Ana Sayfa » Neden Ateş Dikeni Dikiyoruz

Neden Ateş Dikeni Dikiyoruz

Ateş dikeni (Pyracantha coccinea) bitkisi herdem yeşil olup, Ankara iklimine uyumlu bir bitkidir. İlkbaharda salkım şeklinde sarımtrak ve beyaz renkli çiçek açarlar. Daha sonra türlerine göre koyu kırmızı, kırmızı, turuncu ve sarı renkli üzüm salkımı şeklinde meyve yaparlar. Çevre düzenleme çalışmalarında tek tek veya ikili-üçlü gruplar şeklinde kullanılabilirler.

En önemli özellikleri soğuğa ve kuraklığa dayanıklıdırlar. Bu nedenle kışın dahi üzerindeki meyveler dökülmeyerek dekoratif bir görüntü oluştururlar ve doğada yaşayan birçok canlı türleri için besin kaynağıdır. Aynı zamanda ateş dikenlerinin meyvelerini yiyen kuşlar, ateş dikeninin meyvelerini yemeye gelen ve bitkilere zarar veren böcekleri de yiyerek kimyasal mücadeleye gerek kalmadan biyolojik yöntemlerle doğaya katkıda bulunurlar.

Ateş dikenleri dekoratif olmalarının yanısıra dikenli bir bitki olması özelliği ile de canlı çit görevi görürler. Ateş dikenleri büyük orman sahalarında ormana estetik bir görünüm vermekle beraber orman yangınlarında geç tutuştukları için yangının yayılmasına engelleyici rol oynarlar.

Ateş dikenleri çelik ve tohumla üretilmektedir. Ancak tohumla üretimde tohumların çimlenme yüzdesi düşük olduğu için çelikle üretim tercih edilmektedir. Aynı zamanda tohumla üretimin başka bir dezavantajı da meyve kalitesi düşük olur ve çelikle üretime göre geç meyve verirler. Çelikle üretimde ise kışın alınan çelikler sonbaharda fidan olarak dikilebilirler ve meyve vermeye başlarlar.