Fizik Bölümü 1996 mezunlarından Dr. Mete Atatüre, Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırma grubuyla birlikte ışık seviyesinin gürültü ölçümünü gerçekleştirerek bilim çevrelerinde ses getiren bir buluşa imza attı.
Doğal atom yerine yarıiletken nanomateryal kullanıp ışıkla etkileşimi tek bir atomdan 100 kat daha fazla olan bir süper atom elde ederek kuvantum gürültüsünü ortaya çıkardıklarını belirten Dr. Atatüre, tam karanlıkta bile sürekli var olduğu düşünülen temel gürültü seviyesini o karanlığa çok az miktar ışık eklenerek düşürülebileceğini ispat ettiklerini vurguluyor. Bu etkinin var olabildiği deney koşullarında gürültü ölçümünün uzun yıllardır başarılamamasını ise etkinin var olduğu ışık seviyesinin gürültü ölçümü için çok az olmasına bağlayan Dr. Atatüre, konuyla ilgili şu ayrıntıları paylaşıyor: “Işık sinyalindeki gürültüye kuvantum gürültüsü denir. Işık şiddeti arttıkça gürültü de artar. Lazer ışığındaki gürültü ile araba farından gelen ışığın gürültüsü birbirinden farklıdır. Hepsinin ortak noktası, tam karanlıkta bile var olan kuvantum gürültü seviyesinin altına inememeleridir.”
Bilkent Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Boston Üniversitesi’nden doktorasını alan Dr. Atatüre, doktora sonrası çalışmalarını ETH Zürich’te tamamladı. Akademik hayatını Cambridge Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak sürdüren başarılı bilim insanı, Institute of Physics ve Bilim Akademisi üyesi.