Ana Sayfa » Mezunumuz Mete Atatüre’nin Başarısı

Mezunumuz Mete Atatüre’nin Başarısı

Fizik Bölümü 1996 yılı mezunu Mete Atatüre, Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümü olarak bilinen Cavendish Laboratuvarı’nın 16’ncı başkanı oldu.

1874 yılında açılan ve günümüze dek 30 Nobel ödüllü bilim insanını barındırmış olan Cavendish Laboratuvarı’nda elektron, nötron ve DNA yapısı keşfedildi (https://www.phy.cam.ac.uk/history/nobel).

Dr. Atatüre, Bilkent’ten mezun olduktan sonra doktora çalışmaları için Boston Üniversitesi Kuantum Görüntüleme Laboratuvarı’na katıldı. 2002-2007 yılları arasında İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde (ETH Zürih’te) Kuantum Fotonik Grubu’nda doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. 2007’den beri Cambridge Üniversitesi’nde kurduğu araştırma grubuyla beraber kuantum fiziği ve geleceğin teknolojileri üzerine çalışıyor.

Mete Atatüre, Fizik Enstitüsü, Amerika Optik Topluluğu, Avrupa Akademisi ve Türkiye Bilimler Akademisi üyesidir. Atatüre, kuantum teknolojilerinde yaratarak yarı iletkenler ve elmastaki kuantum optik fenomenlerine öncü katkılarından dolayı 2020 Thomas Young Madalyası ve Ödülü’nü kazandı.

Mete Atatüre atamasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu göreve getirilmekten ve Andy Parker ile Cavendish Laboratuvarı’nı bugünkü haline getiren herkesin izinden gitmekten büyük onur duyuyorum. Burası, sorgulama ve meydan okuma dürtüsüyle hareket eden harika bir bilimsel keşif yeridir.”

Atatüre, Kuantum Optik Malzemeler ve Sistemler ekibinin (QOMS) bilimsel lideridir. Atatüre’nin deneysel araştırma grubu, kuantum bilgi ağları ve iletişimin yanı sıra algılama alanında yeni uygulamalar gerçekleştirmek için ışık-madde etkileşiminin kuantum fiziğini araştırmaktadır.

Kendisi aynı zamanda kuantum teknolojisi şirketi Nu Quantum Ltd.’nin kurucu ortağı ve CSO’sudur. Atatüre, bilim iletişimi, bilimin toplumdaki rolü üzerine halkın katılımı, bilimsel dürüstlük, bilimde çeşitlilik ve eşitliğin sağlanması konuları için önemli bir zaman ayırmaktadır.