Ana Sayfa » 2020 – 2021 Akademik Yılı Kesin Kayıt Bilgileri

2020 – 2021 Akademik Yılı Kesin Kayıt Bilgileri


[ Kesin Kayıt Bilgileri’nin PDF biçimindeki dosyasını buradan indirebilirsiniz.]

 

Bilkent Üniversitesi’ne Yerleşen Lisans Öğrencilerinin Kesin Kayıt İşlemleri

    1. Kesin kayıt için gerekli olan kesin kayıt şifresi yerleştirme sonuçlarının açıklanmasını takiben üç iş günü içinde öğrencinin Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na başvururken belirttiği e-posta adresine gönderilecektir.
    2. Öğrenci kesin kayıt şifresiyle internet üzerinden kayıt sistemine bağlanarak kayıt formlarını dolduracaktır.
    3. Anlaşmalı bankalar üzerinden 2020-21 Güz Yarıyılı eğitim ücreti ödenecektir.
      (Sadece Eğitim ücreti ödemesi gereken öğrenciler için geçerli.)
    4. Öğrenci kesin kayıt sisteminden kesin kayıt randevusu alacak ve randevu bilgilerini içeren formun çıktısını alacaktır. Randevular 31 Ağustos – 5 Eylül arasındaki tarihler için saatli olarak verilmektedir.
    5. Öğrenci randevu gün ve saatinde çıktısını aldığı form ile Bilkent Üniversitesi Merkez Kampüs’te yer alan Odeon’a gelecektir. Öğrenciler, randevu saatinde kayıt alanında bulunmalıdır.

İnternet Üzerinden Doldurulacak Kesin Kayıt Formu

  • 2020 yılında kesin kayıt yaptıracak yeni lisans öğrencilerinin internet üzerinden Kesin Kayıt Formu’nu doldurması, eğitim ücretini ödemesi (Tam ve Kapsamlı burslu öğrenciler hariç) ve kayıt randevusu alması gereklidir.
  • Kesin Kayıt Formu sayfasına http://kayit.bilkent.edu.tr/form adresinden ulaşabilirsiniz.
  • Kesin Kayıt Formu sayfasına giriş yapmak için gereken kişisel şifre, yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonraki üç iş günü içinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na başvururken belirttiğiniz e-posta adresine gönderilecektir. Bu süre sonunda şifreniz size ulaşmamış olursa, yine aynı sayfadaki “Şifremi Öğrenmek İstiyorum” butonunu kullanabilirsiniz. (Bu buton üçüncü günün bitiminde devreye alınacaktır.)
  • Lütfen formu eksiksiz doldurunuz. Doldurduğunuz bölümleri geçici olarak kaydedip daha sonra tekrar şifre ile giriş yaparak doldurmaya devam edebilirsiniz.
  • Kesin kayıt formunun doldurulması aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır:
    1. Çevrimiçi bilgi formunun doldurulması
    2. Bilkent Üniversitesi yurtlarında kalmak isteyecek öğrenciler için yurt seçimi
    3. Eğitim ücreti ödeme seçenekleri
    4. HES kodu bilgilerinin girilmesi
    5. Öğrenci sorumluluklarının onaylanması
    6. Kampüste tamamlanacak kesin kayıt işlemleri için randevu alınması
  • Kayıt randevusu alabilmek için eğitim ücretinin ödenmiş olması gerekmektedir. Tam ve Kapsamlı burslu öğrencilerin ücret ödemesi gerekmez.
  • Randevu aldıktan sonra barkodlu kesin kayıt formunun çıktısını almalı ve kayıt alanına gelirken yanınızda getirmelisiniz. Kesin kayıt formunun doldurulması, kayıt işleminin yalnızca ilk bölümüdür. Kayıt işleminin tamamlanması için randevu günü ve saatinde şahsen üniversiteye gelerek işlemlerinizi tamamlamalısınız.

Kesin Kayıt İçin Gerekli Belgeler

  1. Lise diplomasının fotokopisi.
  2. T.C. nüfus cüzdanının her iki yüzünün fotokopisi.
  3. Kesin kayıt formu
  4. Askerlik çağına gelmiş olan (1998 yılı veya daha öncesi doğumlu) öğrenciler için ilgili askerlik şubesinden alınacak “bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasında askerlik açısından bir sakınca olmadığına” dair belge.

Önemli Bilgiler

  • Kayıt randevu gün ve saatinde öğrencilerin üniversiteye şahsen gelmeleri gereklidir.
  • Kayıt sırasında öğrencilerin fotoğrafları çekilecektir. Bu fotoğraflar üniversite kimliklerinde ve diğer resmi belgelerde kullanılacaktır.
  • Bilkent Üniversitesi’nin herhangi bir programında kayıtlı bulunan öğrenciler, 2020 yılında yerleştirildikleri programa kesin kayıt yaptırmadan önce, Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne başvurarak ayrılacakları programdan ilişkilerini kesmelidir.
  • Kayıt yaptırılmamış kontenjanlar ek yerleştirme için 7.9.2020 tarihinde ÖSYM’ye bildirilecektir. Bu nedenle, 31 Ağustos – 5 Eylül tarihleri arasında kayıt yaptırmayan öğrenciler kayıt haklarını kaybeder.
  • Üniversitenin açık ve kapalı tüm alanlarında ağız ve burnu tamamen kapatacak biçimde maske takmak zorunludur.
  • Kayıt alanı ve çevresinde sigara, elektronik sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı yasaktır.
  • Covid-19 tanısı veya şüphesi nedeniyle kendisi veya aynı yerde yaşan yakını karantina altında olan öğrencilerin durumlarını en kısa sürede üniversiteye bildirerek yönlendirmeler doğrultusunda hareket etmeleri gerekir.

