[ Kesin Kayıt Bilgileri’nin PDF biçimindeki dosyasını buradan indirebilirsiniz.]
Bilkent Üniversitesi’ne Yerleşen Lisans Öğrencilerinin Kesin Kayıt İşlemleri
2021 Yılında merkezi yerleştirme ve yetenek sınavı ile Bilkent Üniversitesi’ne kayıt hakkı kazanan lisans öğrencilerinin kesin kayıt işlemleri şu aşamalarla gerçekleşmektedir:
- Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasını takiben üç gün içinde, öğrencilerin kesin kayıt sistemine girmek için kullanacağı kesin kayıt şifreleri, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na başvururken ÖSYM’ye bildirdiğiniz e-posta adreslerine gönderilecektir.
- Öğrenciler kesin kayıt şifresiyle internet üzerinden kayıt sistemine girerek kayıt formlarını dolduracaktır.
- Eğitim ücreti ödemesi gereken öğrenciler, 2021-22 Güz Yarıyılı eğitim ücretini anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeyecektir.
- Kayıt formunu tamamlayan öğrenciler 6 – 11 Eylül arasındaki tarihler için randevu alabilecektir.
- Öğrenciler randevu gün ve saatinde çıktısını aldıkları kayıt formu ile Bilkent Üniversitesi Merkez Kampüs’te yer alan Odeon’a gelecektir.
İnternet Üzerinden Doldurulacak Kesin Kayıt Formu
- 2021 yılında kesin kayıt yaptıracak yeni lisans öğrencilerinin internet üzerinden Kesin Kayıt Formu’nu doldurması, istenen belgelerin yüklemesi, Güz Yarıyılı eğitim ücretini ödemesi (Tam ve Kapsamlı burslu öğrenciler hariç) ve kayıt randevusu alması gereklidir.
- Kesin Kayıt Formu sayfasına http://kayit.bilkent.edu.tr/form adresinden ulaşabilirsiniz.
- Kesin Kayıt Formu sayfasına giriş yapmak için gereken kişisel şifre, yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonraki üç gün içinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na başvururken ÖSYM’ye bildirdiğiniz e-posta adresine gönderilecektir. Bu süre sonunda şifreniz size ulaşmamış olursa, yine aynı sayfadaki “Şifremi Öğrenmek İstiyorum” butonunu kullanabilirsiniz. (Bu buton üçüncü günün bitiminde devreye alınacaktır.)
- Lütfen formu eksiksiz doldurunuz. Doldurduğunuz bölümleri geçici olarak kaydedip daha sonra tekrar şifre ile giriş yaparak doldurmaya devam edebilirsiniz.
- Kesin kayıt formunun doldurulması aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır:
1. Çevrimiçi bilgi formunun doldurulması
2. Bilkent Üniversitesi yurtlarında kalmak isteyecek öğrenciler için yurt seçimi
3. Eğitim ücreti ödeme aşaması
4. HES kodu ve Covid-19 aşı bilgilerinin girilmesi, aşı kartının yüklenmesi
5. Öğrenci sorumluluklarının onaylanması
6. Kampüste tamamlanacak kesin kayıt işlemleri için randevu alınması - Kayıt randevusu alabilmek için eğitim ücretinin ödenmiş olması gerekmektedir. Tam ve Kapsamlı burslu öğrencilerin ücret ödemesi gerekmez.
- Randevu aldıktan sonra barkodlu kesin kayıt formunun çıktısını almalı ve kayıt alanına gelirken yanınızda getirmelisiniz. Kesin kayıt formunun doldurulması, kayıt işleminin yalnızca ilk bölümüdür. Kayıt işleminin tamamlanması için randevu günü ve saatinde şahsen üniversiteye gelerek işlemlerinizi tamamlamalısınız.
Kesin Kayıt İçin Gerekli Belgeler
- Lise diplomasının fotokopisi veya e-devlet üzerinden alınmış mezuniyet belgesi
- T.C. nüfus cüzdanının her iki yüzünün fotokopisi.
- Kesin kayıt formu çıktısı.
- Askerlik çağına gelmiş olan (1999 yılı veya daha öncesi doğumlu) öğrenciler için ilgili askerlik şubesinden alınacak “bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasında askerlik açısından bir sakınca olmadığına” dair belge.
Önemli Bilgiler
- Kayıt randevu gün ve saatinde öğrencilerin üniversite kampüsünde yer alan Odeon’a şahsen gelmeleri gereklidir.
- Kesin kayıt işlemleri yaklaşık 15 – 20 dakika sürmektedir.
- Kesin kayda gelen tüm öğrencilere, Covid-19 aşıları olsun olmasın, hızlı antijen testi Diagnovir yapılacaktır. Bilkent Üniversitesi tarafından geliştirilen Diagnovir testi yanak içinden ve gerektiğinde burun içinden sürüntü alınarak yapılmakta ve 2 dakikanın altında bir sürede %95’den daha yüksek bir güvenilirlikle sonuç vermektedir.Testin doğru sonuç vermesi için lütfen kayda gelmeden önceki 15 dakika içerisinde yiyecek ve içecek tüketmeyiniz.
- Üniversitenin açık ve kapalı tüm alanlarında ağız ve burnu tamamen kapatacak biçimde maske takmak zorunludur. Yemek yerken ve içecek içerken, kişiler arasında asgari 1,5 metre sosyal mesafe gözetilmek şartıyla, maske geçici olarak çıkarılabilir.
- Kayıt alanı ve çevresinde sigara, elektronik sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı yasaktır.
- Kayıt sırasında öğrencilerin fotoğrafları çekilecektir. Bu fotoğraflar üniversite kimliklerinde ve diğer resmi belgelerde kullanılacaktır.
- PAE sınavına girecek ve aşısı olmayan ya da ikinci dozunu tamamlamamış öğrencilerden kesin kaydını 9 Eylül’den önce yaptıranlara 10 Eylül Cuma günü Odeon gişindeki test alanında tekrar Diagnovir testi yapılacaktır. Testin pozitif çıkması ve devamında yapılan tetkikler sonucunda PAE sınavına giremeyen öğrencilere telafi sınavı verilecektir.
