POLS Seminar: “Cumhuriyetin 100. Yılında Patriarki ve Siyaset”, Meral Uğur Çınar, 12:30Noon April 17 2024 (TR)

Bilkent POLS olarak Kütüphanemizin iş birliğiyle “Cumhuriyet’in 100. Yılı Konuşmaları” başlıklı etkinlikler serisine 17 Nisan 2024’te Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden Dr. Meral Uğur Çınar’ın gerçekleştireceği konuşmayla devam ediyoruz.

Konuşma Türkçe olup herkesin katılımına açıktır. Ekte bulunan posterdeki QR kodunu okutarak konuşmayı Youtube üzerinden de canlı olarak takip edebilirsiniz.

Konuşma: “Cumhuriyetin 100. Yılında Patriarki ve Siyaset”

Tarih ve saat: 17 Nisan 2024, 12.30-13.30
Yer: Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi Sanat Galerisi

Özet: Patriarki genellikle erkek egemenliği olarak düşünülse de siyasal hayat içerisinde çok geniş yansımaları olan bir kavramdır. Bu bağlamda ben de bu konuşmada Cumhuriyet’in 100. yılında patriarkinin siyasal hayatın çeşitli alanlarındaki işleyişi ve etkileri üzerine konuşacağım. Bunu yaparken çalışma alanlarımdan hareketle Türkiye’den ve dünyadan örnekler sunacağım. Ele alacağım konular arasında patriarki-neopatrimonyalizm ilişkisi; patriarkal anlatılar ve popülist muhafazakârlık; neoliberalizm ve patriarkinin toplumsal cinsiyet rejimleri üzerinde etkisi gibi konular bulunmaktadır.

Özgeçmiş: Meral Uğur Çınar yüksek lisans ve doktora derecelerini Pensilvanya Üniversitesinden almış, sonrasında Mellon Interdisciplinary Postdoctoral Fellow olarak New York’taki New School for Social Research’te bulunmuştur. 2014 yılından bu yana Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde çalışmaktadır. Uğur Çınar, Collective Memory and National Membership: Identity and Citizenship Models in Turkey and Austria (Palgrave 2015) ve Memory, Patriarchy and Economy in Turkey: Narratives of Political Power (Edinburgh University Press 2024) kitaplarının ve siyasal kurumlar, siyasal rejimler, toplumsal hafıza, siyasal anlatılar ve toplumsal cinsiyet gibi alanlarda yazılmış pek çok uluslararası hakemli makalenin yazarıdır. Political Peoplehood: The Roles of Values, Interests and Identities (Chicago University Press 2015) (Rogers Smith ile) ve Populism Interviews: A Dialogue with Leading Experts (Routledge, 2022) kitaplarında kitap bölümleri bulunan Uğur Çınar, aynı zamanda Gender, Place, and Culture dergisinin editörüdür. Uğur Çınar, Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanı Ödülü (BAGEP), Michigan Üniversitesi National Center for Institutional Diversity Exemplary Diversity Scholar Ödülü ve Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü sahibidir.