Önemli Telefonlar

Eğitim ücretleri, taksitlendirme, ödeme yöntemleriyle ilgili sorularınız için 0(312) 290 3262
0(312) 290 3043
Öğrencinin veya aynı yerde yaşan yakınının Covid-19 tanısı veya şüphesi nedeniyle karantinada olması durumunda bilgi ve yönlendirmeler için 0(312) 290 8188
Uluslararası Bakalorya (IB) diploması sahibi öğrencilerin bölümler arası geçiş konusunda soruları için 0(312) 290 8190
Bilkent Üniversitesi Yurtlarıyla ilgili sorularınız için 0(312) 290 4002
0(312) 290 4003
0(312) 290 4005
İngilizce Hazırlık Programı’nda muaf olmakla ilgili sorularınız için 0(312) 290 5079
Diğer tüm sorularınız için 0(312) 290 3107
0(312) 290 3108
0(312) 290 3233

Eğitim Ücreti

 Eğitim Hizmetlerinde KDV İndirimi (31.08.2020)

Eğitim hizmetlerinde uygulanan %8 KDV oranı, 30 Ağustos 2020 tarih ve 2913 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile 1.9.2020 – 30.6.2021 tarihleri arasında geçerli olmak üzere %1’e indirilmiştir. Bu doğrultuda güncellenen Bilkent Üniversitesi 2020-21 Güz ve Bahar yarıyılı eğitim ücretleri şöyledir:

2020 – 2021 Akademik yılı eğitim ücreti (%1 KDV dahil):

– 2020 girişli öğrenciler için: 50.500 TL

1.9.2020 tarihinden önce 2020-21 Güz yarıyılı eğitim ücretini ödemiş olan öğrencilere fazla ödemiş oldukları tutar iade edilecektir. Fazla ödenen tutarın iadesi için gerekenler konusunda Eylül ayının son haftasında bir duyuru yapılacaktır.

 

2020–2021 akademik yılı için eğitim ücreti 54.000 TL’dir. Bu ücrete halen %8 olan KDV dahildir.
2020–2021 güz yarıyılı eğitim ücreti, kayıt randevusu almadan önce ödenmelidir.

Tam Ücret Ödeyen Öğrenciler

%50 Burslu (İndirimli) Öğrenciler

Yarıyıl Eğitim Ücreti

27.000 TL

 13.500 TL

 

Eğitim ücretleri şu bankalar aracılığıyla ödenebilir:

Eğitim ücretini peşin olarak ödemek için seçebileceğiniz üç ayrı yöntem bulunmaktadır:

  1. Banka şubesi: Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası veya Yapı Kredi Bankası’nın herhangi bir şubesinde eğitim ücreti ödemeleri menüsü üzerinden
  2. İnternet bankacılığı: Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası veya Yapı Kredi Bankası’nın internet bankacılığı sistemleri üzerinden
  3. Kredi Kartı: Bilkent Üniversitesi Kesin Kayıt Formu’nda yer alan bağlantı üzerinden ulaşabileceğiniz Bilkent Kredi Kartıyla Ödeme sayfası üzerinden

Ayrıca, Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası veya Yapı Kredi Bankası’nda kredili mevduat hesabı yoluyla taksitli ödeme seçeneği de bulunmaktadır.

Banka havalesi veya EFT yoluyla eğitim ücreti ödemek mümkün değildir.

Kesin kayıt yaptırıp ardından kayıt sildiren öğrencilere ücret iadesi yapılmaz.

Eğitim ücreti ödenirken mutlaka T.C. kimlik numaranızı veya Bilkent Üniversitesi öğrenci numaranızı kullanmanız gerekmektedir. Öğrenci numaranız internet üzerinden doldurmakta olduğunuz kesin kayıt formunun üst bölümünde yazmaktadır.

1. Banka şubelerinden ödemek için:
  • Garanti BBVA
    Bilkent Üniversitesi’nin 36 olan kurum kodu ve öğrenci numarası veya öğrencinin T.C. kimlik numarasıyla işlem yaptırabilirsiniz.
    Bilkent Şubesi Tel.: 0(312) 565 30 12 – 13
  • Türkiye İş Bankası
    Bilkent Üniversitesi’nin 15 olan kurum kodu ve öğrenci numarası veya öğrencinin T.C. kimlik numarasıyla işlem yaptırabilirsiniz.
    Bilkent Şubesi Tel.: 0(312) 266 03 55 / 5300 – 6300
  • Yapı Kredi Bankası
    “Fatura Ödemeleri” ekranındaki “Ürün” adımından “Bilkent Üniversitesi” seçilerek öğrenci numarası veya öğrencinin T.C. kimlik numarasıyla işlem yaptırabilirsiniz.
    Bilkent Şubesi Tel.: 0(312) 266 02 07 – 08 – 09
2. İnternet şubelerinden ödemek için:
  • Garanti BBVA
    “Ödemeler” menüsüne girdikten sonra sırasıyla Kurum – Üniversite – Bilkent Üniversitesi seçimlerini yapınız. “Ödeme Tipi” olarak “Eğitim Ücreti”ni seçiniz. Öğrenci numarası veya öğrenci T.C. kimlik numarasını girdikten sonra ödemeniz gereken tutar ekranda görünecektir. Ödemeyi yapıp işlemi tamamlayabilirsiniz.
  • Türkiye İş Bankası
    Ödemeler menüsüne girip “Fatura Ödemeleri”ni seçtikten sonra “Anında Fatura Ödeme” ekranından kurum tipini Üniversite olarak seçip Bilkent Üniversitesi’ni işaretleyiniz. Öğrenci numarası veya öğrenci T.C. kimlik numarasını girdikten sonra ödemeniz gereken tutar ekranda görünecektir. Ödemeyi yapıp işlemi tamamlayabilirsiniz.
  • Yapı Kredi Bankası
    “Ödemeler” menüsüne girip “Üniversite Ödemesi”ni seçtikten sonra Kurum adımında Bilkent Üniversitesi’ni işaretleyiniz. Öğrenci numarası veya öğrenci T.C. kimlik numarasını girdikten sonra ödemeniz gereken tutar ekranda görünecektir. Ödemeyi yapıp işlemi tamamlayabilirsiniz.
3. Kredi kartı ile ödemek için:

Kesin kayıt formunun “Eğitim Ücreti Ödeme” sayfasında “kredi kartıyla çevrimiçi peşin ödeme” seçeneğini seçtikten sonra kart bilgilerinizi girerek ödeme yapabilirsiniz. Ödemeler MasterCard veya Visa özellikli kredi kartları ile yapılabilir. İki ayrı kredi kartı kullanarak ödeme yapmak mümkün değildir. Kredi kartına taksit yapılmamaktadır.

