Ana Sayfa » Sağlık Teknolojilerinde Fiber Optik Gelişmeler

Sağlık Teknolojilerinde Fiber Optik Gelişmeler

Türkiye’nin tek optik fiber preform üretim altyapısına ve optik fiber çekim kulesine sahip olan Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM), milli savunma sanayisinden sonra sağlık sektöründe de devrim niteliğinde gelişmelere imza atıyor.

UNAM’da gerçekleştirilen çalışmalar, kritik öneme sahip olan fiberlerin, sağlık teknolojilerinde yeni nesil uygulamalara olanak tanıdığını gösteriyor.

UNAM proje yürütücüsü Dr. Mustafa Ordu liderliğinde, fiber sensörlü ayakkabıların ardından şimdi de tek bir fiber ile kalp atışı, kandaki sistolik-diastolik değerler, kardiyovasküler yaşlanma, damar elastisitesi ve nefes alışı gibi sağlık değerlerini aynı anda ölçebilen bir teknoloji geliştirdi. Bu yeni teknoloji, özellikle yoğun bakım üniteleri ve ileri cerrahi operasyonlar esnasında damar içine girmeden kesintisiz ölçüm yapma avantajı sunarak sağlık sektöründe önemli bir çığır açabilir.

UNAM’da yapılan araştırmalarda kullanılan piezoelektrik ve triboelektrik özellikli fiberler, tek seferde kilometrelerce uzunluğa kadar üretilme kapasitesine sahip olup savunma sanayisinden sağlık sektörüne kadar farklı endüstrilerin ihtiyaçlarına uygun olarak üretilebiliyor.

Dr. Mustafa Ordu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kalp atışı, kandaki sistolik-diastolik değerler, kardiyovasküler yaşlanma ve damar elastisitesi, nefes alışı gibi değerleri aynı anda ölçebilmemiz, bu teknolojinin sağlık sektöründe çok çeşitli uygulamalara olanak sağlıyor. 1 gramdan az bir ağırlığa sahip fiber teknolojisinin, kendinden tahrikli olması ve ekstra güç gerektirmemesi, pratik bir kullanım sunuyor” dedi. Kablosuz olarak da veri iletme kapasitesine sahip fiber sensör sistemi gerçek zamanlı hasta takibini non-invaziv olarak yapması ile fark yaratmaktadır. Ayrıca, bu fiber sensörlerin yenilenebilir enerji, savunma sanayi, havacılık endüstrisi gibi farklı kullanım alanları da mevcuttur.

Bu çalışmaların yanında, Dr. Mustafa Ordu, TÜBİTAK BİGG startup programı desteği kazanan “İnsan Hareketliliğini Takip Eden Giyilebilir Fiber Sensor” projesi ile fiber sensörler kullanarak yürüyüş analizi yapan sistemler geliştirilmesi ve kurulacak olan bir şirketle ticari bir ürün oluşturmayı hedeflemektedir.

Türkiye’deki tek fiber optik preform üretim altyapısına ve optik fiber çekim kulesine sahip UNAM, sağlık sektöründe yerli ve milli üretimle öne çıkarak Türkiye’nin teknolojik potansiyeline katkı sağlamaya devam ediyor.

Ayrıca UNAM, TÜBİTAK’ın “birlikte geliştirme ve birlikte başarma” anlayışıyla Türkiye’de kamu, sanayi ve üniversiteleri bir araya getiren 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında, ulusal yüksek hedefler doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir. UNAM’ın program kapsamında yöneticiliğini yaptığı ve TUSAŞ, Vestel, Şişecam ile Bilkent Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi ve TOBB ETÜ’nün proje yürütücü kuruluş olarak yer aldığı A1 platformu, yürüttüğü ileri Ar-Ge çalışmalarıyla katma değerli teknolojilerin yerli ve milli üretim amaçlı ülkemize kazandırılmasını hedeflemektedir. Başta savunma sanayi, dayanıklı tüketim ürünleri, elektronik, cam olmak üzere çeşitli sektörlerde can bulması ile ülke ekonomisine doğrudan katkı yaratması amaçlanmaktadır. Optik fiberlerin hammaddesi preform da dâhil olmak üzere bu sanayinin ihtiyacına yönelik özellikli optik fiber üretimi gerçekleştirebilmek UNAM’ın program kapsamındaki en önemli hedeflerden biridir.