- Kayıt yaptırılmamış kontenjanlar ek yerleştirme için 13.9.2021 tarihinde ÖSYM’ye bildirilecektir. Bu nedenle, 6 – 11 Eylül tarihleri arasında kayıt yaptırmayan öğrenciler kayıt haklarını kaybeder. Covid-19 tanısı veya şüphesi nedeniyle kendisi veya aynı yerde yaşayan yakını karantina altında olduğu için kayda gelemeyecek öğrencilerin 10 Eylül tarihine kadar Öğrenci İşleri Müdürlüğü ile iletişime geçmeleri gereklidir.
- İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı PAE’ye girebilmek için gerekli Covid-19 test koşullarını aşağıda Covid-19 Salgını Kapsamında PAE Sınavı İçin Alınan Önlemler bölümünde bulabilirsiniz.
Covid-19 Önlemleri
- Bilkent Üniversitesi’nde 2021-22 Güz yarıyılından başlamak üzere dersler, laboratuvarlar, stüdyolar, ara ve dönem sonu sınavları ile her türlü değerlendirme etkinliği yüz yüze yapılacaktır.
- Bilkent Üniversitesi’nde tüm açık ve kapalı alanlarda ağız ve burnu tam olarak kapayacak biçimde maske takılması zorunludur. Açık alanlarda ve kafeteryalarda yemek yerken ve içecek içerken, kişiler arasında asgari 1,5 metre sosyal mesafe gözetilmek şartıyla, maske geçici olarak çıkarılabilir. Üniversite ulaşım servislerinde ve içinde birden çok kişi bulunan şahsi araçlarda maske takılması zorunludur.
- Covid-19 teşhisi konmuş veya bu hastalığın belirtilerini gösteren veya bir COVID-19 hastasıyla teması olan kişilere Sağlık Bakanlığı veya Bilkent Üniversitesi Sağlık Merkezi tarafından getirilen karantina ve izolasyon sınırlamalarına uymak zorunludur.
- Sigara içme amacıyla sosyal mesafenin ihmal edilmesi ve sigara içme eylemi sırasında dumanın üflenmesi yoluyla virüs taşıyan damlacıkların daha uzağa saçılmasının bulaşma riskini arttırdığı göz önüne alınarak, kampüsün kapalı ve açık tüm alanlarında, işaretlenmiş sınırlı alanlar dışında, sigara, elektronik sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanmak yasaktır. İşaretlenmiş alanlarda sigara kullanımı sırasında kişiler arasında asgari 2,5 metre sosyal mesafe gözetilmesi gereklidir.
- Bilkent Üniversitesi’nin tüm çalışanları ve öğrencileri Sağlık Bakanlığının “Hayat Eve Sığar” platformundan alacakları HES kodunu Üniversite’ye bildirmek zorundadır.
- Bilkent Üniversitesi yürürlükteki diğer Covid-19 tedbirlerine ek olarak, kampüteki tüm tesislerde aşı zorunluluğu getirilmiştir.
- Kampüste bulunacak tüm öğrencilerin, öğretim elemanları ve üniversite çalışanlarının Covid-19 aşısı yaptırmaları zorunludur. Aşının gerek bulaşma olasılığını azalttığı gerekse hastalık durumunda semptomları hafiflettiği yönündeki klinik bulgular açıkça belgelenmiştir. Bu nedenle, tüm öğrencilerin aşılarını bir an önce tamamlamaları beklenmektedir. Bilkent Sağlık Merkezi iki doz Sinovac aşısı olanların bunu üçüncü doz Biontech aşısıyla takviye etmelerini önermektedir. Şu anda Türkiye’de 16 yaş üzeri herkes aşı yaptırabilir.
- Aşı yaptırmamayı tercih edebilecek olanlar, kampüse gelişlerinde negatif değerli PCR veya Diagnovir test sonucu ibraz etmeleri halinde kampüsteki tesislerden yararlanabilecek ve akademik etkinliklere katılabilecektir. Diagnovir testi Felisya Biyomedikal tarafından Bilkent’te 60 TL karşılığında yaptırılabilecektir. PCR ve Diagnovir test sonuçları 72 saat süreyle geçerli olup süre bitiminde tekrarı gerekecektir. İsteyenler PCR testlerini devlet hastanelerinde yaptırabilirler.
Önemli Telefonlar
Eğitim ücretleri, taksitlendirme, ödeme yöntemleriyle ilgili sorularınız için | 0(312) 290 3262 0(312) 290 3043 |
Öğrencinin veya aynı yerde yaşan yakınının Covid-19 tanısı veya şüphesi nedeniyle karantinada olması durumunda bilgi ve yönlendirmeler için | (312) 290 8184 (312) 290 8185 |
Uluslararası Bakalorya (IB) diploması sahibi öğrencilerin bölümler arası geçiş konusunda soruları için | (312) 290 8185 |
Bilkent Üniversitesi Yurtlarıyla ilgili sorularınız için | 0(312) 290 4002 0(312) 290 4003 0(312) 290 4005 |
İngilizce Hazırlık Programı’nda muaf olmakla ilgili sorularınız için | 0(312) 290 5079 |
Covid-19 aşısı ve PCR/Diagnovir testleriyle ilgili sorularınız için | (312) 290 8184 (312) 290 8185 |
Diğer tüm sorularınız için | (312) 290 3107 (312) 290 3108 |
Eğitim Ücreti
2021–2022 akademik yılı için %8 KDV dahil eğitim ücreti 62.100 TL’dir.
2021–2022 güz yarıyılı eğitim ücreti, kayıt randevusu almadan önce ödenmelidir.