Taksitlendirme

Yarıyıl eğitim ücreti, anlaşmalı bankaların (Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası) onay vermesi koşuluyla, bir peşinat ve üç taksit olarak da ödenebilir; ayrıca %2 idari işlem ücreti alınır. Taksitlendirme için her yarıyıl başında yeniden başvuru yapılmalıdır.

Bilkent Üniversitesi Taksitlendirme Ofisi, taksitlendirme başvurusunu reddetme hakkına sahiptir. Bankaların “Kredili Mevduat Hesabı” başvurusunu reddetmesi durumunda taksitlendirme mümkün değildir.

Taksitlendirme başvurusu yapmak için internet üzerinden kesin kayıt formunu doldurmalı ve ücret ödeme adımına gelmelisiniz. Ekrana çıkan “Taksitli Ödeme Başvurusu” seçeneğine tıklayınız ve görüntülenen ödeme planının çıktısını alarak bu belgeyle birlikte bankaya başvuru yapınız. Başvurunuz banka tarafından onaylandığı takdirde yarıyıl eğitim ücretinin dörtte birini ve işlem ücretini bankaya peşinat olarak yatırmanız gereklidir. Kalan üç taksit vadesi geldikçe bankanın açacağı kredili mevduat hesabına yatırılacaktır.

Kesin kayıt randevusundan önce ödenmesi gereken peşinat, kesinlikle Kredili Mevduat Hesabı’na yatırılmamalı, doğrudan “Öğrenci Harçları Ödeme Menüsü” üzerinden ödenmelidir. Yanlış kanaldan yapılan ödemeler nedeniyle doğabilecek gecikmelerden ve kayıplardan Bilkent Üniversitesi sorumlu değildir.

Kayıt randevusu almadan önce peşinat tutarı ödenmiş olmalıdır. 

Ücret Artışları

Bilkent Üniversitesi’nde eğitimine devam eden öğrenciler için, eğitim ücretine yapılan yıllık artışlar enflasyon oranıyla sınırlı tutulur.

Burslar

  • Tam ve %50 burslardan yararlanma süresi İngilizce Hazırlık Programı’nda azami 2 yıl, lisans programında azami 6 yıldır.
  • Kapsamlı Burs’tan yararlanmanın azami süresi İngilizce Hazırlık Programı’nda azami 2 yıl, lisans programında azami 5 yıldır. Lisans eğitimi 5 yılın ötesine uzayan Kapsamlı Burslu öğrencilere 6. yıl için Tam Burs verilir.
  • Daha önce bir üniversiteden lisans derecesi alarak mezun olmuş öğrenciler ile geçmiş yıllarda Bilkent Üniversitesi’nde bir lisans programına yerleştirilmiş olup 2020 yılında yeniden bu üniversiteye yerleşenler, Kapsamlı, Tam veya %50 burslardan (indirimlerden) yararlanamaz.
  • Kapsamlı Burslu öğrencilerin aylık burslarının ödenmesi için Yapı Kredi Bankası’nın Bilkent şubesinde Bilkent Üniversitesi tarafından hesap açtırılacaktır. Kapsamlı Burslu öğrenciler, hesap açma işlemlerini tamamlamak ve banka kartlarını teslim almak için 17 – 28 Eylül tarihleri arasında Yapı Kredi Bankası Bilkent Şubesi’ne başvurmalıdır. (Henüz 18 yaşını doldurmamış olan öğrencilerin hesap açma işlemleri için velileriyle birlikte bankaya başvurması gerekmektedir.)
  • Kapsamlı Burslu öğrencilerin aylık burslarının ilk ödemesi 8 Ekim 2020 Perşembe günü yapılacaktır.

SRS Şifresi

Öğrencilerin akademik kayıtları, internet üzerinden STARS (Student Academic Information Registration System) adlı bir veri tabanı sistemiyle takip edilmektedir. Bu sistemin öğrencilere hizmet veren modülü ise SRS (Student Review System) başlığını taşımaktadır. SRS erişimi şifre ve kesin kayıtlar sırasında vermiş olduğunuz mobil telefona gelecek olan doğrulama kodu ile sağlanmaktadır. SRS şifreniz, üniversiteye kaydolurken öğrenci kimliğinizle birlikte verilecektir. İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı giriş yeriniz ve sonucunuz, ders programınız, çevrimiçi derslerin internet bağlantıları ve notlarınız gibi bilgilere öğrenci numaranızı ve bu şifreyi kullanarak https://stars.bilkent.edu.tr/srs adresinden ulaşabilirsiniz. SRS şifrenizi güvenli bir yerde saklayınız ve kimseyle paylaşmayınız. Mobil telefon numaranızda bir değişiklik olursa 290 1240 numaralı telefondan Öğrenci İşleri Müdürlüğü’nü arayarak numaranızı güncellemelisiniz.

