemlerde nanoparçacık üretimi ve fonksiyonelleştirilmesi, nanomateryallerin yüzeylere yerleştirilmesi.

Mikroakışkan sistemler, mikrokanallarda nanoparçacık sentezi, nanomalzemelerin yüzeye entegre edilmesi ve damlacık temelli akış konularında araştırmalar yapan Yegan Erdem, doktorasını 2013’te Berkeley’deki California Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Araştırmaları TÜBİTAK ve Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı tarafından desteklenmektedir. BAGEP Ödülü sahibidir. Uluslararası NanoBioTech Konferansı’nın komite başkanlığını ve ASME InterPACK Konferansı’nın organizasyon komitesi üyeliğini sürdüren Dr. Erdem’in özel ilgi alanları edebiyat ve müziktir.

 

03-021-A+nesim-erkipNesim Erkip
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Stanford Üniversitesi

Envanter kuramı, tedarik zincirleri, rassal modelleme.

Doktorasını 1984’te Stanford Üniversitesi’nden alan Nesim Erkip, çok seviyeli stok sistemleri, tedarik zinciri yönetiminde analitik modeller ile belirsizlik durumunda stok ve üretim planlama konularında araştırmalarını sürdürmektedir. Parlar Vakfı Araştırma Teşvik ve Münih Teknik Üniversitesi August-Wilhelm Scheer Misafir Öğretim Üyeliği ödülleri sahibidir. ODTÜ ve Cornell Üniversitesi’nde çalışmış olan Dr. Erkip, Eindhoven Teknik, Stanford, New York, Münih Teknik ve Berkeley’deki California üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği ve araştırmacılık yapmıştır.

 

02-013-E+_vakur_erturkVakur B. Ertürk
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Ohio State Üniversitesi

Elektromanyetik alanlar, hesaplamalı elektromanyetik ve sensörler, dalga yayılımı, antenler, mikrodalga tekniği.

Vakur B. Ertürk, teorik ve nümerik elektromanyetik, yüzeye uyumlu anten ve anten dizilerinin tasarım ve analizi, sensörler, gelişigüzel engebeli yüzeylerdeki saçınım ve propagasyon problemleri, periyodik yapıların incelenmesi ve metamalzemeler gibi konularda araştırmalar yapmaktadır. Doktorasını 2000’de Ohio State Üniversitesi’nden almıştır. URSİ Genç Bilim Adamı Ödülü, TÜBA-GEBİP ve TÜBİTAK Kariyer Ödülü sahibi olan Dr. Ertürk’ün özel ilgi alanları arasında tenis bulunmaktadır.

 

02-027-A+sinan-geziciSinan Gezici
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Princeton Üniversitesi

İstatistiksel sinyal işleme, telsiz haberleşme, konum kestirimi.

Sinan Gezici, doktorasını 2006’da Princeton Üniversitesi’nden almıştır. Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce Mitsubishi Elektrik Araştırma Laboratuvarları’nda araştırmalar yapmış olan Dr. Gezici, istatistiksel sinyal işleme, kablosuz haberleşme ve görünür ışık sistemleri başlıklarında çalışmalarını sürdürmektedir. Haberleşme ve radar sistemleri üzerine 14 patenti bulunan Dr. Gezici, Ultra-Wideband Positioning Systems: Theoretical Limits, Ranging Algorithms and Protocols başlıklı kitabın yazarıdır.

 

01-013-D+_ugur_gudukbayUğur Güdükbay
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: Bilkent Üniversitesi

Bilgisayar grafiği, bilgisayarla görü, çoğul ortam veri tabanları, hesaplamalı geometri.

Bilgisayar grafikleri, bilgisayarla görü, multimedya veri tabanları ve hesaplamalı geometri konularında araştırmalar yapan Uğur Güdükbay, üniversitenin Yaz Okulu direktörüdür. Doktorasını 1994’te Bilkent Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra Pennsylvania Üniversitesi’nde araştırmalar yapmıştır. AB destekli hesaplama, öğrenme, anlambilim kullanarak multimedya anlama ve üç boyutlu televizyon projelerinde araştırmacı olarak görev almıştır. Dr. Güdükbay’ın yürütücülüğünü yapmış olduğu derin öğrenme tabanlı kişilik analizi ve sentezlenmesi, üç boyutlu sahnelerin dört yüzlü örgülerle görselleştirilmesi, etkileşimli kalabalık simülasyonları için artırılmış gerçeklik ortamı, sanal ortamlar için şehir görüntüleme sistemi oluşturulması ve çok çözünürlüklü modelleme için poligonal basitleştirme projeleri TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir.

 

Ahmet Alperen Günay
Makine Mühendisliği Bölümü
Doktora: Illinois Üniversitesi, Urbana Champaign

Enerji uygulamaları için çevre dostu cihazlar.

Ahmet Alperen Günay, doktorasını Urbana- Champaign’deki Illinois Üniversitesi’nden 2019’da almıştır. Araştırmalarında enerji uygulamaları için kendi kendine çalışabilen çevre dostu cihazlar tasarlamaya odaklanan Dr. Günay, özel olarak nanomalzemeler, enerji dönüşüm malzemeleri ve faz değişimi yoluyla termal yalıtım üzerine temel ve uygulamalı çalışmaların birleşimine eğilmektedir. Tokyo Üniversitesi’nde araştırmacılık ve ODTÜ’de öğretim üyeliği yapmış olan Dr. Günay’ın bilimsel çalışmaları TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Dr. Günay, müziğe ve yabancı dillere ilgi duymaktadır.