Tam Ücret Ödeyen Öğrenciler |
%50 Burslu (İndirimli) Öğrenciler |
|
Yarıyıl Eğitim Ücreti |
31.050 TL (%8 KDV dahil) |
15.525 TL (%8 KDV dahil) |
Eğitim ücretleri şu bankalar aracılığıyla ödenebilir:
Eğitim ücretini peşin olarak ödemek için seçebileceğiniz üç ayrı yöntem bulunmaktadır:
- Banka şubesine giderek: Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası veya Yapı Kredi Bankası’nın herhangi bir şubesinde eğitim ücreti ödemeleri menüsü üzerinden
- İnternet bankacılığı üzerinden: Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası veya Yapı Kredi Bankası’nın internet bankacılığı sistemleri üzerinden
- Bilgisayardan kredi kartı ile: Bilkent Üniversitesi Kesin Kayıt Formu’nda yer alan bağlantı üzerinden ulaşabileceğiniz Kredi Kartıyla Ödeme sayfası üzerinden
Ayrıca, Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası veya Yapı Kredi Bankası’nda kredili mevduat hesabı yoluyla taksitli ödeme seçeneği de bulunmaktadır. (Ayrıntılar için lütfen aşağıya bakınız.)
Banka havalesi veya EFT yoluyla eğitim ücreti ödemek mümkün değildir.
Kesin kayıt yaptırıp ardından kayıt sildiren öğrencilere ücret iadesi yapılmaz.
Eğitim ücreti ödenirken mutlaka T.C. kimlik numaranızı veya Bilkent Üniversitesi öğrenci numaranızı kullanmanız gerekmektedir. Öğrenci numaranız internet üzerinden doldurmakta olduğunuz kesin kayıt formunun üst bölümünde yazmakta olan 221***** biçimindeki numaradır.
1. Banka şubelerinden ödemek için:
- Garanti BBVA
Bilkent Üniversitesi’nin 36 olan kurum kodu ve öğrenci numarası veya öğrencinin T.C. kimlik numarasıyla işlem yaptırabilirsiniz.
Bilkent Şubesi Tel.: 0(312) 565 30 12 – 13 - Türkiye İş Bankası
Bilkent Üniversitesi’nin 15 olan kurum kodu ve öğrenci numarası veya öğrencinin T.C. kimlik numarasıyla işlem yaptırabilirsiniz.
Bilkent Şubesi Tel.: 0(312) 266 03 55 / 5300 – 6300 - Yapı Kredi Bankası
“Fatura Ödemeleri” ekranındaki “Ürün” adımından “Bilkent Üniversitesi” seçilerek öğrenci numarası veya öğrencinin T.C. kimlik numarasıyla işlem yaptırabilirsiniz.
Bilkent Şubesi Tel.: 0(312) 266 02 07 – 08 – 09
2. İnternet şubelerinden ödemek için:
- Garanti BBVA
“Ödemeler” menüsüne girdikten sonra sırasıyla Kurum – Üniversite – Bilkent Üniversitesi seçimlerini yapınız. “Ödeme Tipi” olarak “Eğitim Ücreti”ni seçiniz. Öğrenci numarası veya öğrenci T.C. kimlik numarasını girdikten sonra ödemeniz gereken tutar ekranda görünecektir. Ödemeyi yapıp işlemi tamamlayabilirsiniz. - Türkiye İş Bankası
Ödemeler menüsüne girip “Fatura Ödemeleri”ni seçtikten sonra “Anında Fatura Ödeme” ekranından kurum tipini Üniversite olarak seçip Bilkent Üniversitesi’ni işaretleyiniz. Öğrenci numarası veya öğrenci T.C. kimlik numarasını girdikten sonra ödemeniz gereken tutar ekranda görünecektir. Ödemeyi yapıp işlemi tamamlayabilirsiniz. - Yapı Kredi Bankası
“Ödemeler” menüsüne girip “Üniversite Ödemesi”ni seçtikten sonra Kurum adımında Bilkent Üniversitesi’ni işaretleyiniz. Öğrenci numarası veya öğrenci T.C. kimlik numarasını girdikten sonra ödemeniz gereken tutar ekranda görünecektir. Ödemeyi yapıp işlemi tamamlayabilirsiniz.
3. Kredi kartı ile ödemek için:
Kesin kayıt formunun “Eğitim Ücreti Ödeme” sayfasında “kredi kartıyla çevrimiçi peşin ödeme” seçeneğini seçtikten sonra kart bilgilerinizi girerek ödeme yapabilirsiniz. Ödemeler MasterCard veya Visa özellikli kredi kartları ile yapılabilir. İki ayrı kredi kartı kullanarak ödeme yapmak mümkün değildir. Garanti BBVA, İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası’nın kredi kartlarına taksit yapılabilmektedir. Taksitlendirme tercih edildiğinde %3,5 banka komisyonu alınır.
Taksitlendirme
Yarıyıl eğitim ücreti, anlaşmalı bankaların (Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası) onay vermesi koşuluyla, bir peşinat ve üç taksit olarak da ödenebilir; ayrıca %2 idari işlem ücreti alınır.
Taksitlendirme için her yarıyıl başında yeniden başvuru yapılması gerekmektedir.
Bilkent Üniversitesi Taksitlendirme Ofisi, taksitlendirme başvurusunu reddetme hakkına sahiptir. Bankaların “Kredili Mevduat Hesabı” başvurusunu reddetmesi durumunda taksitlendirme mümkün değildir.
Taksitlendirme başvurusu yapmak için internet üzerinden kesin kayıt formunu doldurmalı ve ücret ödeme adımına gelmelisiniz. Ekrana çıkan “Taksitli Ödeme Başvurusu” seçeneğine tıklayınız ve görüntülenen ödeme planının çıktısını alarak bu belgeyle birlikte bankaya başvuru yapınız. Başvurunuz banka tarafından onaylandığı takdirde yarıyıl eğitim ücretinin dörtte birini ve işlem ücretini bankaya peşinat olarak yatırmanız gereklidir. Kalan üç taksit vadesi geldikçe bankanın açacağı kredili mevduat hesabına yatırılacaktır.
Kesin kayıt randevusundan önce ödenmesi gereken peşinat, kesinlikle Kredili Mevduat Hesabı’na yatırılmamalı, doğrudan “Öğrenci Harçları Ödeme Menüsü” üzerinden ödenmelidir. Yanlış kanaldan yapılan ödemeler nedeniyle doğabilecek gecikmelerden ve kayıplardan Bilkent Üniversitesi sorumlu değildir.
