Ana Sayfa » 2023 Yılı TÜBİTAK Ödülü

2023 Yılı TÜBİTAK Ödülü

Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Efe Tokdemir, TÜBİTAK Teşvik Ödülü’ne layık görüldü.

 

Doç. Dr. Efe Tokdemir

“Uluslararası ilişkiler alanında çatışma analizi ve dış politika ve kamuoyu konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle 100. yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü verilmiştir.

Alanı: Uluslararası İlişkiler

 

1988 yılında İstanbul’da doğan Efe Tokdemir, 2007 yılında Galatasaray Lisesini bitirmesini müteakip 2012 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Lisans eğitiminin sonrasında Binghamton – State University of New York’ta bütünleşik doktora programına kabul edilen Dr. Tokdemir, 2017 yılında Siyaset Bilimi alanı – Uluslararası İlişkiler ve Karşılaştırmalı Siyaset alt dallarında doktora derecesini almıştır. Dr. Tokdemir 2017-2018 yıllar arasında International Studies Association Bursiyeri (James N. Rosenau PostDoctoral Fellow) olarak Ohio State University Mershon Center for International Security Studies’de doktora sonrası çalışmalarda bulunduktan sonra 2018 yılından itibaren Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde çalışmaya başlamıştır.

Çatışma süreçleri, dış politika ve kamuoyu, yumuşak güç ve kamu diplomasisi, iç siyaset ve uluslararası güvenlik ilişkisi konularında araştırmalar yapan Efe Tokdemir’in devletlerin ve silahlı örgütlerin şiddet içermeyen stratejiler üzerinden mücadelerine odaklanan kitabı “Battle for Allegiance Governments, Terrorist Groups, and Constituencies in Conflict” 2020 yılında University of Michigan Press tarafından basılmıştır. Dr. Tokdemir’in mevcut çalışmalan devlet ve silahlı örgütler tarafından geliştirilen şiddet içeren ve içermeyen stratejilere karşı bireyler tarafından gösterilen tavır ve davranışlara odaklanmaktadır.

H-indeksi 7 ve atıf sayısı 125 (Web of Science – Aralık 2023) olan Tokdemir, 2019 yılında Bilim Akademisi tarafından verilen Genç Bilim İnsanı (BAGEP) Ödülü’nü, 2020 yılında TÜBA tarafından verilen GEBİP Ödülü’nü, 2021 yılında Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’nü almıştır. Çalışmaları, 2022 yılından itibaren TÜBİTAK BİDEB 2247-D Ulusal Genç Lider Araştırmacılar Programı tarafından desteklenen Efe Tokdemir’in makaleleri, Uluslararası İlişkiler alanının prestijli dergilerinden Journal of Conflict Resolution, Journal of Peace Research, Political Behavior, Conflict Management and Peace Science, British Journal of Politics & International Relations International Interactions, Defence and Peace Economics’de yayınlamıştır. Efe Tokdemir, aynı zamanda İhsan Doğramacı Barış Vakfı Dış Politika ve Barış Çalışmaları Merkezi Araştırma Direktörlüğü görevini de yürütmektedir.