Ana Sayfa » YÖK’ün Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2018 Raporunda Bilkent

YÖK’ün Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2018 Raporunda Bilkent

Bilkent Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayımlanan Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2018 Raporu’nda pek çok göstergede ilk sırada yer almaktadır.

YÖK tarafından bu yıl ilk kez hazırlanan Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu’nda, 76 vakıf üniversitesinin öğrenci başına cari gider miktarları ile bursluluk oranları, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı tarafından desteklenen toplam proje bütçeleri ile bu üniversitelerin değerlendirme kuruluşları tarafından yapılan üniversite sıralamalarına yer verilmiştir.

En Çok Kitap Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi’nde

Bilkent Üniversitesi, kütüphanesinde bulundurduğu 500 bin 437 basılı kitap ve 577 bin 863 e-kitap ile raporda birinci sıradadır. Sıralamada ikinciliği 248 bin 773 basılı kitap ile Koç Üniversitesi Kütüphanesi, üçüncülüğü ise 200 bin 924 basılı kitap sayısı ile Başkent Üniversitesi Kütüphanesi almıştır.

Üniversite Sıralamalarında Bilkent

Bilkent, ünlü İngiliz eğitim danışmanlığı firması Quacquarelli Symonds (QS) tarafından belirlenen dünya, alan ve gelişmekte olan Avrupa ülkeleri ile Orta Asya ülkelerini kapsayan dünya sıralamalarının hepsinde, vakıf üniversiteleri ile ilgili sonuçlarda birinci sırada yer almaktadır. Yine İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kurulu Times Higher Education (THE) tarafından hazırlanan dünya sıralamasında ise Bilkent Üniversitesi üçüncü sırada bulunmaktadır.

Raporda ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde çalışmalarını sürdüren ve farklı alanlarda üniversite sıralamaları yayımlayan URAP’ın yaptığı vakıf üniversiteleri 2017-2018 genel puan tablosuna da yer verilmiştir. Bu değerlendirmeye göre vakıf üniversiteleri arasında en yüksek puana sahip üniversite Bilkent’tir.

Proje Bütçelerinde Bilkent Üniversitesi İlk Sırada

Tübitak Araştırma Destek Programları Başkanlığı tarafından geçen yıl vakıf üniversiteleri arasında fonlanan Ar-Ge Projelerinde birinciliği 48 proje ve 27 milyon 790 bin lira ile Bilkent Üniversitesi almıştır.  İkinciliği 16 milyon 360 bin lira ile Sabancı Üniversitesi, üçüncülüğü ise 15 milyon 790 bin lira ile Koç Üniversitesi almıştır.

Öğrenci Gelirinin Toplam Gelirdeki Yeri

Raporda, öğrencilerden elde edilen gelirin üniversitenin tüm harcamalarındaki payına yönelik bilgiler de yer almıştır. Birçok vakıf üniversitesinde giderlerin %90’ı veya daha fazlası öğrenci gelirlerinden karşılanmaktadır. Bilkent Üniversitesi’nde öğrenci gelirinin toplam gelire katkısı %35, Koç Üniversitesi’nde %47, Sabancı Üniversitesi’nde %51’dir.

Öğrenci Başına Düşen En Geniş Alan Bilkent’te

Bilkent Üniversitesi, öğrenci başına düşen alan dağılımına göre toplam kapalı alan büyüklüğünde 514 bin 858 metrekare ile ilk sıranın sahibidir; toplam açık alan büyüklüğünde ise 2 milyon 781 bin 585 metrekare ile ikinci sıradadır.

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite

TÜBİTAK verilerinden yola çıkılarak 2012-2017 yıllarına göre belirlenen girişimci ve yenilikçi üniversite sıralamasında Sabancı, Bilkent ve Koç ilk sıraları almıştır.