Yurtlara Başvuru ve Kayıt

Bilkent Üniversitesi yurtlarında kalmak isteyen öğrenciler, kesin kayıt formunu doldururken “Bilkent Yurtlarında Kalmak İstiyorum” butonuna tıklayarak boş olan oda tiplerini görebilir ve istedikleri oda tipini seçebilir. Oda tipini seçtikten sonra yarıyıl yurt ücretinin tamamını internet sayfası üzerinden kredi kartı ile veya bankalardan öğrenci numarası ile (Garanti BBBVA, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası herhangi bir şubesi) “Bilkent Üniversitesi 2020 – 2021 Güz Yarıyılı Yurt Ücreti” olarak kesin kayıt öncesi yatırması gerekmektedir.
İnternet üzerinden ön kayıt işlemini tamamladıktan sonra oda tipi değiştirmek isteyen öğrenciler yeniden kesin kayıt formu sayfasına girip “Bilkent Yurtlarında Kalmak İstiyorum” butonuna tıklayarak yeni bir oda tipi seçebilir.
Yurt kaydının tamamlanması için öğrenciler öncelikle randevu gününde üniversiteye kesin kayıt yaptırmalıdır. Daha sonra kayıt alanında yer alan Yurtlar Müdürlüğü masasından “Yurt Tahsis Belgesi” alınmalıdır.
Kayıt esnasında oda tipi değişikliklerinde oluşabilecek yurt ücreti fark ödemeleri Yurtlar Müdürlüğü masasından, MasterCard veya Visa özellikli kredi kartları ile çevrimiçi BILDORM yurt yerleşim sistemi üzerinden de yapılabilir.
Kapsamlı Burslu öğrencilere iki kişilik standart karyolalı (D2K) odada ücretsiz konaklama olanağı verilir. Kapsamlı Burslu öğrenciler Doğu Kampüs veya Merkez Kampüs’teki üst kategori odalara ücret farkı ödeyerek yerleşebilir.
Yurt binası kayıt alanında belirlenecek, oda numaraları ise öğrenciler yurtlarına yerleşmek üzere gittikleri zaman yurt yönetimi tarafından belirlenecektir.
Yeni kayıt yaptıran öğrenciler, kayıt alanında işlemlerini tamamladıkları gün yurtlarına yerleşebilecektir.

Yurt Ücretleri

2020 – 2021 akademik yılı kişi başı yurt ücretleri her bir yarıyıl için aşağıdaki gibidir. Bu ücretlere halen %8 olan KDV dahildir.

4 kişilik oda 2.850 TL
3 kişilik karyolalı oda 4.250 TL
2 kişilik karyolalı oda 5.900 TL
1 kişilik oda 9.000 TL
2 kişilik banyolu oda 9.600 TL

 

Yurtlar Müdürlüğü – www.yurt.bilkent.edu.tr
Telefon: 0(312) 290 40 02 – 0(312) 290 40 03 – 0(312) 290 40 05
Faks: (312) 266 40 69
E-Posta: yurt@bilkent.edu.tr

 

İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı (PAE)

İngilizce Hazırlık Programı tarafından düzenlenen iki aşamalı İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı (PAE – Proficiency in Academic English), hem İngilizce Hazırlık Programı’na devam edecek öğrencilerin uygun bir düzeye yerleşmelerini hem de bu programdan muaf olacak öğrencilerin belirlenmesini sağlar.

İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavına girmek zorunludur. Sınavlara girmeyen öğrencilere İngilizce Hazırlık Programı’nda sınıf verilmeyecektir.

Birinci aşama sınavı tek oturumda verilmekte ve 200 adet çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır.

İkinci aşama sınavı iki bölümden oluşmaktadır. Çoktan seçmeli sorulardan oluşan Bölüm A, 100 adet okuma, dinleme, dilbilgisi ve kelime bilgisi sorularından oluşmaktadır. Bölüm A sonucunda bölüm barajını geçenler Bölüm B’ye girecektir.
Bölüm B iki oturumda verilmektedir:

2. Aşama Sınavı – Bölüm B: Yazma sınavı oturumu
2. Aşama Sınavı – Bölüm B: Konuşma sınavı oturumu (bireysel randevu ile)

İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı’nın tüm aşamalarında sınava gelen öğrencilerin yanlarında şu belgeleri bulundurmaları gereklidir:

  • Sınav giriş belgesi (Kesin kayıtta verilecektir.)
  • Bilkent Üniversitesi kimliği (Kesin kayıtta verilecektir.)
  • T.C. nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport

Öğrencilerin bütün oturumlara yukarıda belirtilen tüm belgeleri getirmeleri zorunludur. Kurşun kalem, silgi ve kalemtıraş üniversite tarafından verilecektir.

Binaya sadece etiketi sökülmüş su şişeleri (kontrol edilerek) alınacaktır.

Cep telefonu, elektronik cihazlar, kol saati, takı ve çanta gibi kişisel eşyalar sınav binasına alınmayacaktır. Öğrenciler belirtilen bu eşyaları yanlarında getirmemelidir.

1. Aşama Sınavı

  • 1. Aşama Sınavı 6 Eylül 2020 Pazar günü 10:10 – 11:55 saatleri arasında yapılacaktır. Öğrencilerin en geç saat 09:30’da sınav yerinde olmaları gerekmektedir.
  • Kesin kayıt sırasında verilen sınav giriş belgesinde öğrencinin hangi derslikte sınava gireceği belirtilmiştir. Sınav giriş yerleri SRS üzerinden de görülebilir.
  • Saat 10:20’den sonra gelenler sınava alınmayacaktır.
  • 1. Aşama Sınav sonuçları 6 Eylül 2020 Pazar günü saat 18:00’de SRS’den ilan edilecektir.
    1. Aşama Sınavı’nda başarılı olan öğrenciler 2. Aşama Sınavı’na girmeye hak kazanır. Diğer öğrenciler sınav sonuçlarına göre İngilizce Hazırlık Programı’nda kendilerine uygun düzeye yerleştirilir.

