Ana Sayfa » Ufuk Önen’in yeni kitabı yayınlandı

Ufuk Önen’in yeni kitabı yayınlandı

İletişim ve Tasarım Bölümü öğretim elemanlarımızdan Ufuk Önen’in yeni kitabı Miks Üzerine: Müzik Prodüksiyonlarında Miks Teknikleri ve Çeşitli Yaklaşımlar (MPMT) yayımlandı.

miks kap-versiyon1b*.inddÖnen, alanında ilk Türkçe kaynak olan Ses Kayıt ve Müzik Teknolojileri adlı kitabın yazarıdır ve yine bu alanda 40’tan fazla makalesi yayınlanmıştır. Önen’in Synthesizer Teknolojileri ve Programlama ve Image, Time and Motion adlı kitaplarda imzası bulunmaktadır.

Bu kitapta çok değerli on beş müzik insanının röportajı bulunuyor. Alen Konakoğlu, Alp Turaç, Barış Büyük, Bora Uslusoy, Çağan Tunalı, Doruk Somunkıran, Ender Balcı, Erkan Tatoğlu, Garo Mafyan, Hakan Kurşun, Haluk Çevik, İlter Kalkancı, Levent Büyük, Mehmet Uğur Memiş ve Volkan Yırtıcı.

Miks kaydedilen seslerin tonal dengesini oluşturmak için yapılan işleme denir. Kaydedilmiş sesler arasında volume (hacim) dengesi oluşturmak ve kaydedilen enstrümanın veya (materyalin) karakterini miks içinde yansıtabilmek oldukça önemlidir. Miks sadece stüdyoda müzik üretimi değil aynı zamanda konser kayıtları, canlı müzik ve görsel ve interaktif medya için ses ve müzik için de kullanılmaktadır.

Türkiye’nin en tecrübeli ses mühendisi ve müzik prodüktörlerinden 15’i, miks tekniklerinin inceliklerini anlattılar. Mikse nereden başlamak gerekir; hangi aletlerle en iyi sonucu elde ederiz; nasıl bir süreç izlemek en doğrusu olur; peki efekt sıralaması nasıl olmalı? Hayatlarının büyük bir kısmını müzik ve sese ayırmış, bazen benzer, bazen farklı müzik dalları üzerinde uzmanlaşmış profesyoneller miks konusundaki bilgilerini ve tecrübelerini paylaşıyor. Zaman zaman birbirleriyle çelişen röportajlar bu işin tek bir doğrusu, tek bir kuralı veya formülü olmadığını gözler önüne seriyor. Miks biraz tecrübe, biraz bilgi, biraz içgüdü, biraz da hissiyat işi.

Türkiye’de ilk defa, miks konusundaki degişik bakış açılarını röportaj kullanarak bir araya getiren bu kitap amatörden profesyonele herkesin ilgisini çekebilecek içeriğe sahip.

AES (Audio Engineering Society), IASIG (Interactive Audio Special Interest Group), IASPM (International Association for the study of Popular Music) üyesi olan ve ATMM (Audio Technologies for Music and Media International Conference) komitesinde yer alan Önen, Gri Değil, Siyah: Ankara Rocks! adlı bir belgesel üzerine çalışmaktadır.