Ana Sayfa » TDP: Toplumsal Duyarlılık Projeleri

TDP: Toplumsal Duyarlılık Projeleri

 

TDP Etkinlik Onay Formu

Toplumsal Duyarlılık Projeleri (TDP), 1999 Marmara depreminden sonra Bilkent Üniversitesi’nde depremzedelere yardım götürmek için kurulmuş bir

platformdur. Bu süreçte çok sayıda öğrencinin ilgisini çeken TDP, ilk olarak Gönüllü Eğitim Projesi ile bugün etkin bir şekilde yürütülen birçok projenin temellerini atmıştır. Kısa sürede gerek gönüllü öğrenci gerek ulaşılan kişi sayısı açısından büyük kitlelere hitap etmeyi başaran TDP, bugün 16 farklı projesi ile binlerce insana ulaşmıştır.

İletişim: Toplumsal Duyarlılık Projeleri / tdpgenelkoordinatorluk@gmail.com

Başak Kerçek / basak.kercek@ug.bilkent.edu.tr  
Melisa Akman / melisa.akman@ug.bilkent.edu.tr 


DEP: Düşler Evi Projesi
Düşler Evi Projesi (DEP), hedef kitlesi kadın sığınma evlerinde yaşayan kadınlar ve çocuklar olan bir sosyal sorumluluk projesidir. Kadın sığınma evleri, neredeyse her şehirde olan, kadınların şiddete maruz kalmaları veya güvenlik tehditleri ile karşılaşmaları durumunda çocuklarıyla barınabilecekleri evlerdir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Türkiye’de kadınların yüzde 38’i hayatlarında en az 1 kez partnerlerinin şiddetine maruz kalıyor ve ülkemizde kadına şiddetin her türü giderek yaygınlaşmaya devam ediyor. Düşler Evi Projesi olarak amacımız, kadın sığınma evlerindeki kadınların ve çocukların sosyal hayatlarını güçlendirmek ve onlara hayat bağı olmaktır. Bununla beraber, anneleriyle beraber kadın sığınma evinde barınmak durumunda olan çocukların, ufkunu genişletmek ve onlara yeni dünyalar tanıtmaktır. Bu anlamda online dönemde kadınlar için seramik, nakış gibi el işi faaliyetleri; çocuklar için bilim deneyleri, geri dönüşüm etkinlikleri ve el işi faaliyetleri içeren kutu etkinlikleri hazırlıyoruz. Yüz yüze dönemde ise her Cumartesi günü, 10.00-13.00 saatleri arasında kadınlarımız ve çocuklarımızla zevkleri ve ilgileri doğrultusunda birlikte vakit geçiriyoruz. Kadınlarla müze ziyaretleri, çiçek ekimi, karaoke ve el işi atölye çalışmaları gibi etkinlikler yaparken çocuklarla drama ve ana sınıfı faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Böylelikle onlara yalnız olmadıklarını gösteriyor ve düşlerine ortak oluyoruz. Sizinle de bir cumartesi sabahı, fakülte koridorlarında, müze kuyruğunda veya bir resim atölyesinde karşılaşabiliriz. Haydi gelin siz de düşlere ortak olun.

İletişim: tdpDEPbilkent@gmail.com

Duygu Uraş / duygu.uras@ug.bilkent.edu.tr
Kağan Rehber / kagan.rehber@ug.bilkent.edu.tr


