Avrupa Birliği ve Türkiye’de Göç Yönetiminin Hukuki Boyutları Jean Monnet Kürsüsü tarafından düzenlenen Göç Konuşmaları Serisinin 2024-2025 Güz dönemi ilk toplantısına davetlisiniz.
Konuşmacı: Prof. Dr. M. Murat Erdoğan
Konu: Türkiye’de Suriyeliler, Mülteciler ve Düzensiz Göçmenler
20 Kasım 2024 Çarşamba, Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi Sanat Galerisi, 12.30- 13.20.
Etkinlik, eş zamanlı olarak Bilkent Üniversitesi YouTube kanalından yayımlanacaktır.
Yüzyüze katılımda GE 250/251 puanı verilecektir.
Etkinlik dili Türkçedir.
Konu Özeti:
Türkiye ve Türk toplumu, tarihi ve kültürel bağlamda göç ile özdeşleşmiştir. Ancak göçün her türü ile tanışık olan Türkiye, 29 Nisan 2011’de Suriye’deki savaştan kaçarak Hatay’a gelen 252 sığınmacıyla, göçler bakımından yeni bir milada giriş yapmıştır. O tarihte Türkiye’de 58 bin olan mülteci sayısı, üç yıl sonra 3 milyonu aşacak ve Türkiye dünyada en fazla mülteci barındıran ülke unvanına açık ara ve çok uzun bir süre sahip olacaktır. Sayıları 2014’den bu yana 3 milyonun üzerinde olan Suriyeliler Türkiye’de 12. yıllarını geride bırakmışlardır. Bu süre içerisinde, Türkiye’de 950 bin Suriyeli bebek doğmuş, 800 bin çocuk Türk devlet okullarına gitmeye başlamış, 1.3 milyon Suriyeli çalışma hayatına girmiş ve Suriyeliler Türkiye’nin her tarafına dağılarak kendi yaşamlarını kurmuşlardır. “Açık kapı politikası” uygulanan Suriyelilerin açtığı kapı, çok kısa zamanda başta Afganistan, Pakistan, Irak olmak üzere Suriyeli olmayan çok yüksek sayıdaki mülteci ve düzensiz göçmene de yaramıştır. Zaman içerisinde, Türk toplumunun dayanışma ağlarında görülen zayıflama ve güvenlik endişelerindeki artışa rağmen, paradoksal bir biçimde Suriyelilerin kalıcılık eğilimleri güçlenmiş, konu, ekonomide yaşanan sorunlarla daha da önemli bir siyasal tartışmaya dönüşmüştür. Günümüzde Türk toplumu Türkiye’deki mülteciler konusunu, Türkiye’nin en büyük ilk üç sorunu arasında görmekte, bu konu Türkiye’nin sadece iç politikasını değil, başta AB, ABD ve Ortadoğu olmak üzere, pek çok alandaki dış politikasını da etkilemektedir. Bu sunum, Türkiye’deki genel durum, dış politik ortam ve Türk toplumu ile Suriyelilerin süreç içinde değişen algılarını, Suriyeliler Barometresi çalışması verilerinden de yararlanarak değerlendirmeye çalışmaktadır.
Konuşmacı Hakkında:
Siyaset bilimci ve göç uzmanı Prof. Dr. M. Murat ERDOĞAN Uluslararası Metropolis Yönetim Kurulu Üyesi, UNESCO-Türkiye İletişim Komitesi üyesi ve İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi’ne bağlı IGAM-ACADEMY Başkanıdır. 1987-2017 yılları arasında Hacettepe Üniversitesinde çalışmış, 2009 yılında Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezini (HUGO) kurmuş ve 2017’ye kadar müdürlüğünü yapmıştır. 2017-2022 yıllarında Türk-Alman Üniversitesi’nde görev yapan ve burada Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı ve kurucusu olduğu Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAGU) Müdürlüğünü yapan Erdoğan, Mart 2022-Ekim 2024 arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mülkiye Göç Araştırmaları Merkezi’nin kurucu müdürü olarak görev yapmıştır. Akademik ilgi alanları iradi ve zorunlu göçler, mülteciler, yurtdışındaki Türkiye kökenliler, AB, siyasal karikatürler, siyasal davranışlar, İslamofobi, Almanya ve Türk dış politikası olan Prof. Erdoğan, Avrupa’daki Türk diasporası konusunda “Euro-Turks-Barometre”, Türkiye’deki Suriyeliler konusunda ise “Suriyeliler Barometresi” başlıklı kapsamlı ve düzenli kamuoyu araştırmalarını da yürütmektedir. Prof. Erdoğan, Duisburg-Essen (2007), Berlin-Humboldt (2010), Oxford (2012) ve Johns Hopkins (2014) ve Humboldt (2019) Üniversitelerinde ve CATS/SWP-Berlin’de (2022) farklı burslarla misafir araştırmacı olarak çalışmalar yürütmüştür.