Ana Sayfa » Dış Mekan Çiçek Dikimi

Dış Mekan Çiçek Dikimi

Ankara ilinde genel olarak çiçek dikimi İlkbaharda Nisan başı Sonbaharda Eylül ayı sonlarına doğru yapılmaktadır. Sonbaharda dikilen çiçeklerin başında hercai menekşe, süs lahanası, krizantem (kasımpatı), bellis dikilebilen çiçek türleridir. Bunlardan en dayanıklısı hercai menekşelerdir. Kışın kar altında kalsada ilkbaharda havaların ısınması ile yeniden çiçek açmaya başlarlar ve Haziran ayı ortalarına kadar kalırlar. İlkbaharda dikilen çiçekler ise petunya, ateş çiçeği, kadife, alisyum, vapur dumanı, horoz ibiği, bahçe begonyası, gazanya, aslanağzı, karanfil, rutbekya, mine, gallerdia, zinya, yıldız çiçeği olarak sayabiliriz. İlkbaharda dikilen çiçeklerin geneli dayanıklı olup uzun süre çiçek açarlar.

Çiçek dikilecek alanın ilk önce yabancı otları temizlenir, toprağı bellenir ve havalandırılır. Daha sonra toprağa hayvansal gübre karıştırılarak tırmıklanır ve tesviyesi yapılarak dikime hazır hale getirilir. Dikilecek olan çiçekler fide poşetlerinin içinde olduklarından dikim yapılacak alanda kendi isteğinize göre şekil verebilirsiniz. Çiçek dikimi esnasında dikkat edilecek önemli husus fide poşetinden çıkartırken çiçeğin kırılmamasıdır. Fide poşetini elinize aldığınızda bir elinizin baş ve orta parmağını fide poşetinin altındaki kat yerlerine geçirerek diğer elinizlede çiçek fidesinin topraktan çıktığı noktaya yakın tutarak fide poşetini başaşağıya çevirmek sureti ile çıkartabilirsiniz. Bu durumda çiçek en az zararı görecektir. Çiçek dikme kepçesi olarak adlandırılan şaşula ile, toprakta açılmış olan çukura çiçeği yerleştirip kenarlarına çıkan toprağı iterek, boşluk kalmayacak şekilde toprak bastırılarak sıkıştırılmalıdır. Dikiminizi bu şekilde yaparak bahçenizde veya bina önlerinde kendinize has hoş çiçek görüntüleri ve renk dokusu oluşturabilirsiniz. Dikkat edilecek diğer önemli hususta dikilen çiçeklere can suyu diye belirttiğimiz ilk suyun dikimden hemen sonra verilmesidir. Su verilirken suyu çiçeklerin diplerine doğru yapraklara deymeyecek şekilde, yavaş ve sakin hızda olmalıdır. Aşırı tazikli su çiçeklerin kurumasına ve yapraklarının sararmasına neden olabilir.

Çim Alanların ve Bitkilerin Sulanması

Çim susuz yaşayamaz. Yağmur sularının çimlerin beslenmesine katkısı olmakla beraber sıcak ve kurak havalarda muhakkak sulama yapmalıyız. 1 m2 çim alanın optimum su ihtiyacı 10 lt/gün’dür. Sulama yapmanın en iyi zamanı havanın serin buharlaşmanın minimum olduğu zamandır. Bu nedenle sabah erken saatlerde ve, akşam güneş battıktan sonraki ilerleyen saatler en uygun zamandır. Ancak gece sulamalarında gecenin ilerleyen saatlerinde havanın mevsim normallerinin üzerinde soğuk olması durumunda çimlerde pas hastalığı oluşma riski olabilir. Bu da uygun ilaçlama ve çim sulama zamanında yapılacak olan değişiklik ile telafi edilebilir. Çim alan içinde bulunan bitkilerin ayrıca sulanmasına gerek yoktur. Zaten çimlerle beraber sulanacaktır.

Çim sulama işlemi havaların mevsim normallerinde veya üzerinde sıcaklık göstermesi durumunda hemen hemen hergün yapılmalıdır.

Çim alan dışındaki bitkiler ve ağaçların sulanmasıda aynı çimlerde olduğu gibi sabah ve akşam serin saatlerde bitkilerin etrafındaki sulama çanakları (çukurları) doluncaya kadar su verilmelidir. Bitkiler ilk dikildikleri yıl haftada 2-3 defa daha sonraki yıllarda haftada 1 ve ihtiyaca göre sulanmalıdır. Bitkilerin sulama çanakları bahar aylarında yeniden elden geçirilerek toprağın havalandırılması sağlanmalıdır. Eğer bitkiye gübre verilecek olursa sulama yapmadan hemen önce verilmelidir.