2. Aşama Sınavı – Bölüm A

  • 2. Aşama Sınavı Bölüm A’ya girecek öğrencilerin sınav giriş yerleri 6 Eylül 2020 Pazar günü saat 18:00’de SRS’den ilan edilecektir.
  • 2. Aşama Sınavı Bölüm A 7 Eylül 2020 Pazartesi günü 09:30-12:25 saatleri arasında yapılacaktır.
  • Öğrencilerin en geç saat 09:00’da sınav yerlerine gelmiş olmaları gerekmektedir.
  • Saat 09:45’ten sonra gelenler sınava alınmayacaktır.
  • 2. Aşama Sınavı Bölüm A sonucuna göre bölüm barajını geçerek 2. Aşama Sınavı Bölüm B’ye girmeye hak kazanan öğrencilerin sınav giriş yerleri ve randevu saatleri 7 Eylül 2020 Pazartesi günü saat 19:00‘da SRS’den ilan edilecektir.

2. Aşama Sınavı – Bölüm B

  • Bölüm B Yazma Sınavı oturumu 8 Eylül 2020 Salı günü saat 09:30 – 11:10 arasında yapılacaktır.
  • Öğrencilerin en geç saat 09:00’da sınav yerlerine gelmiş olmaları gerekmektedir.
  • Saat 09:45’ten sonra gelenler sınava alınmayacaktır.
  • Bölüm B Konuşma Sınavı oturumu 8, 9, 10 Eylül 2020 Salı, Çarşamba, Perşembe günlerinde bireysel randevuyla yapılacaktır. Konuşma Sınavı bireysel randevu saatleri SRS’den ilan edilecektir. Oturumun yeri Doğu Kampüs D binası ya da Merkez Kampüs G binası olacaktır.
  • Konuşma sınavı için öğrenciler randevu saatinden en az 10 dakika önce sınav odası önünde hazır bulunmalıdır. Geç gelenlerin konuşma sınavına alınması mümkün olmayacaktır.
  • Sınav süresi 5 ile 10 dakika arasıdır.
  • 2. Aşama sınav sonuçları 11 Eylül 2020 Cuma günü SRS’den ilan edilecektir.
    İkinci aşamada muafiyet kazanamayan öğrenciler sınav sonuçlarına göre İngilizce Hazırlık Programı’nda kendilerine uygun düzeye yerleştirilirler. 2. Aşama sınav örneklerine https://busel-moodle.bilkent.edu.tr/pae/ adresinden ulaşabilirsiniz.

İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı (PAE) 1. ve 2. Aşama sınavları hakkında ayrıntılı bilgiye http://prep.bilkent.edu.tr/data/pae_data/PAE.kilavuz.pdf adresinde bulunan kılavuzdan ulaşabilirsiniz.

Covid-19 Salgını Kapsamında PAE Sınavı İçin Alınan Önlemler

Tüm sınav salonları öğrenciler arasında gerekli mesafeyi koruyacak şekilde düzenlenmiştir. Alınan tedbirlerin amacına ulaşabilmesi için aşağıdaki kurallara uyulması gerekmektedir.

  • Diğer kişilerle aranızda en az 1,5 metre olacak şekilde sosyal mesafeyi korumanız gerekmektedir.
  • Oluşabilecek kalabalığı önlemek amacıyla aile bireylerinizin veya yakınlarınızın sınav binaları çevresinde beklemesine izin verilmeyecektir. Ailenizden belirli bir noktada ayrılarak sınav yerine yürüyerek gitmeniz istenecektir.
  • Sosyal mesafe uygulaması nedeniyle bina girişlerinde kuyruk oluşursa lütfen sabırlı olunuz.
  • Sınava gelirken yanınızda kesinlikle çanta, telefon ve benzeri eşyalar getirmeyiniz. Çantalarınızı ya da
    eşyalarınızı bırakabileceğiniz bir yer bulunmamaktadır.
  • Bilkent Üniversitesi, binaların dışında bırakılacak herhangi bir çanta veya özel eşyanız konusunda sorumluluk kabul etmemektedir.
  • Maskenizi ağız ve burnu tamamen kapatacak biçimde sürekli takmanız gerekmektedir.

İngilizce Hazırlık Programı’ndan Dış Sınav ile Muafiyet

Dış Sınav Yoluyla İngilizce Yeterlik Esasları’nda belirlenmiş şartları yerine getiren ve ilgili sınavda istenilen düzeyde puan alan öğrenciler, İngilizce Hazırlık Programı’ndan muaf olur. Bu sınavlar, Bilkent Üniversitesi’nin belirlediği merkezlerde ve tarihlerde alınmış olmalıdır. Söz konusu sınavlara girecek öğrenciler, sınav tarihinden en az 21 gün önce Bilkent Üniversitesi’ne sınav kayıt belgelerini ibraz etmiş olmalıdır. Dış Sınav Yoluyla İngilizce Yeterlik Esasları’na https://w3.bilkent.edu.tr/www/dis-sinav-yoluyla-ingilizce-yeterlik-esaslari-27-08-2015/ adresinden ulaşabilirsiniz:

Bilkent Üniversitesi IELTS (International English Language Testing System), ve TOEFL iBT (Test of English as a Foreign Language) sınavlarını Bilkent’in PAE sınavına eşdeğer kabul etmektedir.

Bu sınavlar için en düşük geçme notları:

  • IELTS akademik sınavının her bölümünden 5,5 puan almış olmak koşuluyla genel ortalamadan 6,5 puan
  • TOEFL iBT (internet-based) sınavından 87 puandır.

Bu sınavlar, sınava girildiği tarihten itibaren iki yıl geçerlidir. Belgelerin sınavı veren ilgili kurum tarafından Bilkent Üniversitesi Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne en geç 7 Eylül 2020 saat 17:30’a kadar ulaştırılması gerekmektedir. Öğrencilerin kayıt günü elden getirdikleri dış sınav sonuçları kabul edilmemektedir.

 

İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı Takvimi

1. Aşama Sınavı Giriş Yerlerinin İlanı
Sınava giriş belgesinde öğrencinin hangi derslikte sınava gireceği belirtilmiştir. Sınav giriş yerleri SRS’den de görülebilir.