Kayıt randevusu almadan önce peşinat tutarı ödenmiş olmalıdır.
Ücret Artışları
Bilkent Üniversitesi’nde eğitimine devam eden öğrenciler için, eğitim ücretine yapılan yıllık artışlar enflasyon oranıyla sınırlı tutulur.
Burslar
- Tam ve %50 burslardan yararlanma süresi İngilizce Hazırlık Programı’nda azami 2 yıl, lisans programında azami 6 yıldır.
- Kapsamlı Burs’tan yararlanmanın azami süresi İngilizce Hazırlık Programı’nda azami 2 yıl, lisans programında azami 5 yıldır. Lisans eğitimi 5 yılın ötesine uzayan Kapsamlı Burslu öğrencilere 6. yıl için Tam Burs verilir.
- Daha önce bir üniversiteden lisans derecesi alarak mezun olmuş öğrenciler ile geçmiş yıllarda Bilkent Üniversitesi’nde bir lisans programına yerleştirilmiş olup 2021 yılında yeniden bu üniversiteye yerleşenler, Kapsamlı, Tam veya %50 burslardan (indirimlerden) yararlanamaz.
- Kapsamlı Burslu öğrencilerin aylık burslarının ödenmesi için Yapı Kredi Bankası’nın Bilkent şubesinde Bilkent Üniversitesi tarafından hesap açtırılacaktır. Kapsamlı Burslu öğrenciler, hesap açma işlemlerini tamamlamak ve banka kartlarını teslim almak için 17 – 28 Eylül tarihleri arasında Yapı Kredi Bankası Bilkent Şubesi’ne başvurmalıdır. (Henüz 18 yaşını doldurmamış olan öğrencilerin hesap açma işlemleri için velileriyle birlikte bankaya başvurması gerekmektedir.)
- Kapsamlı Burslu öğrencilerin aylık burslarının ilk ödemesi 8 Ekim 2021 Cuma günü yapılacaktır.
SRS Şifresi
Öğrencilerin akademik kayıtları, internet üzerinden STARS (Student Academic Information Registration System) adlı bir veri tabanı sistemiyle takip edilmektedir. Bu sistemin öğrencilere hizmet veren modülü ise SRS (Student Review System) başlığını taşımaktadır. SRS erişimi şifre ve kesin kayıtlar sırasında vermiş olduğunuz mobil telefona gelecek olan doğrulama kodu ile sağlanmaktadır. SRS şifreniz, üniversiteye kaydolurken öğrenci kimliğinizle birlikte verilecektir. İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı giriş yeriniz ve sonucunuz, ders programınız, çevrimiçi derslerin internet bağlantıları ve notlarınız gibi bilgilere öğrenci numaranızı ve bu şifreyi kullanarak https://stars.bilkent.edu.tr/srs adresinden ulaşabilirsiniz. SRS şifrenizi güvenli bir yerde saklayınız ve kimseyle paylaşmayınız. Mobil telefon numaranızda bir değişiklik olursa 290 1240 numaralı telefondan Öğrenci İşleri Müdürlüğü’nü arayarak numaranızı güncellemelisiniz, posta adresinizdede bir değişiklik olursa oim@bilkent.edu.tr adresine güncel adresinizi bildirmelisiniz.
Yurtlara Başvuru ve Kayıt
Bilkent Üniversitesi yurtlarında kalmak isteyen öğrenciler, kesin kayıt formunu doldururken “Bilkent Yurtlarında Kalmak İstiyorum” butonuna tıklayarak boş olan oda tiplerini görebilir ve istedikleri oda tipini seçebilir. Oda tipini seçtikten sonra yarıyıl yurt ücretinin tamamını internet sayfası üzerinden kredi kartı ile veya bankalardan öğrenci numarası ile (Garanti BBBVA, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası herhangi bir şubesi) “Bilkent Üniversitesi 2021 – 2022 Güz Yarıyılı Yurt Ücreti” olarak kesin kayıt öncesi yatırması gerekmektedir.
İnternet üzerinden ön kayıt işlemini tamamladıktan sonra oda tipi değiştirmek isteyen öğrenciler yeniden kesin kayıt formu sayfasına girip “Bilkent Yurtlarında Kalmak İstiyorum” butonuna tıklayarak yeni bir oda tipi seçebilir. Yurt tercih değişikliği yapılırsa kesin kayıt formunun yeni bir çıktısı ile kayıt alanına gelinmelidir.
Yurt kaydının tamamlanması için öğrenciler öncelikle randevu gününde üniversiteye kesin kayıt yaptırmalıdır. Daha sonra kayıt alanında yer alan Yurtlar Müdürlüğü masasından “Yurt Tahsis Belgesi” alınmalıdır.
Kayıt esnasında oda tipi değişikliklerinde oluşabilecek yurt ücreti fark ödemeleri Yurtlar Müdürlüğü masasından, MasterCard veya Visa özellikli kredi kartları ile çevrimiçi BILDORM yurt yerleşim sistemi üzerinden de yapılabilir.
Kapsamlı Burslu öğrencilere iki kişilik standart karyolalı (D2K) odada ücretsiz konaklama olanağı verilir. Kapsamlı Burslu öğrenciler Doğu Kampüs veya Merkez Kampüs’teki üst kategori odalara ücret farkı ödeyerek yerleşebilir.
Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin yurt ve oda numaraları kayıt alanında belirlenecektir. Kayıt alanında işlemlerin tamamlandığı gün yurda yerleşilebilecektir.
Yurt Ücretleri
2021 – 2022 akademik yılı kişi başı yurt ücretleri her bir yarıyıl için aşağıdaki gibidir. Bu ücretlere halen %8 olan KDV dahildir. Yurt ücretlerinde taksitlendirme imkanı yoktur.
