Planlanmadığı halde bir gebeliğin oluşması çifti zor durumda bırakabilir. Bebekler anne ve babası için en uygun zamanda dünyaya geldiklerinde aileleri için mutluluk kaynağı olurlar. Ne yazık ki bugün Türkiye’de pek çok bebek istenmeden ya da planlanmadan dünyaya gelmektedir. Genellikle planlanmadan çok sayıda ve sık gerçekleşen gebelikler pek çok anne ve çocuk sağlığı sorununa yol açar. Çiftlerin istediği zaman ve sayıda çocuğa sahip olabilmeleri için gebelikten korunma yöntemlerinin tümünü, nasıl etki yaptıklarını ve özelliklerini bilmeleri, sonra da kendilerine uygun bir yöntem seçerek bunu doğru olarak kullanabilmeleri gerekir.
İsteğe ve kişinin özelliklerine bağlı olarak seçilen bu yöntemler sağlık zararları olmadan uzun süre kullanılabilir. Kullanım bırakıldığında tekrar gebe kalınabilir. Bir daha çocuk istenmiyorsa kadında tüplerin, erkekte meni kanallarının küçük bir ameliyatla kapatılmasıyla gebeliği kalıcı olarak engelleyen yöntemler de vardır. Gebelikten korunma yöntemleri ile ilgili bilgiler en sonda bulacağınız broşür metinlerinde yer almaktadır.
Ülkemizde 10 haftaya kadar gebeliklerin isteğe bağlı olarak sonlandırılması yasaldır. Bu işlem için evli kadınların eşlerinin de onayını almaları gerekmektedir. 18 yaşından büyük bekar kadınlar gebe kaldıklarında sadece kendi istekleriyle gebeliği sonlandırtabilirler. 18 yaşından küçükler için ise kişinin anne babasının onayı gerekmektedir.
Üniversitenizin Mediko-sosyal Sağlık Merkezi Gençlik Danışma Birimi’nde, Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinin kadın-doğum klinikleri, doğum evleri, ana-çocuk sağlığı merkezleri ve sağlık ocaklarının yanı sıra, Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı hastaneler, askeri hastaneler, özel sağlık kuruluşları ve doktorların muayenehanelerinde, gebelikten korunma hizmetleri verilmektedir.