LAW Seminar: “Ege ve Doğu Akdeniz Deniz Hukuku Sorunları ve Kıbrıs”, Ertuğrul Apakan, 6.00PM April 26 (TR)

“Ege ve Doğu Akdeniz Deniz Hukuku Sorunları ve Kıbrıs”

26 Nisan 2021, Pazartesi; 18:00
Zoom toplantısı detayları için lütfen bölümle iletişime geçin.

Ertuğrul Apakan
Emekli Büyükelçi

Özet
Ege ve Doğu Akdeniz’de yarım yüzyıldır süregelen deniz hukuku sorunları, Karasuları, kıta sahanlığı ve bu bağlamda adaların askerden arındırılmış statüsü konularında bir ufuk turu; tarihsel arka plan, siyasi ve hukuki boyutları ile güncel gelişmeler ve Kıbrıs sorununa ilişkin bazı düşünceler

Ertuğrul Apakan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünden 1969 yılında mezun olmuş; bilahare Ege Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yüksek lisans yapmıştır. 1971 yılında intisap ettiği Dışişleri Bakanlığı’nda merkezde iktisadi ve siyasi dairelerde, yurtdışında ise Viyana ve Kuveyt Büyükelçiliklerinde, Cenevre’de BM Daimi Temsilciliğinde ve Lefkoşa Büyükelçiliğinde görev almıştır. Apakan, 1996-2000 yılları arasında Lefkoşa Büyükelçisi, bunu takiben Dışişleri Bakanlığında Kıbrıs ve Yunanistan işleri Genel Müdürü ve Müsteşar Yardımcısı, 2006-2009 yılları arasında ise Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapmıştır. Ağustos 2009-Ekim 2012 tarihleri arasında Türkiye’nin BM nezdinde Daimi Temsilciliği görevini yürüten Apakan, bu dönemde ülkemizi BM Güvenlik Konseyi’nde temsil etmiştir. Apakan ayrıca, Eylül 2010’da BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığını üstlenmiştir.
Apakan, 2014-2019 yılları arasında, AGİT tarafından Ukrayna’da istikrar, uzlaşı ve barışın sağlanması amacıyla kurulan Uluslararası Gözlem Misyonu’nun Başkanlığı görevinde bulunmuştur.