Ana Sayfa » YÖK’ün Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporunda Bilkent

YÖK’ün Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporunda Bilkent

Bilkent Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayımlanan Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019 Raporu’nda pek çok göstergede ilk sırada yer almaktadır.

YÖK tarafından bu yıl ikinci kez hazırlanan Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu’nda, 77 vakıf üniversitesinin öğrenci başına cari gider miktarları ile bursluluk oranları, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı tarafından desteklenen toplam proje bütçeleri ile bu üniversitelerin değerlendirme kuruluşları tarafından yapılan üniversite sıralamalarına yer verilmiştir.

En Çok Kitap Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi’nde

Bilkent Üniversitesi, kütüphanesinde bulundurduğu 507 bin 596 basılı kitap ve 599 bin 673 e-kitap ile raporda birinci sıradadır. Sıralamada ikinciliği 257 bin 717 basılı kitap ile Koç Üniversitesi Kütüphanesi, üçüncülüğü ise 221 bin 719 basılı kitap sayısı ile Başkent Üniversitesi Kütüphanesi almıştır.

Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019 raporuna göre Bilkent Üniversitesi 12 milyon 044 bin lira ile kütüphane harcamalarına en çok bütçe ayıran üniversite olmuştur. İkinci 4 milyon 527 bin lira ile Bahçeşehir, üçüncü 3 milyon 266 bin lira ile Koç Üniversiteleri olmuştur.

Üniversite Sıralamalarında Bilkent

Bilkent, ünlü İngiliz eğitim danışmanlığı firması Quacquarelli Symonds (QS) tarafından belirlenen dünya, alan ve gelişmekte olan Avrupa ülkeleri ile Orta Asya ülkelerini kapsayan dünya sıralamalarının hepsinde, vakıf üniversiteleri ile ilgili sonuçlarda üst sıralarda yer almaktadır. Yine Quacquarelli Symonds (QS) tarafından yapılan Alan Sıralaması’na göre ise Bilkent Üniversitesi; Bilgisayar Bilimi ve Bilgi Sistemleri, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Fizik ve Astronomi, Kimya, Makine Mühendisliği, Havacılık ve Üretim, Malzeme Bilimi, Mühendislik ve Teknoloji, Doğa Bilimleri, Sanat ve İnsani Bilimler, Sosyal Bilimler ve İşletme alanlarında ülkemizde üst sıralarda yer almaktadır. İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kurulu Times Higher Education (THE) tarafından hazırlanan dünya sıralamasında ise Bilkent Üniversitesi üçüncü sırada bulunmaktadır.

Raporda ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde çalışmalarını sürdüren ve farklı alanlarda üniversite sıralamaları yayımlayan URAP’ın yaptığı vakıf üniversiteleri 2018-2019 genel puan tablosuna da yer verilmiştir. Bu değerlendirmeye göre vakıf üniversiteleri arasında en yüksek puana sahip ikinci üniversite Bilkent’tir.

Proje Bütçelerinde Bilkent Üniversitesi

Bilkent Üniversitesi YÖK Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019 Raporu’nda araştırma bütçelerine göre 358 milyon 276 bin lira ile vakıf üniversiteleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Ayrıca Tübitak Araştırma Destek Programları Başkanlığı tarafından geçen yıl vakıf üniversiteleri arasında Ar-Ge Projelerinden 46 proje ile 24 milyon 240 bin lira Bilkent Üniversitesi fonlanmıştır.

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite

TÜBİTAK verilerinden yola çıkılarak 2012-2018 yıllarına göre belirlenen girişimci ve yenilikçi üniversite sıralamasında Sabancı, Bilkent ve Koç ilk sıraları almıştır.