İngilizce, Fransızca Mütercim ve Tercümanlık Bölümü (TRIN), Dünya Çeviri Günü etkinlikleri çerçevesinde Sn.Yiğit Bener’i ağırlamaktan onur duyar.
Etkinlik dili Türkçedir.
“Edebiyatçı olmadan edebi eser çevrilebilir mi?”
Konuşmacı: Yiğit Bener, Yazar – Çevirmen
Tarih : 2.10.2024
Saat : 10.30-12.00
Yer : C blok amfi
YİĞİT BENER, Yazar-Çevirmen. 1958’de doğdu. Gençlik yıllarını Ankara, Paris ve Brük¬sel’de geçirdi. Bugüne kadar altı romanı, beş öykü kitabı, dört kişisel deneme derlemesi ve üç çocuk kitabı yayınlanmıştır. Ayrıca birçok kolektif kitapta yazıları yer almıştır. Heyulanın Dönüşü adlı romanı 2012 yılında Orhan Kemal Roman Armağanı’na, Öteki Düşler adlı öykü derlemesi ise 2018 Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne layık görülmüştür. İktidarsız adlı sanal edebiyat dergisinin kurucularından ve yazarlarındandır. Louis Ferdinand Céline, Bernard-Marie Koltès, Julio Cortazar, Antoine de St-Exupéry, Jean-Marie Laclavetine, Albert Camus, Jean-Michel Casa, Agnès Michaux, Georges Brassens, Ernest Mandel, Samir Amin ve Michel Lequenne gibi yazarların eserlerini çevirmiştir. Ayrıca çeşitli yerli ve yabancı dergilerde gerek Türkçeye gerekse de Fransızcaya doğru makale çevirileri yayınlanmıştır .Louis Ferdinand Céline’in Gecenin Sonuna Yolculuk adlı eserinin çevirisiyle 2002 Dünya Çeviri Ödülü’nü almıştır.
Edebiyatçı kimliğinin yanı sıra 1981’den bu yana serbest konferans tercümanı olarak da çalışmaktadır. Avrupa Birliği kurumları nezdinde ve Avrupa Konseyi’nde akredite tercümandır. 40 yılı aşkın süredir ulusal ve uluslararası kurumlara üst düzeyde simültane ve ardıl tercümanlık hizmeti sunmuştur. Ulusal ve uluslararası konferans tercümanlığı meslek örgütlerinde uzun yıllar yöneticilik yapmıştır. Aynı zamanda eğitimci olan Bener, 2008’den beri de Bilkent Üniversitesi İngilizce, Fransızca Mütercim ve Tercümanlık Bölümünün Konferans Tercümanlığı Yüksek Lisans Programında ders vermektedir.
Yiğit Bener, Fransa ve Türkiye arasındaki kültür ve sanat ilişkilerine yaptığı katkılardan ötürü, 2024 yılında Fransa Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından Sanat ve Edebiyat dalında Şövalye nişanıyla taltif edilmiştir.