1. Aşama Sınavı
6 Eylül 2020 Pazar, 10:10 – 11:55

1. Aşama Sınav Sonuçlarının İlanı
6 Eylül 2020 Pazar saat 18:00’de SRS’den ilan edilecektir.

2. Aşama Sınavı Bölüm A Giriş Yerlerinin İlanı
6 Eylül 2020 Pazar saat 18:00’de SRS’den ilan edilecektir.

2. Aşama Sınavı Bölüm A
7 Eylül 2020 Pazartesi, 09:30 – 12:25

2. Aşama Sınavı Bölüm A Sonucuna Göre 2. Aşama Sınavı Bölüm B (Yazma ve Konuşma) İçin Giriş Yeri ve Saat İlanı
7 Eylül 2020 Pazartesi 19:00’da SRS’den ilan edilecektir.

2. Aşama Bölüm B Yazma Sınavı Oturumu
8 Eylül 2020 Salı, 09:30 – 11:10

2. Aşama Bölüm B Konuşma Sınavı Oturumu – Bireysel Randevu ile
8, 9, 10 Eylül 2020 Salı, Çarşamba, Perşembe. Sınav süresi 5 ile 10 dakika arasıdır.

2. Aşama Sınav Sonuçlarının İlanı
11 Eylül 2020 Cuma günü SRS’den ilan edilecektir.

Bilkent Üniversitesi’ne Yeniden Kayıt Hakkı Kazanan Öğrenciler İçin Önemli Not

Bilkent Üniversitesi’nin bir lisans programına yerleşen ve daha önce Bilkent’te farklı bir lisans programına kayıtlı olup bu programdan mezun olmamış öğrencilerin kesin kayıt işlemleri ve program intibakları Bilkent Üniversitesi Lisans Programlarına Yatay ve Dikey Geçiş Yönetmeliği’nin ilgili hükümlerine tabi olur. Kayıtlı olduğu programa tekrar yerleşen öğrencilerden eğitimlerine bir yıldan daha kısa süre ara vermiş olanlar programlarına kaldıkları yerden devam eder, bir yıldan daha uzun süre ara vermiş olanlar ise programa baştan başlar. Geçmiş yıllarda Bilkent Üniversitesi’nde bir lisans programına yerleştirilmiş olup yeniden ÖSYM sınavlarına girerek tekrar Bilkent’e yerleştirilen öğrenciler, Bilkent Üniversitesi burslarından ve indirimlerinden yararlanamaz.

İngilizce Hazırlık Programı’nın azami süresi 2 yıldır (4 yarıyıl). Bilkent Üniversitesi’nde daha önce lisans veya
ön lisans eğitimi almış olan öğrenciler üniversiteye yeniden kayıt hakkı kazandıklarında iki aşamalı İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı’na girer (Son iki yılda İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı’nı geçmiş veya

2019–2020 Bahar yarıyılında bölümlerinde ders almakta olan lisans öğrencileri hariç). Bu sınavda başarılı olan öğrenciler bölümlerine başlar. Bilkent Üniversitesi’nde daha önce İngilizce Hazırlık Programı’na kayıtlı olup üniversiteye yeniden kayıt hakkı kazanan öğrencilere İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit Sınavı’na girme hakkı verilmez; bu öğrenciler programa kaldıkları yerden devam eder.

Sınavda başarılı olamayan öğrencilerden İngilizce Hazırlık Programı’nda azami sürelerini doldurmamış olanlar, sınav sonucunda belirlenen düzeyden başlamak üzere bu programa yerleştirilir ve eğitim süreleri kaldığı yerden devam eder.

Sınavda başarılı olamayan öğrencilerden İngilizce Hazırlık Programı’nda azami sürelerini doldurmuş olanların üniversiteyle ilişkisi kesilir.

Fransızca Yeterlik Sınavı

İngilizce, Fransızca Mütercim ve Tercümanlık Bölümü öğrencileri için Fransızca Yeterlik Sınavı yapılacaktır.

Tarih: 7 Eylül 2020 Pazartesi, saat 15:00
Sınav Yeri: Uygulamalı Yabancı Diller Yüksekokulu
Sınav Sonuçları: 8 Eylül 2020 Salı, saat 11:00

İlk Ders: GE100 Üniversite Hayatına Giriş, 10 – 11 – 12 Eylül 2020

GE100 Üniversite Hayatına Giriş programı 10 – 12 Eylül 2020 tarihlerinde açık havada ve sosyal mesafe kuralları içerisinde Odeon’da yapılacaktır. Birtakım GE 100 etkinlikleri de Zoom platformu üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir. Yüz yüze etkinliklerin tümünde ağzı ve burnu örtecek maske kullanılması zorunludur. Tüm yeni öğrencilerin alması gereken bu ders, öğrencilerin not çizelgelerine 1 kredilik bir ders olarak yansımaktadır. GE100 etkinlikleri, öğrencilerin aralarından seçim yapabileceği 9 ayrı paket olarak gruplandırılmıştır. Öğrenciler, 5 Eylül saat 09:00 ile 7 Eylül saat 17:30 arasında, SRS üzerinden bir paket tercih etmelidir. 7 Eylül saat 17:30’a kadar seçim yapmayan öğrencilere sistem tarafından otomatik olarak bir paket atanacaktır. GE100 dersinin harf notu, öğrencilerin katıldıkları etkinliklerden kazanacağı puanların toplamına göre hesaplanır ve bölüme başladıkları yarıyılda not çizelgelerine eklenir. Bu dersle ilgili ayrıntılara http://www.bilkent.edu.tr/ge100 adresinden ulaşabilirsiniz.

