Ana Sayfa » Luca Zavagno Dumbarton Oaks Proje Hibesini Aldı

Luca Zavagno Dumbarton Oaks Proje Hibesini Aldı

Tarih Bölümü ve Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Luca Zavagno, “Parnassos” adlı projesini desteklemek üzere prestijli Dumbarton Oaks (Harvard Üniversitesi) Araştırma Bursu’na layık görüldü.

Hibe, “Parnassos: Geç Antik Çağ’dan Erken Orta Çağ’a geçişte bir Anadolu hac kenti ve piskoposu (ve suları).”isimli projesini desteklemek üzere verildi. Ekim 2023’te Bilkent Üniversitesi Arkeoloji Bölümü himayesinde başlayan, Dr. Barbara Weissova ile Dr. Enrica Bonato’nun işbirliğinde yürütülen proje, 2011 ve 2012 yıllarında taban mozaiklerine sahip (beşinci yüzyılın ortalarına ait olduğu saptanan) bir piskoposluk salonunun kazıldığı Parnassos’un yakın çevresini arkeolojik olarak incelemeyi amaçlıyor.

Ankara’nın sadece yüz kilometre güneyinde yer alan antik Parnassos yerleşimi, Kapadokya’nın batı sınırında, Halys Nehri (tod. Kızılırmak) ile büyük tuz gölü (tod. Tuz Gölü) arasındaki küçük bir plato üzerinde bulunuyordu. Hacılar Yolu üzerinde bulunan alan, on birinci yüzyılın ortalarına kadar yerel piskoposlara ev sahipliği yapmıştır.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile işbirliği içinde yürütülen proje, ekli piskoposluk kilisesinin varlığının yanı sıra bölgenin Geç Antik ve Ortaçağ dönemlerindeki (4. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar) iskânını belgelemek amacıyla jeofizik yüzey araştırması ve sistematik yaya araştırmasının bir kombinasyonunu içermektedir. Alanın araştırılması, önemi aynı zamanda gezginlerin ve hacıların ruhani ve pratik ihtiyaçları için su kaynaklarının (ve pınarların) önemiyle de ilişkili olan (Germia (mod. Gümüşkonak) veya Amorium gibi diğer Anadolu yerleşimleriyle benzer bir şekilde) bir alanın Geç Antik Çağ’dan erken Orta Çağ’a geçişinin oldukça karmaşık dinamiklerini araştırmayı amaçlamaktadır.