4 kişilik oda | 3.300 TL |
3 kişilik karyolalı oda | 4.900 TL |
2 kişilik karyolalı oda | 6.750 TL |
1 kişilik oda | 10.500 TL |
2 kişilik banyolu oda | 11.200 TL |
Yurtlar Müdürlüğü – www.yurt.bilkent.edu.tr | |
Telefon: | 0(312) 290 40 02 – 0(312) 290 40 03 – 0(312) 290 40 05 |
Faks: | (312) 266 40 69 |
E-Posta: | yurt@bilkent.edu.tr |
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı (PAE)
İngilizce Hazırlık Programı tarafından düzenlenen iki aşamalı İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı (PAE – Proficiency in Academic English), hem İngilizce Hazırlık Programı’na devam edecek öğrencilerin uygun bir düzeye yerleşmelerini hem de bu programdan muaf olacak öğrencilerin belirlenmesini sağlar.
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavına girmek zorunludur. Sınavlara girmeyen öğrencilere İngilizce Hazırlık Programı’nda sınıf verilmeyecektir.
Birinci aşama sınavı tek oturumda verilmekte ve 200 adet çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır.
İkinci aşama sınavı iki bölümden oluşmaktadır. Çoktan seçmeli sorulardan oluşan Bölüm A, 100 adet okuma, dinleme, dilbilgisi ve kelime bilgisi sorularından oluşmaktadır. Bölüm A sonucunda bölüm barajını geçenler Bölüm B’ye girecektir.
Bölüm B iki oturumda verilmektedir:
2. Aşama Sınavı – Bölüm B: Yazma sınavı oturumu
2. Aşama Sınavı – Bölüm B: Konuşma sınavı oturumu (bireysel randevu ile)
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı’nın tüm aşamalarında sınava gelen öğrencilerin yanlarında şu belgeleri bulundurmaları gereklidir:
- Sınav giriş belgesi (Kesin kayıtta verilecektir.)
- Bilkent Üniversitesi kimliği (Kesin kayıtta verilecektir.)
- T.C. nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport
Öğrencilerin bütün oturumlara yukarıda belirtilen tüm belgeleri getirmeleri zorunludur. Kurşun kalem, silgi ve kalemtıraş üniversite tarafından verilecektir.
Binaya sadece etiketi sökülmüş su şişeleri (kontrol edilerek) alınacaktır.
Cep telefonu, elektronik cihazlar, kol saati, takı ve çanta gibi kişisel eşyalar sınav binasına alınmayacaktır. Öğrenciler belirtilen bu eşyaları yanlarında getirmemelidir.
1. Aşama Sınavı
- 1. Aşama Sınavı 12 Eylül 2021 Pazar günü 10:10 – 11:55 saatleri arasında yapılacaktır. Öğrencilerin en geç saat 09:30’da sınav yerinde olmaları gerekmektedir.
- Kesin kayıt sırasında verilen sınav giriş belgesinde öğrencinin hangi derslikte sınava gireceği belirtilmiştir. Sınav giriş yerleri SRS üzerinden de görülebilir.
- Saat 10:20’den sonra gelenler sınava alınmayacaktır.
- 1. Aşama Sınav sonuçları 12 Eylül 2021 Pazar günü saat 18:00’de SRS’den ilan edilecektir.
1. Aşama Sınavı’nda başarılı olan öğrenciler 2. Aşama Sınavı’na girmeye hak kazanır. Diğer öğrenciler sınav sonuçlarına göre İngilizce Hazırlık Programı’nda kendilerine uygun düzeye yerleştirilir.
2. Aşama Sınavı – Bölüm A
- 2. Aşama Sınavı Bölüm A’ya girecek öğrencilerin sınav giriş yerleri 12 Eylül 2021 Pazar günü saat 18:00’de SRS’den ilan edilecektir.
- 2. Aşama Sınavı Bölüm A 13 Eylül 2021 Pazartesi günü 09:30-12:25 saatleri arasında yapılacaktır.
- Öğrencilerin en geç saat 09:00’da sınav yerlerine gelmiş olmaları gerekmektedir.
- Saat 09:45’ten sonra gelenler sınava alınmayacaktır.
- 2. Aşama Sınavı Bölüm A sonucuna göre bölüm barajını geçerek 2. Aşama Sınavı Bölüm B’ye girmeye hak kazanan öğrencilerin sınav giriş yerleri ve randevu saatleri 13 Eylül 2021 Pazartesi günü saat 19:00‘da SRS’den ilan edilecektir.
2. Aşama Sınavı – Bölüm B
- Bölüm B Yazma Sınavı oturumu 14 Eylül 2021 Salı günü saat 09:30 – 11:10 arasında yapılacaktır.
- Öğrencilerin en geç saat 09:00’da sınav yerlerine gelmiş olmaları gerekmektedir.
- Saat 09:45’ten sonra gelenler sınava alınmayacaktır.
- Bölüm B Konuşma Sınavı oturumu 14, 15, 16 Eylül 2021 Salı, Çarşamba, Perşembe, günlerinde bireysel randevuyla yapılacaktır. Konuşma Sınavı bireysel randevu saatleri SRS’den ilan edilecektir. Oturumun yeri Doğu Kampüs D binası olacaktır.
- Konuşma sınavı için öğrenciler randevu saatinden en az 10 dakika önce sınav odası önünde hazır bulunmalıdır. Geç gelenlerin konuşma sınavına alınması mümkün olmayacaktır.
- Sınav süresi 5 ile 10 dakika arasıdır.
- 2. Aşama sınav sonuçları 16 Eylül 2021 Perşembe günü SRS’den ilan edilecektir.
İkinci aşamada muafiyet kazanamayan öğrenciler sınav sonuçlarına göre İngilizce Hazırlık Programı’nda kendilerine uygun düzeye yerleştirilirler. 2. Aşama sınav örneklerine https://busel-moodle.bilkent.edu.tr/pae/ adresinden ulaşabilirsiniz.
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı (PAE) 1. ve 2. Aşama sınavları hakkında ayrıntılı bilgiye http://prep.bilkent.edu.tr/data/pae_data/PAE.kilavuz.pdf adresinde bulunan kılavuzdan ulaşabilirsiniz.