 

Ülkü Gürler
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Pennsylvania Üniversitesi

Rassal envanter, parametrik olmayan ve Bayesyen istatistik,  karbon salınımını gözeten modeller, optimal su yönetimi.

Stokastik envanter modelleri, tedarik zincirleri, Bayes tahmin yöntemlerinin envanterde kullanımı, parametresiz kestirim ile sansür ve kesintiye uğramış gözlemlerin analizi gibi konularda bilimsel çalışmalar yapan Ülkü Gürler, doktorasını 1990’da Pennsylvania Üniversitesi’nden almıştır. California ve Louvain Katolik üniversitelerinde misafir öğretim üyesi ve araştırmacı olarak bulunmuştur. Yoga, yüzme ve doğa yürüyüşleri, Dr. Gürler’in özel ilgi alanları arasındadır.

 

01-014-A+halilaltay_guvenirHalil Altay Güvenir
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: Case Western Reserve Üniversitesi

Veri madenciliği, makine öğrenmesi, yapay zeka.

Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı H. Altay Güvenir, doktorasını 1987’de Case Western Reserve Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Yapay zekâ, makine öğrenmesi ve veri madenciliği konularında araştırmalar yapan Dr. Güvenir, Avrupa Birliği, Microsoft, Avea ve TÜBİTAK’ın desteklediği çeşitli projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak görev almıştır. Bilkent Üniversitesi TÜSİAD Bilgi Toplumu Forumu’nun direktörlüğünü yürütmüştür. TÜBİTAK Hüsamettin Tuğaç Araştırma Vakfı birincilik ödülü sahibi olan Dr. Güvenir’in özel ilgi alanları yelkencilik ve su sporlarıdır.

 

Tagi Hanalioğlu
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Waterloo Üniversitesi

 Optimizasyon ve makine öğrenmesinin sağlık hizmetlerinde uygulamaları.

Doktorasını 2018’de Waterloo Üniversitesi’nden alan Tagi Hanalioğlu, optimizasyon ve makine öğrenmesinin sağlık hizmetlerinde uygulamaları hakkında araştırmalarına devam etmektedir. Massachusetts Institute of Technology ve Massachusetts Hastanesi’nde görev yapmış olan Dr. Hanalioğlu’nun özel ilgi alanları seyahat etmek, futbol, kitap ve film tartışmalarıdır.

 

42-007-A+Selim-HanayMehmet Selim Hanay
Makine Mühendisliği Bölümü
Doktora: California Institute of Technology

Nanoteknoloji, nanomekanik algılayıcılar, nano elektromekanik sistemler, nanomekanik bilgi işleme.

Doktorasını 2011’de California Institute of Technology’den alan Mehmet Selim Hanay, nano boyutta makineler, nano elektromekanik sistemler, mekanik bilgi işleme, nano boyutta kütle algılayıcıları ve kanser teşhisi için elektronik hücre radarı konularında araştırmalarını sürdürmektedir. İki uluslararası patente sahiptir. TÜBİTAK Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme ve AB Kariyer Entegrasyon Fonu projelerinde yürütücülük yapmaktadır. NIH ve NSF tarafından desteklenen projelerde görev almıştır. Bilimsel çalışmalarıyla Avrupa Araştırma Konseyi’nden ERC-StG ve ERC-PoC destekleri kazanmıştır. TÜBİTAK Teşvik, TÜBA-GEBİP ve BAGEP ödülleri sahibi olan Dr. Hanay, kış sporları ile elektronik ve mekanik DIY projelerine ilgi duymaktadır.

 

ali_javiliAli Javili
Makine Mühendisliği Bölümü
Doktora: Erlangen-Nuremberg Üniversitesi

Malzemelerin sürekli ortam mekaniği çerçevesinde hesaplamalı benzetimi

Malzemelerin sürekli ortam mekaniği çerçevesinde hesaplamalı benzetimi konusunda bilimsel çalışmaları bulunan Ali Javili, doktorasını 2012’de Erlangen- Nuremberg Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Stanford ve Dortmund üniversitelerinde görev yapmış olan Dr. Javili, Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü sahibidir. Dr. Javili’nin hobileri yüzme, bisiklet, bilardo ve kaligrafidir.

 

Gökberk Kabacaoğlu
Makine Mühendisliği Bölümü
Doktora: Austin’deki Texas Üniversitesi

 Elastik yapılar bulunduran akışkanlar için matematiksel modeller.

Doktorasını 2019’da Austin’deki Texas Üniversitesi’nden alan Gökberk Kabacaoğlu, içinde kan hücreleri ve saç teli benzeri elastik yapılar bulunan akışkanların özelliklerini anlamaya yarayacak matematiksel modellerin yanı sıra bu modeller sayesinde hızlı sonuç veren küçük tıbbi cihazların geliştirilmesi üzerine araştırmalar yapmaktadır. Simons Foundation Flatiron Institute bünyesinde araştırmacı olarak görev yapmış olan Dr. Kabacaoğlu’nun özel ilgi alanları yüzme, bisiklet, siyaset ve edebiyattır.

 

Ezhan Karaşan
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Rutgers Üniversitesi

Yeni nesil kablosuz haberleşme ağları, optik haberleşme ağları, haberleşmede enerji verimliliğini gözeten yeşil ağlar.

