LAW Seminar: “Merkez Bankası Dijital Paraları (CBDC) ve Stablecoinler: Küresel Perspektifler”, 1:00PM March 29 2024 (TR)

Merkez Bankası Dijital Paraları (CBDC) ve Stablecoinler : Küresel Perspektifler”

29 Mart 2024, Cuma; saat 13:00 – 17:00
C Blok Amfi

Merkez Bankası Dijital Paraları (CBDC) birçok ülkenin gündeminde yer alıyor.
ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council’in verilerine göre, küresel ekonominin yüzde 98’ini temsil eden 130’dan fazla ülke, merkez bankası dijital para birimine yönelik aktif araştırma yürütüyor. G20 ülkelerinin neredeyse tamamı CBDC geliştirmede ileri aşamalara ulaştı. Avrupa Komisyonu Haziran 2023’te, Avro’nun yeni bir dijital formunu tanıtmak için “tek para birimi paketi” kapsamında iki yasa teklifi sundu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte, dağıtık defter temelli dijital Türk lirası ile ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Geçtiğimiz yılın sonunda Dijital Türk Lirası Projesi’nin Birinci Faz Değerlendirme Raporu yayınlandı. Bu raporda dijital Türk Lirası’nın teknolojik gereksinimlerinin yanı sıra iktisadi ve hukuki çerçevesine dair çalışmalara da öncelik verileceğinin altı çizildi.
Dijital Türk Lirası Faz-2 ve Faz-3 çalışmalarına doğru evrilirken, biz de Bilkent Üniversitesi’nde Tether işbirliği ile Merkez Bankası Dijital Paraları ve Stablecoin’leri teknik, hukuki ve iktisadi açıdan mercek altına aldığımız bir etkinlik düzenledik. Dünya’daki gelişmeleri de ele alarak değerlendirme ve tartışmalara da yer vereceğimiz bu etkinlikte sizleri görmekten mutluluk duyacağız.

www.hukuk.bilkent.edu.tr

Etkinlik dili Türkçedir.

PROGRAM
13.00-13.30 – Açılış Konuşmaları