Covid-19 Salgını Kapsamında PAE Sınavı İçin Alınan Önlemler
Kesin kayıtlar sırasında aşısı olsun olmasın tüm öğrencilere hızlı antijen testi (Diagnovir) yapılacaktır.
Aşısı olmayan ya da ikinci dozunu tamamlamamış öğrencilerden kesin kaydını 9 Eylül’den önce yaptıranlara
10 Eylül Cuma günü Odeon girişindeki test alanında tekrar Diagnovir testi yapılacaktır. Testin pozitif çıkması ve devamında yapılan tetkikler sonucunda PAE sınavına giremeyen öğrencilere telafi sınavı verilecektir.
Test sonucu negatif çıkmış olan öğrencilerin aşağıda bahsedilen tedbirlere uyması önemlidir:
- Diğer kişilerle aranızda en az 1,5 metre olacak şekilde sosyal mesafeyi korumanız gerekmektedir.
- Oluşabilecek kalabalığı önlemek amacıyla aile bireylerinizin veya yakınlarınızın sınav binaları çevresinde beklemesine izin verilmeyecektir. Ailenizden belirli bir noktada ayrılarak sınav yerine yürüyerek gitmeniz istenecektir.
- Sosyal mesafe uygulaması nedeniyle bina girişlerinde kuyruk oluşursa lütfen sabırlı olunuz.
- Sınava gelirken yanınızda kesinlikle çanta, telefon ve benzeri eşyalar getirmeyiniz. Çantalarınızı ya da
eşyalarınızı bırakabileceğiniz bir yer bulunmamaktadır. - Bilkent Üniversitesi, binaların dışında bırakılacak herhangi bir çanta veya özel eşyanız konusunda sorumluluk kabul etmemektedir.
- Maskenizi ağız ve burnu tamamen kapatacak biçimde sürekli takmanız gerekmektedir.
İngilizce Hazırlık Programı’ndan Dış Sınav ile Muafiyet
Dış Sınav Yoluyla İngilizce Yeterlik Esasları’nda belirlenmiş şartları yerine getiren ve ilgili sınavda istenilen düzeyde puan alan öğrenciler, İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf olur. Bu sınavlar, Bilkent Üniversitesi’nin belirlediği merkezlerde ve tarihlerde alınmış olmalıdır. Söz konusu sınavlara girecek öğrenciler, sınav tarihinden en az 21 gün önce Bilkent Üniversitesi’ne sınav kayıt belgelerini ibraz etmiş olmalıdır. Dış Sınav Yoluyla İngilizce Yeterlik Esasları’na https://w3.bilkent.edu.tr/www/dis-sinav-yoluyla-ingilizce-yeterlik-esaslari-27-08-2015/ adresinden ulaşabilirsiniz:
Bilkent Üniversitesi IELTS (International English Language Testing System), ve TOEFL iBT (Test of English as a Foreign Language) sınavlarını Bilkent’in PAE sınavına eşdeğer kabul etmektedir.
Bu sınavlar için en düşük geçme notları:
- IELTS akademik sınavının her bölümünden 5,5 puan almış olmak koşuluyla genel ortalamadan 6,5 puan
- TOEFL iBT (internet-based) sınavından 87 puandır.
Bu sınavlar, sınava girildiği tarihten itibaren iki yıl geçerlidir. Belgelerin sınavı veren ilgili kurum tarafından Bilkent Üniversitesi Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne en geç 13 Eylül 2021 saat 17:30’a kadar ulaştırılması gerekmektedir. Öğrencilerin kayıt günü elden getirdikleri dış sınav sonuçları kabul edilmemektedir.
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı Takvimi
1. Aşama Sınavı Giriş Yerlerinin İlanı
Sınava giriş belgesinde öğrencinin hangi derslikte sınava gireceği belirtilmiştir. Sınav giriş yerleri SRS’den de görülebilir.
1. Aşama Sınavı
12 Eylül 2021 Pazar, 10:10 – 11:55
1. Aşama Sınav Sonuçlarının İlanı
12 Eylül 2021 Pazar saat 18:00’de SRS’den ilan edilecektir.
2. Aşama Sınavı Bölüm A Giriş Yerlerinin İlanı
12 Eylül 2021 Pazar saat 18:00’de SRS’den ilan edilecektir.
2. Aşama Sınavı Bölüm A
13 Eylül 2021 Pazartesi 09:30 – 12:25
2. Aşama Sınavı Bölüm A Sonucuna Göre 2. Aşama Sınavı Bölüm B (Yazma ve Konuşma) İçin Giriş Yeri ve Saat İlanı
13 Eylül 2021 Pazartesi 19:00’da SRS’den ilan edilecektir.
2. Aşama Bölüm B Yazma Sınavı Oturumu
14 Eylül 2021 Salı, 09:30 – 11:10
2. Aşama Bölüm B Konuşma Sınavı Oturumu – Bireysel Randevu ile
14, 15, 16 Eylül 2021 Salı, Çarşamba, Perşembe. Sınav süresi 5 ile 10 dakika arasıdır.
2. Aşama Sınav Sonuçlarının İlanı
16 Eylül 2021 Perşembe günü SRS’den ilan edilecektir.
Bilkent Üniversitesi’ne Yeniden Kayıt Hakkı Kazanan Öğrenciler İçin Önemli Not
Bilkent Üniversitesi’nin bir lisans programına yerleşen ve daha önce Bilkent’te farklı bir lisans programına kayıtlı olup bu programdan mezun olmamış öğrencilerin kesin kayıt işlemleri ve program intibakları Bilkent Üniversitesi Lisans Programlarına Yatay ve Dikey Geçiş Yönetmeliği’nin ilgili hükümlerine tabi olur. Kayıtlı olduğu programa tekrar yerleşen öğrencilerden eğitimlerine bir yıldan daha kısa süre ara vermiş olanlar programlarına kaldıkları yerden devam eder, bir yıldan daha uzun süre ara vermiş olanlar ise programa baştan başlar. Geçmiş yıllarda Bilkent Üniversitesi’nde bir lisans programına yerleştirilmiş olup yeniden ÖSYM sınavlarına girerek tekrar Bilkent’e yerleştirilen öğrenciler, Bilkent Üniversitesi burslarından ve indirimlerinden yararlanamaz.