Öğrenci İşleri Rektör Yardımcısı Ezhan Karaşan, doktorasını 1995’te Rutgers Üniversitesi’nden almıştır. TÜBİTAK Kariyer Ödülü, TÜBİTAK Teşvik Ödülü ve Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü sahibidir. TÜBİTAK, Aselsan-TASMUS, Avrupa Birliği BONE, e-Photon/One ve Newcom projelerinde görev alan Dr. Karaşan, bilgisayar, optik, kablosuz ve sensör ağları konularında araştırmalarına devam etmektedir. Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce Bell ve AT&T Araştırma Laboratuvarları’nda araştırmalar yapmış olan Dr. Karaşan’ın yüksek kapasiteli optik haberleşme ağları için katmanlı anahtar yapıları patenti bulunmaktadır.

 

03-005-B+_oya_karasanOya Karaşan
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Rutgers Üniversitesi

Tam sayılı eniyileme, yer seçimi problemleri, ağ tasarımı, haberleşme ağları ve enerji uygulamaları.

Doktorasını 1997’de Rutgers Üniversitesi’nde tamamlayan Oya Karaşan’ın araştırma alanları tam sayılı programlama, ağ tasarımı problemleri, Boolean fonksiyonları teorisi ve sağlam çözümlü optimizasyon problemleridir. AT&T Bell Araştırma Laboratuvarları’nda çalışmış olan Dr. Karaşan, TÜBA- GEBİP Ödülü sahibidir.

 

03-022-A+Yigit-KarpatYiğit Karpat
Endüstri Mühendisliği Bölümü, Makine Mühendisliği Bölümü
Doktora: Rutgers Üniversitesi

İleri üretim teknolojileri, mikro nano ölçek işleme, katmanlı üretim teknikleri, minyatür makineler, süreç modelleme.

Üretim tekniklerinin modellenmesi ve optimizasyonu konuları üzerine çalışmalar yapan Yiğit Karpat, doktorasını 2007’de Rutgers Üniversitesi’nden almıştır. TÜBİTAK Ulusal Genç Araştırmacı Ödülü sahibidir. Mikro ölçekte parçaların üretilmesi ve havacılık endüstrisinde kullanılan malzemelerin işlenmesi konularında araştırmalarını sürdüren Dr. Karpat’ın kişisel ilgi alanları sinema ve spordur.

 

03-031-OzlemKarsuÖzlem Karsu
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: London School of Economics and Political Science

Çok ölçütlü karar verme, çok amaçlı eniyileme, yöneylem araştırmasında eşitlikçi yaklaşımlar.

Özlem Karsu, doktorasını 2014’te London School of Economics and Political Science’da tamamlamıştır. Çok kriterli karar verme, matematiksel modelleme ve yöneylem araştırmasında eşitlikçi yaklaşımlar, Dr. Karsu’nun araştırma alanlarıdır.

 

Ayşe Selin Kocaman
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Columbia Üniversitesi

Enerji altyapı sistemleri optimizasyonu, yenilenebilir enerji kaynakları, sürdürülebilir kalkınma problemleri.

Enerji altyapı modellemesi, elektrik iletim ve dağıtım ağları optimizasyonu, melez enerji sistemleri, yenilenebilir enerji kaynakları ve sürdürülebilir kalkınma konularında araştırmalar yapan Ayşe Selin Kocaman, doktorasını 2014’te Columbia Üniversitesi’nde tamamlamıştır. BAGEP Ödülü sahibidir. Gelişmekte olan ülkelerde enerji erişimini artırmak için Dünya Bankası destekli projelerde görev almıştır. Seyahat ve sinema, Dr. Kocaman’ın hobileridir.

 

Aykut Koç
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Stanford Üniversitesi

Makine öğrenmesi, sinyal işleme, doğal dil işleme ve uygulamaları.

Doktorasını 2011’de Stanford Üniversitesi’nde tamamlayan Aykut Koç, makine öğrenmesi, sinyal işleme, doğal dil işleme ve uygulamaları ile temel sinyal işleme yöntemlerinin derin sinir ağlarında kullanımı konularında araştırmalar yapmaktadır. Aselsan Araştırma Merkezi’nin kurucu kadrosunda yer almıştır. Sinyal ve görüntü işleme alanlarında 4 patenti bulunan Dr. Koç, çeşitli TÜBİTAK araştırma projeleri de yürütmüştür. BAGEP Ödülü sahibi olan Dr. Koç’un özel ilgi alanları edebiyat, tarih ve sinemadır.

 

Anıl Koyuncu
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: Luxembourg Üniversitesi

Yazılım mühendisliği.

Anıl Koyuncu, doktorasını 2020’de Luxembourg Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Aynı kurumda doktora sonrası araştırmalarda bulunmuş, Sabancı Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmıştır. Dr. Koyuncu, yazılım mühendisliği kapsamında otomatik hata tespiti ve onarımı, hata motif madenciliği, deneysel yazılım mühendisliği, makine öğrenmesi ve doğal dil işleme çalışmalarını sürdürmektedir.

 

02-031-A+Serdar-KozatS. Serdar Kozat
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Illinois Üniversitesi, Urbana Champaign

İstatistiksel sinyal işleme, telsiz haberleşme, konum kestirimi.

Otomatik öğrenme, büyük veri ve anomali tespit sistemleri alanlarında çalışmalarını sürdüren S. Serdar Kozat, doktorasını 2004’te Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Microsoft ve IBM’de araştırmacılık, Koç Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmış olan Dr. Kozat, IBM Araştırmacı Öğretim Üyesi Ödülü, Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü, TÜBA- GEBİP Ödülü ve TÜBİTAK Kariyer Ödülü sahibidir.

 

 

İbrahim Körpeoğlu
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: Maryland Üniversitesi

Bilgisayar ağları, bilgisayar sistemleri, bulut bilişim, kablosuz ağlar, dağıtık sistemler.

