POLS Seminar: “Cumhuriyet’in 100. Yılında: Güvenlik”, Pınar Bilgin, 12:30Noon December 27 (TR)

Bilkent POLS olarak Kütüphanemizin iş birliğiyle “Cumhuriyetin 100. Yılı Konuşmaları” başlıklı etkinlikler serisine 27 Aralık 2023’te Bilkent Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden Prof. Dr. Pınar Bilgin’in gerçekleştireceği konuşmayla devam ediyoruz.

Konuşma Türkçe olup herkesin katılımına açıktır. Ekte bulunan posterdeki QR kodunu okutarak konuşmayı Youtube üzerinden de canlı olarak takip edebilirsiniz.

Konuşma: “Cumhuriyet’in 100. Yılında: Güvenlik”
Tarih ve saat: 27 Aralık 2023, 12.30-13.30
Yer: Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi Sanat Galerisi

Özet: Cumhuriyetin yüzüncü yılında güvenlik demek bir paradoks içeriyor. Yüz yıl önce güvenlik kavramı yoktu. Bu konuşmanın giriş noktası kavram tarihi olacak. Kavramın önce (bildiğimiz kadarı ile) dünyada, sonra da Türkiye’deki izini süreceğiz. Bu tarih İkinci Dünya Savaşı sonrasına denk geliyor. Ama kavram yoktuysa kaygılar da mı yoktu? Konuşmanın ikinci kısmında bu paradoksla baş etmek için yüz yıl öncesine, yani erken Cumhuriyet dönemine geri gidip oradan tekrar günümüze geleceğiz, ama bu defa kavram tarihi değil, kimin güvenliği sorusunun peşinde giderek. Çünkü güvenliğin anlamı (aynı zamanda) güvenlik yaklaşım ve uygulamalarının öznesinde gizli.

Özgeçmiş: Pınar Bilgin doktora derecesini 2000 yılında Wales Üniversitesi, Aberystwyth’ten Uluslararası Siyaset alanında almıştır. Doktora eğitimi öncesinde Wales Üniversitesi, Aberystwyth’ten ve Bilkent Üniversitesinden yüksek lisans dereceleri bulunan Bilgin, lisans eğitimini ODTÜ’de tamamlamıştır. Bilgin Regional Security in the Middle East: a Critical Perspective (Routledge, 2005, 2. gözden geçirilmiş baskı 2019) ve The International in Security, Security in the International (Routledge, 2016) kitaplarının yazarı; Thinking Globally About World Politics: Beyond Global IR (Karen Smith ile birlikte, Palgrave, yakında çıkacak) kitabının ortak yazarı; Decolonising Asia (L.H.M. Ling ile birlikte, Routledge, 2017) ve Routledge Handbook of International Political Sociology (Xavier Guillaume ile birlikte, Routledge, 2017) kitaplarının ortak editörüdür. Bilgin’in makaleleri Security Dialogue, Political Geography, Geopolitics, European Journal of Political Research, Review of International Studies, Third World Quarterly, International Theory, International Relations ve Foreign Policy Analysis gibi dergilerde yayımlanmıştır. Bilkent Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler Profesörü olarak görev yapmakta olan Bilgin, Türkiye Bilimler Akademisi üyesidir.