İngilizce Hazırlık Programı’nın azami süresi 2 yıldır (4 yarıyıl). Bilkent Üniversitesi’nde daha önce lisans veya
ön lisans eğitimi almış olan öğrenciler üniversiteye yeniden kayıt hakkı kazandıklarında iki aşamalı İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı’na girer (Son iki yılda İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı’nı geçmiş veya
2020–2021 Bahar yarıyılında bölümlerinde ders almakta olan lisans öğrencileri hariç). Bu sınavda başarılı olan öğrenciler bölümlerine başlar. Bilkent Üniversitesi’nde daha önce İngilizce Hazırlık Programı’na kayıtlı olup üniversiteye yeniden kayıt hakkı kazanan öğrencilere İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı’na girme hakkı verilmez; bu öğrenciler programa kaldıkları yerden devam eder.
Sınavda başarılı olamayan öğrencilerden İngilizce Hazırlık Programı’nda azami sürelerini doldurmamış olanlar, sınav sonucunda belirlenen düzeyden başlamak üzere bu programa yerleştirilir ve eğitim süreleri kaldığı yerden devam eder.
Sınavda başarılı olamayan öğrencilerden İngilizce Hazırlık Programı’nda azami sürelerini doldurmuş olanların üniversiteyle ilişkisi kesilir.
Fransızca Yeterlik Sınavı
İngilizce, Fransızca Mütercim ve Tercümanlık Bölümü öğrencileri için Fransızca Yeterlik Sınavı yapılacaktır.
Tarih: 13 Eylül 2021 Pazartesi saat 15:30
Sınav Yeri: Uygulamalı Yabancı Diller Yüksekokulu
Sınav Sonuçları: 14 Eylül 2021 Salı, saat 15:30
İlk Ders: GE100 Üniversite Hayatına Giriş, 15 – 16 – 17 Eylül 2021
GE100 Üniversite Hayatına Giriş programı 15 – 17 Eylül 2021 tarihlerinde yüz yüze ve sosyal mesafe kuralları içerisinde Odeon ve çeşitli salonlarda yapılacaktır. Birtakım GE 100 etkinlikleri de Zoom platformu üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir. Yüz yüze etkinliklerin tümünde ağzı ve burnu örtecek maske kullanılması zorunludur. Tüm yeni öğrencilerin alması gereken bu ders, öğrencilerin not çizelgelerine 1 kredilik bir ders olarak yansımaktadır. GE100 etkinlikleri, öğrencilerin aralarından seçim yapabileceği 25 ayrı paket olarak gruplandırılmıştır. Öğrenciler, 12 Eylül saat 09:00 ile 14 Eylül saat 13:00 arasında, SRS üzerinden bir paket tercih etmelidir. 14 Eylül saat 13:00’a kadar seçim yapmayan öğrencilere sistem tarafından otomatik olarak bir paket atanacaktır. GE100 dersinin harf notu, öğrencilerin katıldıkları etkinliklerden kazanacağı puanların toplamına göre hesaplanır ve bölüme başladıkları yarıyılda not çizelgelerine eklenir. Bu dersle ilgili ayrıntılara http://www.bilkent.edu.tr/ge100 adresinden ulaşabilirsiniz.
İngilizce Hazırlık Programı’nda Derslerin Başlaması
Düzey ve şube bilgileri 19 Eylül 2021 Pazar günü saat 18:00’de SRS üzerinden ilan edilecektir. İngilizce Hazırlık Programı’na devam edecek öğrenciler 20 Eylül 2021 Pazartesi günü saat 08:30’da derslere başlayacaktır.
İngilizce Hazırlık Programı’nda ilk dersten itibaren yoklama alınır. Öğrenciler derslerin ve uygulamaların %100’üne devam etmekle, yapılan sınavlara ve çalışmalara katılmakla yükümlüdür. Hastalık, disiplin cezası veya diğer zorunlu gerekçeler de dahil olmak üzere belgelenmiş veya belgelenmemiş herhangi bir nedenle derslere %90’dan daha az katılmış öğrenciler düzey bitirme sınavına alınmaz ve dersten başarısız olmuş kabul edilir.
Bölümlerde Derslerin Başlaması
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 2. Aşama Sınavı’nda başarılı olarak doğrudan 1. sınıfa devam etmeye hak kazanan öğrenciler, ön yükleme sonucu kayıtlı oldukları dersleri ve ders programlarını 17 Eylül 2021 Cuma saat 17:30’dan itibaren SRS’den öğrenebilecek ve 22 Eylül Çarşamba günü derslerine başlayacaktır.
Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Bölümlerarası Geçiş
Merkezi yerleştirme sonucu Bilkent Üniversitesi’ne kayıt yaptırmış lisans öğrencileri, ÖSYS puanlarının yerleşmeye yeterli olduğu bir başka bölüme geçmek üzere başvuru yapabilir. Bu kategori kapsamında bölümler arası geçiş başvurusunda bulunacak bir öğrencinin üniversite sınavına girdiği yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği bölümün aynı yıldaki en düşük taban puanından daha yüksek olması gereklidir.
Kayıtlı olduğu bölümde bursu veya indirimi bulunmayan öğrenciler, geçtikleri bölüme burslu veya indirimli olarak yerleşebilecek puana sahip olsalar bile Kapsamlı, Tam veya %50 burstan (indirimden) yararlanamaz
Kayıtlı olduğu bölümde Kapsamlı, Tam veya %50 burslu (indirimli) olarak okumakta olan öğrencilerin bursları (indirimleri) aşağıda sıralanan esaslara göre belirlenir. Bu bakımdan, kayıtlı oldukları bölüme yetenek sınavıyla yerleşmiş olup merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan bir bölüme geçmek isteyen öğrencilerin burs veya indirim düzeyi, yetenek bursu oranlarının en yakın olduğu burs düzeyi olarak kabul edilir:
A. Üniversite sınavına girdiği yıldaki yerleştirme puanı, geçmek istediği bölümün aynı yıla ve öğrencininkiyle aynı burs veya indirim düzeyine ait taban puanından daha yüksek olup kayıtlı bulunduğu bölümde henüz üçüncü yarıyıl eğitimine başlamamış öğrenciler, söz konusu bölüme serbestçe geçebilir. Öğrencinin yerleştiği bölümdeki burs (indirim) düzeyi, bu kategori kapsamında geçtiği bölümde de geçerli olur. Geçtikleri bölüme daha üst bir burs veya indirim düzeyinde de yerleşebilecek puana sahip olan öğrencilerin bursu yükseltilmez.