İbrahim Körpeoğlu, Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce IBM Thomas J.Watson Araştırma Merkezi’nde ve Ericsson’da çalışmıştır. Doktorasını 2000’de Maryland Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Dr. Körpeoğlu’nun araştırma alanları bilgisayar ağları, veri iletişimi ve bilgisayar sistemleridir. Kablosuz ağlar konusunda TÜBİTAK, Avrupa Birliği ve Intel tarafından desteklenen projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak görev almış olan Dr. Körpeoğlu, TÜBİTAK Kariyer Ödülü ve IBM Öğretim Üyesi Ödülü sahibidir.

 

 

Mehmet Alper Kutay
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Bilkent Üniversitesi

Sinyal ve görüntü işleme, aktif ve pasif hedef tespiti ve tanıma, sinyal tespiti ve kestirimi, zaman frekans analizi.

Doktorasını 1999’da Bilkent Üniversitesi’nde tamamlayan Mehmet Alper Kutay, sinyal ve görüntü işleme, aktif ve pasif hedef tespiti ve tanıma, zaman frekans analizi, sinyal tespiti ve kestirimi konularında araştırmalar yapmaktadır. Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce TÜBİTAK’ta görev yapan Dr. Kutay, T.C. Millî Savunma Bakanlığı tarafından desteklenen dört büyük ulusal güvenlik projesinde aktif rol üstlenmiştir.

 

02-019-E+_omer_morgulÖmer Morgül
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: California Üniversitesi, Berkeley

Doğrusal ve doğrusal olmayan sistemler, kaotik sistemler, robotik sistemler, sonsuz boyutlu sistemler, sinir ağları.

Sistem ve kontrol teorisi, esnek yapılı sistemler, doğrusal ve doğrusal olmayan sistemler, robotik, kaotik sistemler ve sinir ağları alanlarında araştırmalar yapan Ömer Morgül, doktorasını 1989’da Berkeley’deki California Üniversitesi’nden almıştır. Stability and Stabilization of Infinite Dimensional Systems with Applications adlı bir kitabı bulunan Dr. Morgül, TÜBİTAK Teşvik Ödülü sahibidir. Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce California Üniversitesi’nde çalışmış olan Dr. Morgül, yüzme, masa tenisi, müzik ve sinemayla ilgilenmektedir.

 

03-026-A+Emre-NadarEmre Nadar
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Carnegie Mellon Üniversitesi

Markov karar süreçleri, kuyruk kuramı, tedarik zinciri yönetimi, sürdürülebilir operasyonlar.

Emre Nadar, doktorasını 2012’de Carnegie Mellon Üniversitesi’nden almıştır. Markov karar süreçleri, tedarik zinciri yönetimi ve sürdürülebilir operasyonlar alanlarında araştırmalarını sürdüren Dr. Nadar’ın özel ilgi alanları sinema, tenis ve yüzmedir.

 

Levent Onural
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: New York State Üniversitesi, Buffalo

Sinyal, görüntü ve video işleme, kırınım ve holografi için sinyal işleme, holografik TV, televizyon, üç boyutlu TV.

Doktorasını 1985’te Buffalo’daki New York Eyalet Üniversitesi’nde tamamlayan Levent Onural, TÜBİTAK Teşvik, IEEE Haraden Pratt ve EUSIPCO Grup Teknik Başarı ödülleri sahibidir. IEEE Türkiye şubesi kurucu başkanlığı (1989), IEEE Avrupa, Asya, Afrika bölgeleri başkanlığı (2001-2002) yapmıştır. 2003’te IEEE sekreterliğine seçilmiştir. Avrupa Birliği’nce desteklenen 3DTV Projesi’nin koordinatörlüğünü yapmış, 3D video konularındaki tüm projelerin oluşturduğu 3D Media Cluster projeler yığınının eş başkanlığını da yürütmüştür. Optik kırınım ve holografi için sinyal işleme alanına katkılarından dolayı IEEE Fellow (en üst düzey üyelik) unvanıyla ödüllendirilmiş olan Dr. Onural’ın araştırmaları holografik 3D televizyon konusunda yoğunlaşmıştır.

 

Salih Özgür Öğüz
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: Münih Teknik Üniversitesi

 Akıllı sistemler için yapay zekâ, bilgisayarla görme, derin öğrenme.

Doktorasını 2018’de Münih Teknik Üniversitesi’nde tamamlayan Salih Özgür Öğüz, Max-Planck Enstitüsü ile Münih, Stuttgart ve Berlin üniversitelerinde araştırmalar yapmıştır. Araştırmalarını robotik veya yazılımsal akıllı sistemlerin otonomisini artırmak için yapay zekâ, bilgisayarla görme ve derin öğrenme başlıklarında sürdüren Dr. Öğüz, bu sistemlerin günlük hayata entegrasyonu amacıyla otonom öğrenme, karar alma, hareket planlama, dünya modelleri kurma ve insanlarla beraber uyumlu çalışma konularına da eğilmektedir.

 

02-022-C+_haldun_ozaktasHaldun Özaktaş
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Stanford Üniversitesi

Optik bilgi işleme, sinyal ve görüntü işleme, üç boyutlu televizyon, optoelektronik ve optik ara bağlantılı bilgisayarlar.

