Bilkent Üniversitesi, dünya genelinde önde gelen 1.000 üniversitenin bilimsel araştırma performanslarını değerlendiren CWTS Leiden Ranking’de 2019 yılı için “Açık Erişime Sunulan Yayın Oranı” kategorisinde dünya lideri oldu. İlk kez 2011 yılında yayımlanmaya başlayan bu sıralama, Hollanda’nın Leiden Üniversitesi’ne bağlı Bilim ve Teknoloji Çalışmaları Merkezi (CWTS) tarafından hazırlanıyor.
Açık erişime sunulan yayın, öğretim üyeleri tarafından yayımlanan makalelere üniversitelerin kurumsal arşivi üzerinden ücretsiz erişebilmeyi ifade ediyor. Üniversitelerin 2014-2017 yılları arasındaki bilimsel yayınlarını değerlendiren bu sıralama, Bilkent Üniversitesi’nin akademik kadrosuna ait makalelerin %96,1’inin açık erişime sunulduğunu belirtiyor. Bu kritere göre ikinci sırayı Hong Kong Polytech Üniversitesi alıyor. Aynı sıralamada Amerikan Üniversiteleri arasında ise ilk sırayı Caltech, ikinci sırayı ise MIT alıyor.
Bilkent’in bu başarıya nasıl ulaştığını Rektör Abdullah Atalar şöyle açıklıyor: “Aslında bu makalelerin yer aldığı prestijli dergiler, açık erişimi bulunmayan ve erişim için ücret ödenmesi gereken mecralar. Oysa biz bünyemizdeki bilimsel çalışmaların daha geniş kitlelere ulaşması için öncü bir yol izliyoruz. Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi’nde dergilerin uyguladığı ücretli erişim dönemlerini (“ambargo” dönemleri) titizlikle takip ediyor ve kısıtlamalar kalkar kalkmaz öğretim üyelerimizin yayımlamış olduğu makaleleri ücretsiz erişime açıyoruz.”
Bilkent Üniversitesi’ni 5 kıtadan 963 yükseköğretim kurumu arasında liderliğe taşıyan bu sistem, güncel bilgi ve araştırmaların akademik ve küresel dünyadaki etkisinin arttırılmasını hedefliyor.
Sıralamaya ve detaylarına https://www.leidenranking.com/ranking/2019/list bağlantısı üzerinden performans göstergesi olarak “Open Access” ve sıralama kriteri olarak da “PP(OA)” seçilerek ulaşılabilinir.