DHDP: Demiryolu Hattı Destek Projesi
Projemizin ismi birazcık ipucu veriyor. İsmimiz aslında en büyük ekinliğimiz olan, demiryolu hattı üzerinde seçilen bir köy okuluna kırk kişilik gönüllü grubu ile gittiğimiz ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)’ndan ayarlanan yataklı vagonda üç gün konaklama sağladığımız köy etkinliğini anlatıyor. Peki köyde ne mi yapıyoruz? İlk iki günümüzde okulda kil atölyesi, meslek tanıtımı, sağlık, bilim, origami gibi 24 eğitici etkinlik düzenliyor; çocukları eğlendirirken onlara yeni bakış açıları kazandırarak öğrenmeyi, araştırmayı sevdirmeyi ve onları kendilerini bekleyen eğitim hayatları konusunda bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Öncesinde gönüllülerimiz ile çalıştaylar yapıp, bu 24 etkinliğe tamamen hâkim bir ekip ile köylerde bizleri bekleyen çocuklarımıza ulaşıyor, hayal dünyalarına, bilgi birikimlerine bir ışık da bizler ekliyoruz. Hedeflerine, hayallerine bir taş da biz koymak için var gücümüzle çalışıyoruz bu iki gün boyunca. Köydeki üçüncü günümüzde tüm yöre halkının davetli olduğu ve yüz boyama, pamuk şeker, tavla yarışması, mezuniyet kınası gibi pek çok aktivitenin düzenlendiği bir şenlik gerçekleştiriyoruz; bir yandan küçük kardeşlerimizle güzel anılar biriktirirken bir yandan da yöre halkının güvenini kazanmayı ve onları çocuklarının geleceği konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Son gün şenliği bizim için de çok eğlenceli geçiyor. Bu günde çocuklarla çocuk oluyor ve onların eğlencesiyle kendi eğlencemizi harmanlıyoruz. Projemizin ikinci aşamasında ise ziyaret ettiğimiz köy okullarındaki çocukları otobüs ile günübirlik olarak Ankara’ya getiriyor; üniversitemizi tanıtıcı bir gezi ile beraber, başta Anıtkabir olmak üzere çeşitli müzeleri ve eğitici ve öğretici mekânları gezerek çocukları eğitimlerinde ilerlemeleri konusunda teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Böylelikle ilk aşamada çocuklara anlattığımız üniversite hayatı, ikinci aşamada somut bir hal alıyor ve hayallerini şekillendirmekteki katkımızı arttırmayı umuyoruz. Eve döndüklerinde akıllarında kalan minicik bir şey bile projemizin ve gönüllülerimizin en büyük motivasyonu. Bizim yaptığımız şey trenle sadece köylere girmek değil; oradaki minik kalplere ulaşmak, içlerindeki kıvılcımları bir trene atılan kömür gibi harlamak ve yollarını açmak aslında. Demiryolu Hattı Destek Projesi olarak pandemi sürecinde alternatif etkinlikler yaparak projemizin temeli olan konseptten çok da uzaklaşmayıp çocuklarla sevgimizi paylaşabildik. Öncelikle çocuklarımızın öğrenim gördüğü köy okuluna, içinde eğlendirici ve öğretici materyaller bulunduran koliler yolladık. Hemen arkasından Zoom platformu üzerinden çocuklarla gönderdiğimiz malzemeleri de kullanarak yirmiyi aşkın etkinliği barındıran bir online köy gerçekleştirdik. Bu şekilde zorlu geçen pandemi döneminde DHDP ruhunu hiç kaybetmeyip online olarak da çocuklarımızın hedeflerine ve hayallerine bir taş daha koyabildik, tek eksiğimiz gönüllülerimizle beraber geçirdiğimiz keyifli bir tren yolculuğuydu…

İletişim:  bilkenttdpdhdp@gmail.com

Başak Kerçek / basak.kercek@ug.bilkent.edu.tr  
Melisa Akman / melisa.akman@ug.bilkent.edu.tr 


DUYGEL: Duymazdan Gelme Projesi
Duymazdan Gelme ailesi olarak biz iletişimin sadece seslerle kurulmadığını, bunun birçok yolu olduğunu göstermeye çalışan ve bu amaçla her hafta hedef kitlemiz olan işitme engelli çocuklarla eğlenceli ama bir o kadarda eğitici etkinlikler yapıp onların hayatını daha da renklendirmeye çalışan bir projeyiz. İşitme engelli bireyler ile iletişimin temelinde olan işaret dilini yaygınlaştırmak ve kullanımını arttırmak amacıyla işaret dili eğitimleri yapıyor, eğitim videoları çekerek ulaştığımız insan sayısını artırmaya çalışıyoruz. Ülkemizde birçok işitme engelli birey insanlarla iletişimden kaçınıyor veya iletişim kurabilmek için yanlarında bir insana ihtiyaç duyuyorlar. Bizler bu ihtiyacı azaltmak amacıyla işitme engelli orta ve ilk okul öğrencisi olan çocuklarımızla haftada bir kez okul içi ya da okul dışı etkinlikler yaparak onların ufuklarını genişletmeye ve yaratıcı düşünmeye teşvik etmeye çalışıyoruz. Üniversiteli abi ve ablaları olarak onların sessiz seslerini duyduğumuzu ve yalnız olmadıklarını hissettirmek istiyoruz. Bu sayede hem daha bilinçli bir toplumun gelişmesi için adım atmış oluyoruz hem de küçüklerimize iyi birer örnek olmaya çalışıyoruz. Fakat içinde bulunduğumuz pandemi koşullarında projemizin işleyişi açısından çeşitli değişiklikler yaptık. Eğitimlerimize çevrimiçi platformlar üzerinden eğitmenlerimizle buluşarak devam ettik. Ayrıca çektiğimiz eğitim videolarını paylaşarak toplumdaki işaret dili farkındalığının artması adına çaba gösterdik. Ufak bir bilgi: İşaret dili aslında öğrenmesi çok kolay bir dil. Çoğu işaretin bir mantığı olduğu için gayet akılda kalıcı. Hatta bazı işaretler bizim de günlük hayatta kullandığımız mimiklerin aynısı. Eğer bu konuda endişelerin varsa mutlaka gelip görmelisin. Bunun yanında hedef kitlemizdeki işitme engelli çocuklarla fiziksel olarak bir araya gelemesek de yanlarında olduğumuzu hissettirmek ve keyifli vakit geçirmelerini sağlamak için normal zamanda okullarına gidip birlikte yaptığımız çeşitli etkinlikleri kutulara koyup gönderdik. Çocuk Şenliği’nde bazı çocuklarımızla çevrimiçi platformda bir araya gelip bu etkinlikleri birlikte yapma şansımız bile oldu. Seni de sevginin en sessiz halini hissedeceğin bu ailede aramızda görmekten mutluluk duyarız.