Derslerin Başlaması

2020-21 Güz yarıyılında Bilkent Üniversitesi kampüs ve dersliklerdeki öğrenci sayısını azaltmak amacıyla dersliklerde yüz yüze ve elektronik ortamda çevrimiçi uygulanan eğitim yöntemlerinin birleşiminden oluşan hibrit (karma) bir eğitim modeli uygulayacaktır. Tüm sınavlar ve ana değerlendirme etkinlikleri sınıflarda ve yüz yüze yapılacaktır. Benzer biçimde, derslerin laboratuvar veya stüdyo çalışması gibi uygulamalı bileşenleri yüz yüze yapılacaktır. Yüz yüze gerçekleştirilen eğitim etkinliklerinde öğretim elemanlarının ve öğrencilerin ağız ve burunlarını örten maske takmaları zorunlu olacaktır.

İngilizce Hazırlık Programı’nda Derslerin Başlaması

Düzey ve şube bilgileri 13 Eylül 2020 Pazar günü saat 18:00’de SRS üzerinden ilan edilecektir. İngilizce Hazırlık Programı’na devam edecek öğrenciler 14 Eylül 2020 Pazartesi günü saat 08:30’da derslere çevrimiçi olarak Zoom platformu üzerinden başlayacaktır.

İngilizce Hazırlık Programı’nda ilk dersten itibaren yoklama alınır. Öğrenciler derslerin ve uygulamaların %100’üne devam etmekle, yapılan sınavlara ve çalışmalara katılmakla yükümlüdür. Hastalık, disiplin cezası veya diğer zorunlu gerekçeler de dahil olmak üzere belgelenmiş veya belgelenmemiş herhangi bir nedenle derslere %90’dan daha az katılmış öğrenciler düzey bitirme sınavına alınmaz ve dersten başarısız olmuş kabul edilir.

Bölümlerde Derslerin Başlaması

İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 2. Aşama Sınavı’nda başarılı olarak doğrudan 1. sınıfa devam etmeye hak kazanan öğrenciler, ön yükleme sonucu kayıtlı oldukları dersleri ve ders programlarını 11 Eylül 2020 Cuma saat 17:30’dan itibaren SRS’den öğrenebilecek ve 16 Eylül Çarşamba günü derslerine çevrimiçi olarak başlayacaktır.

Yükseköğretim Kurulu kararları doğrultusunda, İngilizce Hazırlık Programı dâhil tüm programlarda yüz yüze derslere 1 Ekim 2020 tarihinde geçilecektir. Ekim ayında sınıflarda yüz yüze eğitimin başlayacağı tarihe kadar çevrimiçi derslerin sürdürülmesi, ileride oluşabilecek durumlara karşı öğrencilerin çalışmalarında belli bir yol kat etmiş olmalarını sağlayacaktır.

Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Bölümlerarası Geçiş

Merkezi yerleştirme sonucu Bilkent Üniversitesi’ne kayıt yaptırmış lisans öğrencileri, ÖSYS puanlarının yerleşmeye yeterli olduğu bir başka bölüme geçmek üzere başvuru yapabilir. Bu kategori kapsamında bölümler arası geçiş başvurusunda bulunacak bir öğrencinin üniversite sınavına girdiği yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği bölümün aynı yıldaki en düşük taban puanından daha yüksek olması gereklidir.

Kayıtlı olduğu bölümde bursu veya indirimi bulunmayan öğrenciler, geçtikleri bölüme burslu veya indirimli olarak yerleşebilecek puana sahip olsalar bile Kapsamlı, Tam veya %50 burstan (indirimden) yararlanamaz

Kayıtlı olduğu bölümde Kapsamlı, Tam veya %50 burslu (indirimli) olarak okumakta olan öğrencilerin bursları (indirimleri) aşağıda sıralanan esaslara göre belirlenir. Bu bakımdan, kayıtlı oldukları bölüme yetenek sınavıyla yerleşmiş olup merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan bir bölüme geçmek isteyen öğrencilerin burs veya indirim düzeyi, yetenek bursu oranlarının en yakın olduğu burs düzeyi olarak kabul edilir:

A. Üniversite sınavına girdiği yıldaki yerleştirme puanı, geçmek istediği bölümün aynı yıla ve öğrencininkiyle aynı burs veya indirim düzeyine ait taban puanından daha yüksek olup kayıtlı bulunduğu bölümde henüz üçüncü yarıyıl eğitimine başlamamış öğrenciler, söz konusu bölüme serbestçe geçebilir. Öğrencinin yerleştiği bölümdeki burs (indirim) düzeyi, bu kategori kapsamında geçtiği bölümde de geçerli olur. Geçtikleri bölüme daha üst bir burs veya indirim düzeyinde de yerleşebilecek puana sahip olan öğrencilerin bursu yükseltilmez.

B. Üniversite sınavına girdiği yıldaki yerleştirme puanı, geçmek istediği bölümün aynı yıla ve öğrencininkiyle aynı burs veya indirim düzeyine ait taban puanından daha yüksek olduğu halde, kayıtlı bulunduğu bölümde üçüncü yarıyıl eğitimine başladıktan sonraki bir tarihte başvuru yapmak isteyenlerin, geçiş başvurusu yapmadan önce, hazırlık programında geçirilen süre dahil kayıtlı oldukları bölümde o güne kadar Bilkent Üniversitesi tarafından kendilerine sağlanmış olan tüm bursları ve indirimleri yasal faizleriyle birlikte geri ödemeleri gereklidir. Bu öğrenciler geçtikleri bölüme burslu veya indirimli olarak yerleşebilecek puana sahip olsalar bile Kapsamlı, Tam veya %50 burstan (indirimden) yararlanamaz.

C. Üniversite sınavına girdiği yıldaki yerleştirme puanı, geçmek istediği bölümün aynı yıla ve öğrencininkiyle aynı burs veya indirim düzeyine ait taban puanından daha düşük olan öğrencilerin, geçiş başvurusu yapmadan önce, hazırlık programında geçirilen süre dahil kayıtlı oldukları bölümde o güne kadar Bilkent Üniversitesi tarafından kendilerine sağlanmış olan tüm bursları ve indirimleri yasal faizleriyle birlikte geri ödemeleri gereklidir. Bu öğrenciler geçtikleri bölüme burslu veya indirimli olarak yerleşebilecek puana sahip olsalar bile Kapsamlı, Tam veya %50 burstan (indirimden) yararlanamaz.