Doktorasını Stanford Üniversitesi’nden 1991’de alan Haldun Özaktaş, sinyal ve görüntü işleme, üç boyutlu televizyon, optik bilgi işleme ve optoelektronik bilgisayarlar gibi konularda araştırmalar yapmaktadır. The Fractional Fourier Transform başlıklı bir kitabı yayımlanan Dr. Özaktaş, TÜBİTAK Bilim Ödülü, Uluslararası Optik Komisyonu Ödülü ve Carl Zeiss Vakfı Ernst Abbe Madalyası sahibidir. TÜBA üyesi ve OSA, SPIE, IEEE bilimsel örgütlerinin onur üyesi olan Dr. Özaktaş, Erlangen-Nürnberg Üniversitesi’nde ve AT&T Bell Laboratuvarları’nda araştırmalar yapmıştır. Dünya sineması ve edebiyatı, fotoğrafçılık, tarih ve siyaset, Dr. Özaktaş’ın özel ilgi alanlarındandır.

 

Ekmel Özbay
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Stanford Üniversitesi

Nanoteknoloji, fotonik metamalzemeler, nanofotonik, silikon karpit temelli nanoaygıtlar, optoelektronik.

Yüksek performanslı nanoelektronik ve nanofotonik aygıtlar, GaN tabanlı RF entegre devreler, fiber temelli sensörler, GaN MOCVD, metamalzemeler ve nanoplazmonik sensörler konularında araştırmalar yapan Ekmel Özbay, doktorasını 1992’de Stanford Üniversitesi’nden almıştır. Avrupa Birliği Descartes Bilim, Parlar Vakfı Bilim, Hüsamettin Tuğaç Vakfı Teknoloji Geliştirme, TÜBİTAK Teşvik, Sedat Simavi Bilim, TÜBİTAK Bilim ödülleri ve OSA Adolph Lomb Madalyası sahibidir. Nanoteknoloji Araştırma Merkezi – NANOTAM’ın kurucusu ve direktörüdür. NANOTAM’da geliştirilen teknolojileri Türkiye ekonomisine yüksek katkı sağlayacak ticari ürünlere dönüştürmek amacıyla kurulan AB MikroNano’nun kurucu genel müdürüdür. Dr. Özbay, TÜBA ve Avrupa Bilimler Akademisi asli üyesidir.

 

Hitay Özbay
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Minnesota Üniversitesi

Kontrol sistemleri ve uygulamaları.

Hitay Özbay, doktorasını 1989’da Minnesota Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Bilkent Üniversitesi’nden önce Ohio State Üniversitesi’nde 15 yıl öğretim üyeliği yapan Dr. Özbay, sonsuz boyutlu sistemlerin gürbüz kontrolü alanına yaptığı katkılardan dolayı IEEE Fellow (en üst düzey üyelik) unvanıyla ödüllendirilmiştir. Dr. Özbay, IEEE Control Systems Society, International Federation of Automatic Control ve European Control Association gibi meslek kuruluşlarının yönetim kurullarında görev almıştır. Dağıtık parametreli sistemlerin H∞ kontrolü üzerine yazdığı son kitabı SIAM tarafından 2018’de yayımlanmıştır.

 

Gizem Özbaygın
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Bilkent Üniversitesi

Optimizasyon algoritmaları, ulaşım ve lojistik.

Gizem Özbaygın, doktorasını 2017’de Bilkent Üniversitesi’nden almıştır. Büyük ölçekli karışık tam sayılı problemlerin çözümü için optimizasyon algoritmaları, optimizasyonda kuantum hesaplama yöntemlerinin kullanımı, araç rotalama problemleri, son kilometre lojistiği, araç ve yolcu taşımacılığında yenilikçi teknolojiler üzerinde çalışan Dr. Özbaygın’ın bir projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Sabancı Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmış olan Dr. Özbaygın’ın hobileri klasik müzik ve tiyatrodur.

 

Onur Özcan
Makine Mühendisliği Bölümü
Doktora: Carnegie Mellon Üniversitesi

Minyatür robotlar, modüler robotlar, robot dinamiği, geleneksel olmayan üretim teknikleri, mekanizma tasarımı.

Doktorasını 2012’de Carnegie Mellon Üniversitesi’nden alan Onur Özcan’ın araştırmaları mikro ve nano boyutta mekanik pozisyonlama, üretim ve kontrol, doğadan esinlenen minyatür robot tasarımları, küçük boyutlu robotlar için alternatif üretim yöntemleri, küçük boyutlu robotların kontrol ve otonom çalışmaları üzerinedir. Harvard Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmalar yapmış olan Dr. Özcan’ın çeşitli projeleri TÜBİTAK, ABD Kara Kuvvetleri, DARPA, NSF ve Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından desteklenmiştir. BAGEP Ödülü ver Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü sahibi olan Dr. Özcan’ın hobileri tiyatro ve halk oyunlarıdır.

 

02-024-B+_bulent_ozgulerA. Bülent Özgüler
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Florida Üniversitesi

Kontrol sistemleri kuramı, oyun kuramı uygulamaları.

A. Bülent Özgüler, doktorasını 1982’de Florida Üniversitesi’nden almıştır. Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde çalışmıştır. Sedat Simavi Bilim Ödülü ve TÜBİTAK Teşvik Ödülü sahibidir. Matematiksel kontrol teorisi, kontrol sistemlerinin yapısal analizi ve tasarımı ile oyun teorisi uygulamaları konularında araştırmalarını sürdüren Dr. Özgüler’in Linear Multichannel Control: A System Matrix Approach ve ortak yazarlı Fixed Order Controller Design: A Parametric Approach olmak üzere iki kitabı yayımlanmıştır.

 

 

Mustafa Ç. Pınar
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Pennsylvania Üniversitesi

Doğrusal, tam sayı ve doğrusal olmayan eniyileme problemleri, algoritmaları ve uygulamaları.