İletişim: tdpduygel@gmail.com

Zeynep Büşra Şahin / szeynep@ug.bilkent.edu.tr
Zeynep Özbey / zeynep.ozbey@ug.bilkent.edu.tr


ENDOST: Engelsiz Dostluklar Projesi
Zihinsel ve bedensel engelli bireyler toplumun birer parçasıdır. Biz ENDOST ailesi olarak onların hayata atılımını kolaylaştırmayı, koordinasyonlarını geliştirmeyi ve en önemlisi onlarla birlikte güzel vakit geçirmeyi hedefleyen bir projeyiz. ENDOST Ailesi olarak etkinliklerimizi ZİÇEV (Zihinsel Yetersiz Çocukları Koruma ve Yetiştirme Vakfı) ve SERÇEV (Serebral Palsili Çocuklar Derneği) ile gerçekleştiriyoruz. ZİÇEV kurumunda zihinsel bakımdan yetersiz olan dostlarımızın yanına giderken SERÇEV’de ise daha çok bedensel engeli olan dostlarımızla vakit geçiriyor ve etkinlikler yapıyoruz. Her hafta, hafta içi ya da hafta sonu belirlenen günlerde etkinliklerimizi gerçekleştiriyoruz.  Bu etkinliklerimizde onlarla el işinden bahçe oyunlarına kadar birçok etkinlik yapıp sonrasında dans ederken, onlarla hem güzel vakit geçirmeyi hem de gelişimlerine biraz da olsa katkıda bulunmayı istiyoruz. Gittiğimiz kurumlardaki bireylerin yaşları her ne kadar değişiklik gösterse de onlar masumiyetlerinden dolayı birer çocuk gibiler. Ayrıca bu kurumların dışında yapmayı amaçladığımız şey ise engelli farkındalığını önce kendi kampüsümüzden başlayarak ulaşabildiğimiz her yere yaymak ve onlar hakkındaki önyargıları kırmak. Bu yüzden de belirli gün ve haftalarda yapmış olduğumuz farkındalık çalışmalarıyla mümkün olduğunca sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Kurumda yaptığımız etkinliklerin yanı sıra kurum dışında da bowling, müze gezisi, piknik ve dostlarımızı Bilkent’e getirmek gibi dış aktiviteler de yapıyoruz. Yüz yüze etkinlik yapamadığımız pandemi döneminde çocuklarla arayı açmamak ve onlara yeni bilgiler öğretmek adına “Gezegenleri Öğreniyoruz”, “Hikaye Anlatma” ve “ENDOST için Çal” konseptli çeşitli videolar çektik. Özellikle “ENDOST için Çal” videolarını hem çocuklarımızın hem de gönüllülerimizin Barış Manço’yu ve Hal Hal şarkısını çok sevmesinden dolayı onları mutlu etmek için hazırladık. Videolar dışında birlikteliğimizin sürekliliği için Zoom ve Discord uygulamalarını kullanarak kaynaşmalar düzenleyip, oyunlar oynadık. Son olarak da dönem içerisinde gerçekleştirdiğimiz farkındalık röportajlarıyla kampüs çevresindeki insanları da bazı konularda bilgilendirdik ve kampüs çevresinde de olsa farkındalık yaratmaya çalıştık. Siz de bizimle birlikte bu ailenin bir parçası olmak ve engelleri aşmak isterseniz hepinizi ailemize bekleriz. Unutmayalım ki engel mi var sevginin aşamadığı?

İletişim: tdpendost@gmail.com

Çağla Bensu Ateş / bensu.ates@ug.bilkent.edu.tr


GESA: Gezici Sanat Atölyesi Projesi
Biz, Gezici Sanat Atölyesi Projesi olarak, TDP’nin tüm hedef kitlelerini ve kendi hedef kitlemizi sanatla tanıştırıyoruz. Kendi aramızda tiyatro, ritim ve el sanatları alanlarına ayrılarak hedef kitlelerimizin bu alanlarda bilgi birikimlerinin olmasını sağlıyoruz. Sene içinde gezici tiyatro ekibi ile hedef kitle özelinde yazdığımız senaryoları sergileyip bir yandan da sene başında belirlediğimiz bir okul ile ritim, tiyatro ve el işi etkinlikleri yapıyoruz. Yaptığımız etkinliklerde boyaların, tuvallerin, tiyatro perdesinin büyülü dünyasında yolculuğa çıkarak, sosyal sorumluluğun sanat kolunu destekliyoruz. Kurulduğumuz bu ilk senede, sanatın ışığıyla hedef kitlelerimizin hem eğlenip hem de temel becerilerini kazandırmayı hedefliyoruz. Daha önce tiyatro oyunu izlememiş bir çocuğun ilk tiyatro deneyiminde, gözündeki ışığı ve heyecanıyla çıktığımız bu yolda sizleri de aramızda görmekten son derece mutluluk duyarız. Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”

