Ana Sayfa » Bilkent Dünyaca Ünlü İsimleri Ağırladı

Bilkent Dünyaca Ünlü İsimleri Ağırladı

Sekizinci Büyükelçiler Konferansı kapsamında Dışişleri Bakanlığı’nın davetlisi olarak ülkemize gelen ekonomi, tarih ve siyaset bilimi alanlarında saygın dört konuk Bilkent Üniversitesi’ni ziyaret ederek akademisyenler ve öğrencilerle paylaşımlarda bulundular.

Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government Dekanı Prof. Lant Pritchett, Tufts Üniversitesi Profesörü Malik Müfti, Columbia Üniversitesi “Earth Institute” Direktörü, ekonomi Profesörü Jeffrey Sachs ile Oxford Üniversitesi Profesörü Margaret MacMillan Bilkent Üniversitesi’ni farklı günlerde ziyaret ederek, kampüsü gezip, UNAM ve NANOTAM araştırma merkezlerinin çalışmaları hakkında bilgi aldılar.

Columbia Üniversitesi öğretim üyesi ve BM Genel Sekreteri özel danışmanı Prof. Dr. Jeffrey Sachs, 21. yüzyılda ve ileri teknoloji devrinde büyük sorunların çözüme kavuşturulmasının mümkün olduğunu belirterek, “Aşırı yoksulluk devam ediyorsa bize yazıklar olsun. Çünkü bu problemler pratik olarak çözülebilecek şeyler. Yoksulluk bir kader, ya da tarihten bir miras değil. Biz şu ana kadar bitirmiş olmalıydık” şeklinde konuştu. Salgın hastalıkları yok etmek, yoksulluğu bitirmek ve açlığı sona erdirmenin her zaman tartışıldığını hatırlatan Sachs, 40 yıldır bu konulara cevap vermek için çalıştığını ve cevabının “Evet, mümkün” şeklinde olduğunu kaydetti. Şu anda elektriği olmayan milyonlarca insana güneş-kaynaklı yenilenebilir enerji getirilebilecek teknolojinin var olduğunu vurgulayan Sachs, “Mesele paramızı nereye harcadığımız meselesidir. Eğer paramızı savaşlara, bombalara ve imhalara harcarsak, elbette yoksulluğu ortadan kaldıramayız. Bunlara harcadığımız parayı, yani trilyon dolarları, yoksullukla mücadeleye harcarsak, yoksulluk sona erecektir ” diye konuştu.

Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government Dekanı Prof. Lant Pritchett, ekonominin büyümekte olan kurumlara etkisi konularındaki deneyimlerini paylaştı. Dr. Pritchett, “iyi çalışan” kurumların ekonomik büyüme için ön koşul olarak görülmesinin gerekmediğini, günümüzün bir çok yüksek-orta gelirli ülkelerin bu konumlarını çok farklı biçimlerle elde edilen rant gelirleriyle kazanmıştır” diye konuştu.

 

Konukların kısa özgeçmişleri:

Jeffrey Sachs – Ekonomi Profesörü; Sürdürülebilir Kalkınma üzerine önemli çalışmaları bulunmaktadır. Millenium Promise Alliance adlı Sivil Toplum Kuruluşu’nun kurucu stratejisti ve Millenium Villages Projesi’nin Direktörüdür. ITU/UNESCO’nun Kalkınma için Genişbant Komisyonunda Komiserdir. BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Direktörüdür. BM Genel Sekreterinin Binyıl Kalkınma Gündemi Savunucusudur. BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Özel Danışmanlığını yapmış, halihazırda ise Ban Ki-moon’un Özel Danışmanlığı görevini yürütmektedir. Harvard Üniversitesi’nde Profesör olarak çalışmıştır. Harvard’dan ayrılmadan önce Center for International Development Direktörü ve Galen L. Stone Proffesor of International Trade unvanlarını almıştır. Columbia Üniversitesi’nde Quetelet Sürdürülebilir Kalkınma ve Sağlık Politikaları Profesörü unvanlarını da taşımaktadır.

Margaret Macmillan – Tarih Profesörü; Halihazırda Oxford Üniversitesi’nde Uluslararası Tarih Profesörü ve St Antony’s College Rektörüdür. Royal Society of Literature öğretim görevlisi, Toronto Üniversitesi Massey College kıdemli öğretim görevlisi,Toronto Üniversitesi Trinity College ile Oxford Üniversitesi St. Hilda’s College onursal öğretim görevlisidir. Uluslararası çapta ses getirmiş “Woman of the Raj”(1988, 2007), “Paris 1919: Six Months that Changed the World”(2001), “Nixon in China : Six Days that Changed the World” (2006) ve “The Uses and Abuses of History”(2008) gibi bazı eserleri kaleme almıştır. En son yayımlanan kitabı “The War that Ended Peace: The Road to 1914” (2013) Birinci Dünya Savaşı alanında yayımlanan eserler arasında önde gelen bir yer edinmiştir.

Lant Pritchett – Ekonomi Profesörü;  Kalkınma konusunda çalışmaları vardır. 1988 – 1998 yılları arasında Dünya Bankası’nın Araştırma Biriminde görev almıştır. 1998 – 2000 yılları arasında Dünya Bankası görevi nedeniyle Endonezya’da bulunmuştur. 2000 – 2004 yılları arasında Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government’ta Kamu Yönetimi Öğretim Görevlisi olmak üzere Dünya Bankası’ndan izinli olarak ayrılmıştır. 2004 yılında Dünya Bankası’na geri dönmüş ve yeniden görevli olarak 2007 yılına kadar Hindistan’da kalmıştır. 2007 yılından bu yana Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government’ta Kalkınma Ekonomisi Profesörü olarak görev yapmaktadır.

Malik Mufti – Siyaset Bilimi profesörü; Ortadoğu ve Yakın Doğu konusunda Uzmandır.1984 – 1985 yıllarında Ürdün Planlama Bakanlığında Ekonomist olarak görev yapmıştır. 2003 – 2007 yılları arasında Tufts Üniversitesinde Ortadoğu Çalışmaları Programı Direktörü olmuştur. 2004 – 2010 yılları arasında Tufts Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler Programı Direktörü olmuştur. 2012 – 2015 yılları arasında Tufts Üniversitesinde Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı görevini yürütmüştür.