Provost Yardımcısı Mustafa Ç. Pınar, doktorasını 1992’de Pennsylvania Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Matematiksel programlama konusunda araştırmalar yapmaktadır. Danimarka Teknik, Brüksel, Princeton, Toulouse ve L’Aquila üniversitelerinde araştırmacı, Milano ve Louvain Katolik, L’Aquila ve Roma Tor Vergata üniversitelerinde öğretim üyesi olarak görev almıştır. Problems and Solutions for Integer and Combinatorial Optimization: Building Skills in Discrete Optimization, Doğrusal Optimizasyondan Çıkış: Ders Notları, Dışbükeylik ve Optimizasyon Ders Notları kitaplarının yazarı olan Dr. Pınar, TÜBİTAK Teşvik Ödülü ve Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü sahibidir.

 

Andrea Pizzuti
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Università Politecnica delle Marche

Kombinatoryal optimizasyon, enerji planlaması, algoritmalar.

Andrea Pizzuti, çalışmalarında çizelgeleme, kesme ve paketleme algoritmaları, kombinatoryal optimizasyon ve enerji planlamasına yoğunlaşmaktadır. Doktorasını ve doktora sonrası araştırmalarını Università Politecnica delle Marche’de tamamlamıştır. Felsefe, sanat ve müzik, Dr. Pizzuti’nin özel ilgi alanlarıdır.

 

Shervin Rahimzadeh Arashloo
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Doktora: Surrey Üniversitesi

Biyometri, anomali sezimi, nesne tespiti, imge çakıştırma, histopatolojik imge analizi, bilgisayarla görme, örüntü tanıma.

Shervin Rahimzadeh Arashloo, doktorasını 2010’da Surrey Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Surrey, Urmia ve Tarbiat Modares üniversitelerinde öğretim üyeliği yapmıştır. Unconstrained-Pose 2D Face Recognition başlıklı kitabın yazarıdır. Biyometri, anomali sezimi, bilgisayarla görme, örüntü tanıma kapsamında araştırmalar yapan Dr. Arashloo’nun üç buluşu patentlenmiştir.

 

18-012_A+lori-russell-dagLori Russell Dağ
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Yüksek Lisans: Atılım Üniversitesi

Bilgisayar bilimi eğitimi, programlama dilleri, nesne yönelimli programlama.

Lori Russell Dağ, çalışmalarını bilgisayar bilimi eğitimi ve nesne yönelimli programlama başlıklarında sürdürmektedir. Yüksek lisansını 2006’da Atılım Üniversitesi’nde tamamlayan Dağ, Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce Mount Sinai Hastanesi’nde sistem analisti olarak görev yapmıştır.

 

02-032-A+Emine-cukurEmine Ülkü Sarıtaş
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Stanford Üniversitesi

Yenilikçi biyomedikal görüntüleme sistemleri, yeni kontrast mekanizmaları, manyetik rezonans ve manyetik parçacık görüntüleme.

Provost Yardımcısı Emine Ülkü Sarıtaş, biyomedikal görüntüleme sistemleri ve uygulamaları, manyetik rezonans görüntüleme, manyetik parçacık görüntüleme, biyomedikal görüntülemede kullanılan manyetik alanların insanlar üzerindeki etkileri, sinyal ve görüntü işleme konularında araştırmalar yapmaktadır. Doktorasını 2009’da Stanford Üniversitesi’nden almıştır. Berkeley’deki California Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmalarını sürdürmüş, Stanford Üniversitesi’nde GE Healthcare ile ortak projelerde danışmanlık yapmıştır. Dr. Sarıtaş; TÜBİTAK Teşvik, TÜBA-GEBİP, BAGEP ve Parlar Vakfı Araştırma Teşvik ödülleri sahibidir.

 

Sinem Sav
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: EPFL

Bilgi güvenliği ve gizliliği.

Bilimsel çalışmalarına bilgi güvenliği ve gizliliği kapsamında devam eden Sinem Sav, özellikle makine öğrenimi güvenliği ve gizliliği, genetik veya hastane verisi gizliliği için savunmaya yönelik uygulamalar geliştirmektedir. Doktorasını École Polytechnique Fédérale de Lausanne’dan 2023’te alan Dr. Sav’ın hobileri aletli dalış ve yüzmedir.

 

Muhammed Ömer Sayın
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora:  Illinois Üniversitesi, Urbana-Champaign

Dinamik oyunlar ve karar kuramı, stratejik bilgi iletimi, mekanizma tasarımı, çoklu etmen sistemlerde iletişim ve öğrenme, stokastik yaklaşım kuramı, akıllı ve otonom sistemler.

Muhammed Ömer Sayın, doktorasını Urbana- Champaign’deki Illinois Üniversitesi’nden 2019’da almıştır. Dinamik oyunlar ve karar kuramı, dinamik oyunlarda öğrenme kuramı, stratejik bilgi iletimi, mekanizma tasarımı, çoklu etmen sistemlerde iletişim ve öğrenme, çoklu etmen pekiştirmeli öğrenme, stokastik yaklaşım kuramı, akıllı ulaşım sistemleri, akıllı ve otonom sistemler konularında çalışmalarına devam eden Dr. Sayın, doktora sonrası araştırmalarını Massachusetts Institute of Technology’de tamamlamıştır.

 

Ayışığı Başak Sevdik Çallı
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Bilişsel bilimler, hesaplamalı dilbilim ve insan-bilgisayar etkileşimi.

Doktorasını 2015’te ODTÜ’den alan Ayışığı Başak Sevdik Çallı, bilişsel bilimler, hesaplamalı dilbilim ve insan-bilgisayar etkileşimi alanlarında araştırmalar yapmaktadır. Derlem dilbilimi, metinsel bağlaçlar ve bağlantıları üzerine de çalışmaları bulunan Dr. Çallı, Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce Başkent Üniversitesi’nde görev almıştır. Doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık, yan flüt ve çini boyama, Dr. Çallı’nın hobileri arasındadır.