İletişim: bilkent.tdp.gesa@gmail.com

Nilsu Kula / nilsu.kula@ug.bilkent.edu.tr
Atakan Erdoğmuş / atakan.erdogmus@ug.bilkent.edu.tr 


GEP: Gönüllü Eğitim Projesi
Eğitimin dünyayı büyütüp güzelleştirecek yegâne araç olduğunu biliyor ve Gönüllü Eğitim Projeleri olarak hiçbir çocuğun eğitim açısından dezavantajlı kalmasını istemiyoruz. Projemizin amacı, eğitimi ve hatta öğretirken öğrenmeyi çeşitli çevrelerdeki çocuklarla sürekli hâle getirmek ve elimizden geldiğince daha fazla çocuğa ulaşmak. Bünyesi altında “Okul”, “Üniversite Personeline Destek Projesi” ve “29 Harf 1 Gülümseme” adlı üç projeyi barından Gönüllü Eğitim Projeleri aynı zamanda Toplumsal Duyarlılık Projelerinin en eski projelerinden bir tanesi. Biz, Okul projesiyle Ankara’nın sosyoekonomik durumu iyi olmayan okullarından birinin öğrencilerine, Üniversite Personeline Destek Projesi kapsamında Bilkent Üniversitesi’nin akademik olmayan personellerinin çocuklarına müfredatlarında yardım ederken 29 Harf 1 Gülümseme’yle de Türkçe bilmeyen Türkmen çocuklarına hayatlarını idame ettirmeleri için gerekli olan Türkçe dilini ve okuma yazmayı öğrenmelerine yardımcı oluyoruz. Eğitimin yalnızca müfredat derslerinden ibaret olmadığını biliyor, bu sebeple her hafta çocuklarla birlikte çeşitli sosyal etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Böylece onlara okul derslerinde yardımcı olurken düşünsel ve kişisel gelişimlerinde de destek oluyoruz. Geçtiğimiz yıl pandemi koşulları altında çocukları kampüse getirip etkinliklerimizi yüz yüze gerçekleştiremesek de online bir şekilde Okul ve Üniversite Personeline Destek Projelerini sürdürmeye devam ettik. Yalnızca 29 Harf 1 Gülümseme Projesinin hedef kitlesini online sürece adapte edemedik fakat bu sebeple projemizin işleyişini durdurmak yerine Doğu Anadolu’daki ilkokullardan birinin 2. sınıflarına ulaşarak küçük yaşlarda onlarla uzakların aslında çok da uzak olmadığını öğrendik. Bu yıl da ulaşabildiğimiz tüm çocuklarla beraber ufuklarımızı açmaya devam edeceğiz. Sen de birbirinden renkli çocuklarla geleceğimizi şekillendireceğimiz bu serüvene eşlik etmek istersen Gönüllü Eğitim Projelerine davetlisin.

İletişim: bilkent.tdp.gep@gmail.com

Sarper Arda Bakır / arka.bakir@ug.bilkent.edu.tr
Ziya Kağan Akman / kagan.akman@ug.bilkent.edu.tr


GÖREP: Görme Engelliler Eğitim Projesi
Küçük ama samimi bir ortamda, bir öğrencinin minik ellerini, oyun hamurundan yapılmış dağların, pamuktan dokunmuş ovaların ve makarnadan oluşturulmuş hücre organellerinin üzerinde gezdirdiğinizi hayal edin. Her yüzeye merakla dokunan minik ellerin günün sonunda elinizi sıkıca tutup “Gitme” dediğini hayal edin. Biz, Görme Engelliler Eğitim Projesi (GÖREP) olarak, her hafta pazar günü görme engelli kardeşlerimizin minik ellerinden tutabilmek için sabah erkenden yola çıkıyoruz. Okullarına vardığımızda bizi kapıda karşılayan dostlarımızla el becerilerini, genel kültürlerini ve okul eğitimlerini geliştirmeye yönelik etkinlikler yapıyoruz. Hatta sadece okulda etkinlikler yapmakla kalmayıp hep birlikte gezilere de gidiyoruz. Açık hava konserinde şarkılar söyledik, misafirimiz rehber köpek Bella ile çimlerde yuvarlandık, Polonya’ya mektup yazdık, yelkenle Eymir gölüne açıldık, yeri geldi sanat müziği söyledik yeri geldi rap yaptık, onlarca el işi etkinliği, pizza partileri, poğaçalar, börekler, tatlılar yaptık. 2004’ten beri görme engelli kardeşlerimizin minik ellerinden tutup, “Renklerimiz ortak olsun.” dedik. Pandemi döneminde ise Skype üzerinden birebir ders anlatımı yaptık. Aynı zamanda Youtube kanalımızda duyarlı konu anlatımları adı altında ders videoları seslendirdik. Seslendirenler seslendirmelere başlamadan önce diksiyonla ilgili hazırlanmış notları okuyup ona uygun hareket ettiler. Üçüncü çalışmamız engelsiz çizgi roman çalışmasıydı ve bu çalışmada görme engelli olmayan çocuklarda farkındalık yaratılması için bir çizgi roman serisinin ilk sayısı yazıldı ve matbaaya gitmek üzere hazırlandı. Son olarak, işitsel video oyunları çalışması için görme engelli çocukların oynayabileceği, tamamen işitsel odaklı video oyunları programlandı. Sen de elleriyle görenlerin renklerine ortak olmak istersen GÖREP tam sana göre. Gelin, renklerimiz ortak olsun!