Bilkent Üniversitesi Dumansız Kampüs Politikası

Bilkent Üniversitesi, tüm üniversite paydaşları için sağlıklı ve uygar bir üniversite ortamı oluşturmayı hedeflemektedir.

Üniversite Senato ve Yönetim Kurulu’nun ortak kararıyla, Bilkent Üniversitesi’nin açık ve kapalı tüm alanlarında,
1 Eylül 2022 tarihinden başlayarak, sigara ve diğer tütün ürünleri ile elektronik sigaraların kullanılması mümkün olmayacaktır. Bu tarihe kadar kampüs içerisinde sigara içilebilen alanlar kademeli olarak sınırlandırılmaktadır. 2020-21 Güz döneminden itibaren tüm kampüste sigara kullanımı sadece belirlenmiş alanlarla sınırlanmış durumdadır.

Sigara içilmesi serbest alanlar dışında sigara içen öğrenciler üniversitenin Sivil Savunma ve Güvenlik Müdürlüğü tarafından tespit edilmekte ve disiplin soruşturması açılmak üzere doğrudan fakülte dekanlıklarına ve yüksekokul müdürlüklerine bildirilmektedir. Kural ihlali yapan öğrencilerin akademik personel tarafından da bildirilmesi mümkündür.

Covid-19 Önlemlerine Uyum

Öğrenciler, Bilkent Üniversitesi’nin kampüs için aldığı tüm Covid-19 önlemlerine uymalı ve kampüs sağlığını tehlikeye atacak hareketlerden kaçınmalıdır.

Kampüsteki tüm kapalı ve açık alanlar ile dersliklerde ağzı ve burnu kapatacak biçimde maske takılması zorunludur.

Ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal, koku veya tat alma bozukluğu şikâyetleri bulunan veya beraber yaşadığı kişilerde bu belirtileri fark eden öğrenciler, Bilkent Üniversitesi Sağlık Merkezi’ni en kısa sürede bilgilendirmelidir.

Öğrenciler, yakın temasta bulundukları kişilerin yukarıdaki belirtilerle hastaneye başvurması veya Covid-19 pozitif olarak teşhis edilmesi durumunda hemen Sağlık Merkezi ile iletişime geçmeli ve merkezin önerileri doğrultusunda hareket etmelidir.

Her öğrenci HES kodunu güncel tutmalı ve Bilkent Üniversitesi’nin pandemi sürecini yönetmek amacıyla getirebileceği yeni kurallara uyum göstermelidir.

Çevrimiçi Eğitim Kurallarına Uyum

Çevrimiçi platformlar üzerinden yürütülen derslere, laboratuvar ve stüdyo çalışmalarına, sınavlara ve diğer tüm akademik toplantılara katılabilmek için internete bağlı bir bilgisayara veya taşınabilir bir elektronik cihaza erişimin bulunması gerekmektedir.  Öğrenciler, katıldıkları tüm çevrimiçi toplantılarda, bağlantı yaptıkları cihazın kamerasını sürekli açık tutmalıdır. Her öğrenci, çevrimiçi sınav esnasında bulunduğu mekânı sınav boyunca görüntülenebilecek şekilde karşı tarafla paylaşmalıdır.

Engelli Öğrenciler Birimi

Engelli Öğrenciler Birimi, Bilkent Üniversitesi’ndeki engelli öğrencilere öğrenim hayatları boyunca destek olmak amacıyla kurulmuştur. Öğrenci Dekanlığı çatısı altındaki bu birim, özel gereksinimleri olan öğrencilerin üniversite yaşamına uyum süreçlerine katkı sağlayacak hizmetler sunmaktadır.

Telefon: 0(312) 290 2483
www.engelsizkampus.bilkent.edu.tr

 

Kesin Kayıt ve Sınav Takvimi

31 Ağustos – 5 Eylül Pazartesi – Cumartesi
YKS sonuçlarına göre yerleştirilen öğrencilerin kesin kayıtları

6 Eylül 2020 Pazar
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 1. Aşama Sınavı, (10:10 – 11:55)
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 1. Aşama Sınavı sonuçlarının SRS’den ilanı (18:00)
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 2. Aşama Sınavı Bölüm A’ya giriş yerlerinin SRS’den ilanı (18:00)

7 Eylül 2020 Pazartesi
Fransızca Yeterlik Sınavı (15:00)

7 Eylül 2020 Pazartesi
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 2. Aşama Sınavı Bölüm A (09:30 – 12:25)
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 2. Aşama Sınavı Bölüm A sonuçlarının SRS’den ilanı (19:00)
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 2. Aşama Sınavı Bölüm B’ye giriş yerlerinin SRS’den ilanı (19:00)

8 Eylül 2020 Salı
Fransızca Yeterlik Sınavı sonuçlarının ilanı (11:00)

8 Eylül 2020 Salı
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 2. Aşama Bölüm B Yazma Sınavı Oturumu (09:30 – 11:10)

8, 9, 10 Eylül 2020 Salı, Çarşamba, Perşembe
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 2. Aşama Bölüm B Konuşma Sınavı Oturumu

10, 11, 12 Eylül 2020 Perşembe, Cuma, Cumartesi
GE100 Üniversite Hayatına Giriş Dersi

11 Eylül 2020 Cuma
İngilizce Yeterlik ve Seviye Tespit 2. Aşama Sınav sonuçlarının SRS’den ilanı

13 Eylül 2020 Pazar
Ders ve sınıf bilgilerinin SRS’den ilanı (18:00)

14 Eylül 2020 Pazartesi
İngilizce Hazırlık Programı derslerinin çevrimiçi olarak başlaması

16 Eylül 2020 Çarşamba
Bölümlerde derslerin çevrimiçi olarak başlaması