 

01-038-A+ipek_sozenİpek Sözen
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Yüksek Lisans: Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Programlama dilleri, nesneye yönelik programlama, bilgi sistemleri.

İpek Sözen, yüksek lisans derecesini 1989’da ODTÜ’den almıştır. Programlama dilleri, nesne tabanlı programlama, veri yapıları, sistem analiz ve tasarımı, Sözen’in uzmanlık alanlarıdır.

 

03-030-A+Nil-SahinNil Şahin
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Arf halkaları ve kapanışları, algebroid eğrilerin tekillikleri, Gröbner bazları, standart bazlar, Hilbert serileri.

Doktorasını 2012’de ODTÜ’den alan Nil Şahin, hesaplamalı cebirsel geometri ve değişmeli cebir üzerine çalışmalar yapmaktadır. Bu kapsamda Arf halkaları ve bunların Hilbert fonksiyonları, tekillik teorisi, simetrik ve sözde simetrik yan gruplar ve onlara karşılık gelen lokal halkaların özelliklerine odaklanan Dr. Şahin, özel ilgi alanı olarak eskrimle uğraşmaktadır.

 

Alper Şen
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Southern California Üniversitesi

Gelir yönetimi ve fiyatlama, tedarik zinciri yönetimi, envanter yönetimi.

Doktorasını 2000’de Southern California Üniversitesi’nde tamamlayan Alper Şen, envanter yönetimi, tedarik zinciri yönetimi ve gelir yönetimi konularında araştırmalar yapmaktadır. Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce i2 Technologies şirketinde tedarik zinciri yönetimi alanında çalışan Dr. Şen, HP Araştırma Laboratuvarları tarafından verilen Yenilikçi Araştırmacı Ödülü sahibidir. Hazır giyim ve tekstil sektöründe verimlilik için diyalog konulu Avrupa Birliği-Uluslararası Çalışma Örgütü ortak projesinde de görev yapan Dr. Şen, HP ve Applied Materials şirketleriyle araştırma ve danışmanlık projeleri yürütmüştür.

 

Erdinç Tatar
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Carnegie Mellon Üniversitesi

Mikroelektro mekanik sistemler (MEMS),akustik rezonans tabanlı MEMS gaz sensörleri, hassas elektrik alan ölçüm sensörleriyle tıbbi görüntüleme.

Doktorasını 2016’da Carnegie Mellon Üniversitesi’nden alan Erdinç Tatar, mikroelektromekanik sistemler (MEMS), MEMS ataletsel sensörler ve sapmalarının bastırılması, akustik rezonans tabanlı MEMS gaz sensörleri, hassas elektrik alan ölçüm sensörleriyle tıbbi görüntüleme, doğadan esinlenerek tasarlanan sensörler gibi konularda araştırmalarını sürdürmektedir. Bilimsel çalışmalarıyla Avrupa Araştırma Konseyi’nden ERC-StG desteği kazanmıştır. Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce ABD merkezli Analog Devices şirketinde MEMS tasarım mühendisi olarak görev yapmış olan Dr. Tatar, doğa yürüyüşlerine meraklıdır

 

Cem Tekin
Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doktora: Michigan Üniversitesi

Çevrimiçi öğrenme, büyük veri, makine öğrenimi, çok ajanlı sistemler, tavsiye sistemleri, akıllı sağlık uygulaması, radyo ağları.

Doktorasını 2013’te Michigan Üniversitesi’nden alan Cem Tekin, doktora sonrası araştırmalarına Los Angeles’taki California Üniversitesi’nde devam etmiştir. Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü ve TÜBA-GEBİP Ödülü sahibidir. Büyük veri ve sosyal ağlar için çevrimiçi öğrenme teorisinin geliştirilmesi, geliştirilen tekniklerin akıllı sağlık sistemi, ağ güvenliği ve öneri sistemlerini kapsayan uygulamaları alanlarında araştırmalar yapmaktadır. Akıllı telekomünikasyon sistemleri ve oyun kuramının ağlar üzerinde uygulamalarıyla da ilgilenen Dr. Tekin’in hobileri gitar, sörf ve kayaktır.

 

 

İlker Temizer
Makine Mühendisliği Bölümü
Doktora: California Üniversitesi, Berkeley

Hesaplamalı mekanik, çok ölçekli ve çoklu fizik modelleme ile benzetim, mikromekanik, triboloji.

Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı İlker Temizer, malzemelerin ve temas ara yüzeylerinin modellenmesi ve bilgisayar ortamında çok ölçekli analizini sağlayan metotların geliştirilmesi konularında çalışmaktadır. Doktorasını 2005’te Berkeley’deki California Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce Hannover’deki Leibniz Üniversitesi’nde araştırmacı olarak görev almıştır. Çalışmaları Avrupa, ABD ve Japonya ile uluslararası işbirlikleri çerçevesinde yürütülmekte ve endüstriyel kuruluşlar, TÜBİTAK ve Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir. BAGEP Ödülü, TÜBA-GEBİP Ödülü ve Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü sahibi olan Dr. Temizer’in hobileri spor, seyahat ve edebiyattır.

 

Eray Tüzün
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Yazılım mühendisliği, yazılım ürün hattı mühendisliği, yazılım süreç iyileştirme ve oyunlaştırma.