İletişim: Toplumsal Duyarlılık Projeleri / tdpgenelkoordinatorluk@gmail.com

Başak Kerçek / basak.kercek@ug.bilkent.edu.tr  
Melisa Akman / melisa.akman@ug.bilkent.edu.tr


GÜNKÖY: Güneş Köyden Doğuyor Projesi
Bizler; köylerden doğan, fakat imkânların kısıtlılığı dolayısıyla ortaya çıkamamış gizli ve parlak güneşleri ortaya çıkarmak amacıyla çalışan Güneş Köyden Doğuyor Projesi ailesiyiz. GünKöy ailesi olarak her yıl ülkemizde bulunan en az dört farklı köy okulunu ziyaret edip köydeki çocuklarımızla ve köy halkıyla birlikte bir hafta sonu boyunca çeşitli etkinlikler yapıyor, bir yandan da yapı birimiyle birlikte bu güzel köy okullarına umut dolu kocaman kütüphaneler inşa ediyoruz. Bizler bu doğrultuda ziyaret ettiğimiz okulda yepyeni bir kütüphane yaratıyor, raflarını da çocuklarımız için götürdüğümüz onlarca kitapla donatıyoruz. Yoğun bir çalışmayla kütüphanemiz inşa edilirken bir yandan da spor, genel kültür, tiyatro, resim, müzik ve bilim gibi gruplarımızın iki gün süresince çocuklarımızla birlikte gerçekleştirdiği birçok faaliyet ile hep beraber çok keyif aldığımız ve çok da şey öğrendiğimiz zamanlar geçiriyoruz. Böylece çocuklarımıza hem okumanın önemini hem de onların asla yalnız olmadıklarını göstererek, belki de hiç gidilmemiş köylere, hiç ulaşılmamış çocuklara, hiç yapılmamış kütüphanelere dur diyerek, çocuklarımıza manevi, okullarına fiziki desteklerle; onların hayallerine giden yolda birer güneş olmayı ve yeni güneşler yetiştirip çevremizi daha da aydınlatmayı hedeflemekteyiz. Geçtiğimiz yıl, pandemi koşulları altında köylere ulaşıp ve çocuklarımızla yan yana bir şekilde etkinliklerimizi gerçekleştirmemiz mümkün olmadıysa da onlara ulaşabilme ve hayatlarına dokunabilme yönündeki çalışmalarımızı çevrim içi yöntemlerle devam ettirdik. Onlara birçok kitap ulaştırmayı başardık, farklı alt gruplarımızın düzenlediği etkinlikleri Zoom üzerinden çocuklarımızla karşılıklı olarak gerçekleştirdik ve DersKöy adını verdiğimiz projemizin yeni konsepti kapsamında liseye giriş sınavına hazırlanan çocuklarımıza derslerinde destek olduk. Ülkemizdeki koşulların neyi gerekli kılacağı konusunda hâlâ emin olamasak da bildiğimiz bir şey var ki bizler şartlar ne olursa olsun, çocuklarımızı mutlu etmek ve hayatlarındaki güneşi fark etmelerini sağlamak için elimizden geleni yapacağız.

İletişim: tdpgunkoy@gmail.com

Ayşe Ece Özmen / ece.ozmen@ug.bilkent.edu.tr
Ece Nakas / ece.nakas@ug.bilkent.edu.tr


HKP: Hayal Köprüsü Projesi
Hayal Köprüsü Projesi olarak anneleri ile hapishanede yaşayan çocuklarımızı unutmuyor, onların hayatlarını renklendirme görevini üstleniyoruz. Proje olarak amacımız hapishanede anneleri ile yaşayan 0-6 yaş grubundan çocuklarımızı eğlendirmek, eğlendirirken öğretmek ve dış dünyaya hazırlamak.  Her hafta çocuklarımızı 2 saatliğine ziyaret ediyor, dış dünya tecrübesini elde etmeleri için onların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimine katkıda bulunan etkinlikler yapıyoruz ve onlara dış dünyaya açılan bir hayal köprüsü inşa ediyoruz. Çocuklarımızla birlikte kostüm partileri, boyama, hayvanları tanıma, çiçek dikme, maske yapımı, el göz koordinasyonu geliştiren etkinlikler yapıyoruz. Gönüllülerimiz ile birlikte çocuklarımızı ziyaret etmenin dışında farkındalık artırmak için eğitimler, film gösterimi ve söyleşiler düzenliyoruz. Eğer sen de bir çocuğun hayatına dokunmak istiyorsan Hayal Köprüsü’ne davetlisin!

