Ana Sayfa » Tarihçe

Tarihçe

Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olan Bilkent’in kuruluş hazırlıkları 1967’ye dayanır. Ankara’nın batısında geniş bir arazinin alınmasıyla başlayan bu hazırlıklar, bugün 50.000’in üzerinde mezun vermiş bir araştırma üniversitesinin temellerini atmıştır. Bilkentliler, Türkiye’nin ve dünyanın köklü şirketleri ile kamu ve yükseköğretim kurumlarında üniversitemizi başarıyla temsil etmektedir.

İhsan Doğramacı Vakıfları kararıyla 20 Ekim 1984’te kurulmuş olan Bilkent Üniversitesi, bugün 3 enstitüsü ve 10 fakültesi bünyesindeki 29 lisans ve 59 lisansüstü programı, 12.000 öğrencisi ve 39 ülkeden öğretim elemanlarıyla dünyaca tanınan bir eğitim ve araştırma merkezidir.

Bilkent Üniversitesi’nin eğitim yaklaşımı, öğrencilerin özgün düşünme ve akılcı karar verme becerilerini geliştirmeye yöneliktir. Bu özellikler, güçlü bir alan bilgisi ve olgun bir dünya görüşüyle birleşerek Bilkentlileri yaşam boyu başarıya taşır. Bilkent, 4 kıtadan 332 üniversiteyle yaptığı değişim anlaşmaları sayesinde öğrencilerinin uluslararası vizyonunu daha da genişletmektedir.

Kurulduğundan beri öğretim üyesi başına düşen uluslararası bilimsel yayın sayısı bakımından ülkemizde ve dünyada üst sıralarda yer alan Bilkent Üniversitesi, yükseköğretimdeki öncü rolünü sürdürmektedir. Bilkent, YÖK’ün 2021 yılı Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu’na göre kütüphane harcamalarına en yüksek bütçeyi ayıran üniversitedir.

Öğrencilere diploma sonrası planlarında yol göstermek için 1988’de Kariyer Merkezi’ni kuran Bilkent, öğrenci ve mezunları ile iş dünyası arasında kuvvetli bir bağlantı oluşturmuştur. Türkiye’de bir üniversite bünyesinde bu amaçla açılmış ilk birim olan bu merkez, bugün Kariyer ve Mezunlar Ofisi olarak hizmet vermektedir. Öğrenci ve mezunlar, özgeçmişlerini ofisin veri tabanına yükleyerek sisteme üye şirketlerin staj ve iş ilanlarına internet üzerinden başvurabilmektedir.