Doktorasını 2014’te ODTÜ’de tamamlayan Eray Tüzün, yazılım mühendisliği, yazılımda veri bilimi, yazılım süreç iyileştirme ve ürün hattı mühendisliği alanlarında araştırmalarını sürdürmektedir. Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce Howard Hughes Medical Institute, Microsoft (ABD) ve Havelsan’da yazılım mühendisi ve yöneticisi olarak çalışmış,Washington ve Case Western Reserve üniversitelerinde araştırmacı olarak görev yapmıştır. TÜBİTAK Kariyer Ödülü ve Parlar Vakfı Yılın Doktora Tezi Ödülü sahibidir. Bilkent Üniversitesi Yazılım Mühendisliği ve Veri Analitiği Grubu’nun yöneticisi olan Dr. Tüzün’ün kişisel ilgi alanları arasında seyahat etmek ve satranç bulunmaktadır.

 

Sibel Uğurlubilek
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Yüksek Lisans: Atılım Üniversitesi

Microsoft Office uygulamaları ve programlama dilleri, internet sitesi tasarımı.

Sibel Uğurlubilek’in güncel çalışmaları internet sitesi tasarımı, internet programlama, Microsoft Office uygulamaları ve programlama dilleri başlıklarına yayılmaktadır. Uğurlubilek, yüksek lisans derecesini Atılım Üniversitesi’nden 2005’te almıştır.

 

03-033-A+firdevs-ulusFirdevs Ulus
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Princeton Üniversitesi

Çok amaçlı eniyileme, vektör ve küme değerli eniyileme, algoritmalar, finansal uygulamalar.

Firdevs Ulus, doktorasını 2015’te Princeton Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Yöneylem araştırması matematiği, çok amaçlı eniyileme, algoritma geliştirme, finans mühendisliği uygulamaları konularında araştırmalar yapmaktadır. Resim yapmak ve yoga, Dr. Ulus’un özel ilgi alanları arasındadır.

 

01-028-E+_ozgur_ulusoyÖzgür Ulusoy
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Doktora: Illinois Üniversitesi, Urbana-Champaign

Veri ve bilgi erişimi ve yönetimi, veri tabanı sistemleri.

Özgür Ulusoy, doktorasını 1992’de Illinois Üniversitesi’nden almıştır. Veri tabanı sistemleri, internetten bilgi erişimi, mobil ve multimedya sistemleri konularında araştırmalarını sürdürmektedir. Avrupa Birliği, Devlet Planlama Teşkilatı ve TÜBİTAK’ın çeşitli projelerinde görev yapmış olan Dr. Ulusoy, TÜBİTAK Teşvik Ödülü, Parlar Vakfı Bilim ve Araştırma Teşvik ödülleri sahibidir.

 

Emre Uzun
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Rutgers Üniversitesi

Benzetim, sezgisel yöntemler, veri tabanları ve erişim kontrollü sistemlerin güvenliği.

Benzetim, sezgisel yöntemler, veri tabanları ve erişim kontrollü sistemlerin güvenliği konularında araştırmalar yapan Emre Uzun, doktorasını 2015’te Rutgers Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Dr. Uzun, hobi olarak fotoğrafçılıkla ilgilenmektedir.

 

Rabia Üşenmez
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Yüksek Lisans: Gazi Üniversitesi

İnternet sitesi tasarımı, veri tabanı yönetimi, Microsoft Office uygulamaları, algoritma, programlama dilleri

Rabia Üşenmez, yüksek lisansını 2015’te Gazi Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Programlama dilleri, dinamik ve statik internet sitesi tasarımı, Üşenmez’in çalışmalarını sürdürdüğü alanlar arasındadır.

 

Bahar Yetiş
Endüstri Mühendisliği Bölümü
Doktora: Bilkent Üniversitesi

Dağıtım lojistiği, tehlikeli madde lojistiği, yer seçimi problemleri, insani yardım lojistiği.

Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Bahar Yetiş, dağıtım lojistiği, insani lojistikler, yer seçimi kuramı, tehlikeli madde taşımacılığı ve tam sayılı programlama alanlarında araştırmalar yapmaktadır. Doktorasını 1999’da Bilkent Üniversitesi’nden almıştır. Bilkent Üniversitesi’ne katılmadan önce bir süre McGill Üniversitesi’nde çalışan Dr. Yetiş,TÜBA-GEBİP Ödülü ve TÜBİTAK Teşvik Ödülü sahibidir. Klasik ebru sanatı, seyahat ve hobi bahçeciliği, Dr. Yetiş’in kişisel ilgi alanlarıdır.

 

43-009-A+Yildiray-YildizYıldıray Yıldız
Makine Mühendisliği Bölümü
Doktora: Massachusetts Institute of Technology

Kontrol, oyun kuramı, makine öğrenmesi, zaman gecikmeli sistemler, havacılık, uzay ve otomotiv uygulamaları.

İnsanın ve otomasyonun ortaklaşa çalıştığı, belirsiz ve doğrusal olmayan dinamiklere sahip karmaşık sistemlerin modellenmesi ve kontrolü alanında araştırmalarına devam eden Yıldıray Yıldız, doktorasını 2009’da Massachusetts Institute of Technology’de tamamlamıştır. 5 yıl NASA Ames Araştırma Merkezi’nde görev yaptıktan sonra Bilkent Üniversitesi’ne katılmış ve Sistemler Laboratuvarı’nı kurmuştur. Bu laboratuvarın direktörlüğünü sürdüren Dr. Yıldız, 2020’de IEEE Kontrol Sistemleri Topluluğu’nda yönetim kurulu üyeliği yapmıştır. NASA,TÜBA-GEBİP, BAGEP ve Parlar Vakfı Araştırma Teşvik ödülleri sahibidir.