İletişim: hkpbilkenttdp@gmail.com

Öykü Kılıç / oyku.kilic@ug.bilkent.edu.tr
Zeynep Hanife Akgül / hanife.akgul@ug.bilkent.edu.tr

 



Kurumsal İşler
Kurumsal İşler çatısı altında; Organizasyon, Yardım Kampanyaları, Sponsorluk, Gönüllülük Zirvesi ve Tanıtım adları altında beş farklı alt grubumuz bulunmaktadır. Bu alt gruplarımızın ana hedefi TDP çatısı altında bulunan hedef kitlelerin tümünü ya da bir kısmını kapsayan etkinlikler düzenleyerek farkındalık bilincini artırmaktır. Aynı zamanda TDP projelerinin hep birlikte katıldığı hayvan barınağı ziyareti gibi etkinliklerle yeni hedef kitlelere de ulaşmayı hedeflemekteyiz. Kurumsal çatısı altında her sene tüm TDP hedef kitlelerinden 500 çocuğun katılımıyla “TDP Çocuk Şenliği” ve yine her sene farklı bir sosyal soruna dikkat çekmek adına “Gönüllülük Zirvesi” düzenlenmektedir. Gönüllülük Zirvesi ile Türkiye’nin her yerinden gönüllülerin katılımıyla her yıl farklı bir sosyal sorunun farkındalığının toplumda oluşması hedeflenmektedir. Yardım Kampanyaları alt grubu ise her sene Bilkent Üniversitesi kampüsünde açtıkları stantlar ile ihtiyacı olan köy okullarındaki çocukların dileklerini gerçekleştirmek amacıyla çalışmalar yürütmekte ve toplanan bu dilekler düzenli olarak köy okullarına gönderilmektedir. Tanıtım ekibi ise TDP’nin sosyal medyada daha kuvvetli bir görünüme sahip olması ve aynı zamanda diğer TDP projelerinin medya ögelerinin hazırlanması sürecine katılarak TDP’nin görünürlüğünü ve tanınırlığını artırmayı hedeflemektedir. Tüm TDP olarak daha çok hedef kitlenin yüzünü güldürmek için tabii ki Sponsorluk ekibi de çalışmalarını düzenli bir şekilde sürdürmekte. Bu sayede TDP’nin dağıttığı mutluluk miktarı artmakta ve TDP amacına daha çok ulaşmaktadır. Kurumsal ekibi, TDP’nin hem kendi içinde hem de dışarıda daha etkili olması amacıyla yıllardır pek çok etkinlik düzenlemekte ve hem hedef kitleye hem de TDP gönüllülerine fayda sağlamaya devam etmektedir.

İletişim: TDPKurumsal@gmail.com

Yağmur Sağlam / yagmur.saglam@ug.bilkent.edu.tr
Oğuz Kerem Gencer / kerem.gencer@ug.bilkent.edu.tr



K1L0: Kalpler 1 Lösemi 0 Projesi
Kalpler 1 Lösemi 0 ailesi olarak biz lösemiyle mücadele etmekte olan çocukların her daim yanlarında olan, onları yeri geldiğinde eğlendiren yeri geldiğinde eğitimlerine destek sağlayan ve koşulsuz sevgimizi onlarla sürekli olarak paylaşan bir gönüllü palyaço topluluğuyuz. Pandemi sürecinde yüksek riskli grupta olmalarından dolayı onlarla yüz yüze bir araya gelip onlara “palyaçoluk” yapamamış olsak da yanlarında olduğumuzu unutmamaları için elimizden geleni ardımıza koymadık. Alt gruplarımızdan olan balon, sihir, oyun hamuru vb. grupların etkinliklerini çocuklar kendi kendine yapabilsinler diye Youtube üzerinden öğretici videolar çekip onlara hastane kanallarından ulaştırdık. Toplumun lösemi hastalığına dair duyarlılığı ve bilgisinin artması için uzman doktorlar ve psikologlarla bir araya gelerek seminerler ve konferanslar düzenledik. Sosyal medya kanallarımız en aktif olduğumuz alandı, takipçilerimizi K1L0’nun alt grupları hakkında bilgilendirirken lösemi hastalığına dair bilinen yanlışları düzeltip doğru ve gerekli bilgileri onlarla paylaştık. Önümüzdeki dönem bizleri çok daha fazlası bekliyor diyebiliriz, pandeminin ne getireceği belli olmaz ancak her halükarda biz sevgimizi çocuklarla paylaşmaya, her daim yanlarında onları düşünen birileri olduğunu unutturmamaya hazırız. Sen de bir palyaço olarak lösemili çocukları eğlendirirken eğitmek ve motivasyonlarını hiç kaybetmemelerine yardım etmek istersen, karnavalımızın kapısı senin için hep açık!