B. Üniversite sınavına girdiği yıldaki yerleştirme puanı, geçmek istediği bölümün aynı yıla ve öğrencininkiyle aynı burs veya indirim düzeyine ait taban puanından daha yüksek olduğu halde, kayıtlı bulunduğu bölümde üçüncü yarıyıl eğitimine başladıktan sonraki bir tarihte başvuru yapmak isteyenlerin, geçiş başvurusu yapmadan önce, hazırlık programında geçirilen süre dahil kayıtlı oldukları bölümde o güne kadar Bilkent Üniversitesi tarafından kendilerine sağlanmış olan tüm bursları ve indirimleri yasal faizleriyle birlikte geri ödemeleri gereklidir. Bu öğrenciler geçtikleri bölüme burslu veya indirimli olarak yerleşebilecek puana sahip olsalar bile Kapsamlı, Tam veya %50 burstan (indirimden) yararlanamaz.
C. Üniversite sınavına girdiği yıldaki yerleştirme puanı, geçmek istediği bölümün aynı yıla ve öğrencininkiyle aynı burs veya indirim düzeyine ait taban puanından daha düşük olan öğrencilerin, geçiş başvurusu yapmadan önce, hazırlık programında geçirilen süre dahil kayıtlı oldukları bölümde o güne kadar Bilkent Üniversitesi tarafından kendilerine sağlanmış olan tüm bursları ve indirimleri yasal faizleriyle birlikte geri ödemeleri gereklidir. Bu öğrenciler geçtikleri bölüme burslu veya indirimli olarak yerleşebilecek puana sahip olsalar bile Kapsamlı, Tam veya %50 burstan (indirimden) yararlanamaz.
Bilkent Üniversitesi Dumansız Kampüs Politikası
Bilkent Üniversitesi, tüm üniversite paydaşları için sağlıklı ve uygar bir üniversite ortamı oluşturmayı hedeflemektedir.
Üniversite Senato ve Yönetim Kurulu’nun ortak kararıyla, Bilkent Üniversitesi’nin açık ve kapalı tüm alanlarında, 1 Eylül 2022 tarihinden başlayarak, sigara ve diğer tütün ürünleri ile elektronik sigaraların kullanılması mümkün olmayacaktır. Bu tarihe kadar kampüs içerisinde sigara içilebilen alanlar kademeli olarak sınırlandırılmaktadır. 2020-21 Güz döneminden itibaren tüm kampüste sigara kullanımı sadece belirlenmiş alanlarla sınırlanmış durumdadır.
Sigara içilmesi serbest alanlar dışında sigara içen öğrenciler üniversitenin Sivil Savunma ve Güvenlik Müdürlüğü tarafından tespit edilmekte ve disiplin soruşturması açılmak üzere doğrudan fakülte dekanlıklarına ve yüksekokul müdürlüklerine bildirilmektedir. Kural ihlali yapan öğrencilerin akademik personel tarafından da bildirilmesi mümkündür.
Engelli Öğrenciler Birimi
Engelli Öğrenciler Birimi, Bilkent Üniversitesi’ndeki engelli öğrencilere öğrenim hayatları boyunca destek olmak amacıyla kurulmuştur. Öğrenci Dekanlığı çatısı altındaki bu birim, özel gereksinimleri olan öğrencilerin üniversite yaşamına uyum süreçlerine katkı sağlayacak hizmetler sunmaktadır.
Telefon: 0(312) 290 2483
www.engelsizkampus.bilkent.edu.tr
Kesin Kayıt ve Sınav Takvimi
6 – 11 Eylül Pazartesi – Cumartesi
YKS sonuçlarına göre yerleştirilen öğrencilerin kesin kayıtları
12 Eylül 2021 Pazar
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 1. Aşama Sınavı, (10:10 – 11:55)
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 1. Aşama Sınavı sonuçlarının SRS’den ilanı (18:00)
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 2. Aşama Sınavı Bölüm A’ya giriş yerlerinin SRS’den ilanı (18:00)
13 Eylül 2021 Pazartesi
Fransızca Yeterlik Sınavı (15:30)
13 Eylül 2021 Pazartesi
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 2. Aşama Sınavı Bölüm A (09:30 – 12:25)
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 2. Aşama Sınavı Bölüm A sonuçlarının SRS’den ilanı (19:00)
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 2. Aşama Sınavı Bölüm B’ye giriş yerlerinin SRS’den ilanı (19:00)
14 Eylül 2021 Salı
Fransızca Yeterlik Sınavı sonuçlarının ilanı (15:30)
14 Eylül 2021 Salı
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 2. Aşama Bölüm B Yazma Sınavı Oturumu (09:30 – 11:10)
14, 15, 16 Eylül 2021 Salı, Çarşamba, Perşembe
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 2. Aşama Bölüm B Konuşma Sınavı Oturumu
15, 16, 17 Eylül 2021 Çarşamba, Perşembe, Cuma
GE100 Üniversite Hayatına Giriş Dersi
16 Eylül 2021 Perşembe
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 2. Aşama Sınav sonuçlarının SRS’den ilanı
19 Eylül 2021 Pazar
Ders ve sınıf bilgilerinin SRS’den ilanı (18:00)
20 Eylül 2021 Pazartesi
İngilizce Hazırlık Programı derslerinin başlaması
22 Eylül 2021 Çarşamba
Bölümlerde derslerin başlaması