İletişim: bilkenttdp.k1l0@gmail.com

Beril Tümkaya / beril.tumkaya@ug.bilkent.edu.tr
İlayda Pekgöz / ilayda.pekgoz@ug.bilkent.edu.tr


MEP: Manevi Evlat Projesi
Hedef kitlesi Huzurevinde kalan yaşlılarımız olan Manevi Evlat Projesi, her hafta cumartesi günleri iki farklı huzurevinde düzenlediği çeşitli etkinliklerle yaşlılarımızın güzel vakit geçirmesini sağlamakla kalmayıp aynı zamanda samimi sohbetleri ve paylaştıkları hayat tecrübeleri sayesinde gönüllülerimiz için de yoğun ders temposunda kafalarını boşaltacakları samimi bir atmosfer yaratıyor. Düzenlenen müzik ve tiyatro etkinlikleri sayesinde yaşlılarımız ve gönüllülerimiz hem eğleniyor hem de kaynaşıyor. Bunun yanı sıra taş boyama, masa oyunları ve kilden saksı yapımı gibi etkinliklerle çeşitlendirilen haftalar, yaşlılarımızın tekdüze yaşam alanına renk katıyor. Ayrıca Manevi Evlat projesi, huzurevi dışında düzenlediği Anıtkabir ziyareti, kahvaltı etkinliği gibi etkinliklerle de yaşlılarımıza vakit geçirecekleri ve eğlenecekleri farklı ortamlar sunuyor. Pandemi döneminde ise yaşlılarımıza özel günlerde hazırladığımız videolarla onları mutlu ettik. Kutu etkinliklerini ve dergileri de ekleyerek ilerleyen senelerde de onların yüzlerindeki gülümsemenin bir sebebi olmaya devam etmeyi planlıyoruz.

İletişim: bilkenttdpmep@gmail.com

Mualla Nurgül Altan / nurgul.altan@ug.bilkent.edu.tr
Zeynep Rana Göğebakan / rana.gogebakan@ug.bilkent.edu.tr


SLP: Sokak Lambası Projesi
Günümüzde Türkiye’de kayıtlı 720 bin çocuk işçi bulunmaktadır. Ağır koşullar altında çalışmaya mecbur bırakılmış bu çocuklarımızın %34’ü en temel haklarından biri olan eğitimlerine devam edememektedir. Sadece 2013-2019 yılları arasında 419 çocuğumuz çalıştıkları zor koşullar ve iş kazaları nedeniyle hayatlarını kaybetti. Ekonomik imkânsızlıkların getirdiği kocaman sorumluluklar, aile içi şiddet ve sokakta çalışmanın ağır yükü minik omuzları için kaldırabileceklerinden çok daha fazla. Çocuk işçiliğine farkındalık yaratmak ve büyük yükleri sırtlanmaya mecbur bırakılmış çocuklarımıza bir el uzatmak amacıyla 2004 yılında çıktığımız bu yolda, sokak lambaları olarak çocuklarımızın yüzünde bir gülümseme, hayatlarında bir örnek ve karanlık sokaklarında bir ışık olmayı hedefliyoruz. Bir hafta üniversitemizde, bir hafta ise kampüs dışında gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimizde çocuklarımıza yeni deneyimler yaşatıp yeni yetenekler kazandırmayı amaçladığımız ailemize katılan her sokak lambasıyla pazar günleri daha anlamlı, karanlık sokaklar ise daha aydınlık. Sokakları aydınlatmak için siz de ışık olun!

İletişim: bilkenttdpslp@gmail.com

Ahmet Kutay Salkım / kutay.salkim@ug.bilkent.edu.tr


UYP: Umudun Yurttaşları Projesi
İnsanlığın kanayan yarası, mültecilik dramı. Dünyada her geçen saniye savaşlar, çatışmalar, dini ayrımcılıklar yüzünden milyonlarca insan daha iyi yaşam koşullarına sahip olmak veya sadece normal bir hayat yaşayabilmek adına başka ülkelere kaçıp kendi ülkelerini terk etmek zorunda kalıyor. Hayatlarını kurtarma pahasına bu insanlar, hayatlarını yaptıkları göç esnasında kaybetmeyi bile göze alabiliyor. Ülkemiz 4 milyon mültecinin yitirdiği ev kavramını onlara geri kazandırabilmek adına elinden geleni yaparken Umudun Yurttaşları Projesi olarak biz; savaşın pençesinden kaçıp kurtulan mülteci ailelere, korku dolu bir hayata gözlerini açan ve arkadaşlarıyla oyun oynamak için kapının önüne dahi çıkamayan çocuklara yaşayamadıkları hayatın bir telafisini sunmak istiyoruz. Faaliyetlerimiz arasında ihtiyaç sahibi ailelere gereken yardımı ulaştırmak, ilgili kurum ve kuruluşların da desteğini alarak hep birlikte mülteci krizine farkındalığı artırmaya yönelik etkinlikler düzenlemek, proje içinde yer alacak gönüllü arkadaşlarımıza projemizin vizyonunu anlatan eğitim seminerleri sunmak gibi mülteci sorununu kökten çözümüne ulaştırmayı hedefleyen gayelerimiz vardır. Umudun Yurttaşları Projesi olarak dünyadaki tüm çocukları geleceğimizin umudu olarak görüyor; bu proje kapsamında mülteci çocuklara diğer çocukların sahip olduğu aynı fırsatları ve şansı tanımak, onların da ilerde insanlığın yoluna ışık olduklarını görmek istiyoruz. Bu nedenle, en önemli hedeflerimizden biri mülteci çocuklara yönelik bir eğitim programıyla onların topluma adaptasyonlarını artırmak, diğer çocuklarla aynı müfredatı sağlayarak önlerini açmak, hayatlarını savaş korkusundan uzakta idame ettirebilmelerinde ve topluma faydalı bireyler olabilmelerinde payımızın olmasıdır. Pandemi dolayısıyla online eğitim almaya başladığımız ve yüz yüze etkinliklerimizin kesintiye uğradığı zamanlarda bile çocuklarla bağımızı koparmamak için onlara evde yapabilecekleri ve eğlenirken aynı zamanda bir şeyler öğrenebilecekleri aktiviteler hazırlayıp yolladık. Vizyonumuzu göz önünde bulundurarak, Umudun Yurttaşları Projesi’nin günümüze kadar ihtiyacı olan yüzlerce aileye ve çocuğa destek olduğunu; olmaya da devam edeceğini belirtmek isteriz. Bu projede yer alarak yardıma ihtiyacı olan insanların yüzündeki bir küçük tebessümün sebebi olmak isteyen tüm gönüllü arkadaşlarımıza kapımız sonuna kadar açık.

İletişim: uypbilkenttdp@gmail.com

Hacer Nur Der / nur.der@ug.bilkent.edu.tr
Hazal Memiş / hazal.memis@ug.bilkent.edu.tr


YYP: Yarınları Yetiştirme Projesi
Ankara Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Saray Evleri Kız Yetiştirme Yurdunda yaşamakta olan sayısı 200’ü aşkın kardeşlerimizin hem sosyal hayatlarına hem de her anlamda sosyo-kültürel gelişimlerine daha çok katkı sağlayabilmek amacıyla Yarınları Yetiştirme Projesi’ni ilk günden beri heyecan ve sevinçle yürütüyoruz. Bu proje kapsamında Bilkent Üniversitesi’nde birbirinden farklı bölümlerde eğitim gören gönüllülerimizle birlikte her hafta pazar günü saat 10.00-12.00 arasında bu kurumları ziyaret ediyor, buralarda yaşayan kardeşlerimizin hayatında bir iz bırakmak ve onların hayatta eksikliğini hissettiği rol modelleri olmak için çabalıyoruz. Bu süre içerisinde yaşları 6-13 ve 13-18 arasında değişen çocuklarla zaman geçiriyoruz. Ziyaretlerimiz boyunca gönüllülerimiz ile birlikte hazırladığımız hem eğitici hem eğlenceli etkinlikleri çocuklarımızla beraber tamamlarken, onlarla daha etkili iletişim kurarak onlara bir şeyler öğretip onları eğlendirirken aynı zamanda da grup çalışmasının önemini vurgulamayı amaçlıyoruz. Onlarla birlikte sağlıklı bir iletişim kurduğumuzda ise karşılıksız sevginin ve saygının ne kadar önemli olduğunu onlara aşılayarak sosyal anlamda hayatlarındaki dönüm noktalarına sebep olmak istiyoruz. Bu süreçte gerçekleştirdiğimiz samimi sohbetimiz ise onların ailelerinin eksikliğini hissetmemesi adına projemizin en önemli hedeflerinden biri. Pandemi sürecinde çocuklarla arayı açmamak adına onlara farklı etkinlikler içeren kutular yolladık. Bu kutularda kısaca Güneş Sistemi, Rüzgargülleri gibi farklı el becerileri geliştirmeyi sağlayan etkinlikler vardı. Bu etkinliklerimizle pandemi döneminde de kimsesiz çocuklarımızın kimsesi olmaya devam ettik. Gelecek dönemlerimizde de aynı amaçlarla etkinlikler yapmayı, çocuklarımızın yüzünde bir gülümseme olmayı hedefliyoruz. Eğer siz de bu yolculukta bize destek olmak isterseniz ve hayatınızda hiç tanımadığınız bir çocuğun sizi abi/ablası olarak benimsemesinden mutlu olacağınıza inanıyorsanız, bizler de sizleri aramızda görmekten mutluluk duyarız!

İletişim: bilkenttdpyyp@gmail.com

Buse Turan / buse.turan@ug.bilkent.edu.tr
Deniz Filiz / deniz.filiz@ug.bilkent.edu.tr