Ana Sayfa » UNAM’ın “Kanseri Koklamak” Projesi MIT’den Gümüş Madalya Kazandı

UNAM’ın “Kanseri Koklamak” Projesi MIT’den Gümüş Madalya Kazandı

Bilkent-UNAMBG iGEM Takımı, Amerika Birleşik Devletleri’nde MIT – Massachusetts Institute of Technology’de organize edilen iGEM – Uluslararası Genetiği İşlenmiş Makineler yarışmasında, “Kanseri Koklamak” projesi ile gümüş madalya kazandı. MIT’de yapılan iGEM yarışması için Yrd. Doç. Dr. Urartu Özgür Şafak Şeker (MSN bölümü ve UNAM)  ile birlikte Doç. Dr. Işık Yuluğ (MBG bölümü ve UNAM) tarafından denetlenen Bilkent-UNAMBG iGEM Takımı’nı, UNAM’da Dr. Şeker’in yönettiği “Sentetik Biyosistemler Laboratuvarı’nda”  araştırma yapan lisans öğrencileri; Özge Beğli, Hazal Beril Çatalak, Büşra Merve Kırpat, Ayşenaz Ozantürk, Simay Ayhan ve Musa Efe Işılak oluşturuyor.

“Kanseri Koklamak” projesi, hastanın nefesinde bulunan uçucu organik bileşenleri, tasarlanan mantık kapılarından oluşan gen devreleri sayesinde işleyerek, hastada meme kanseri varlığını saptayacak bir bakteri geliştirmeyi hedefliyor.

iGEM yarışması, 2004’den bu yana her yıl “Uluslararası Genetiği İşlenmiş Makineler Vakfı – iGEM vakfı” tarafından organize edilen dünya çapında bir sentetik biyoloji yarışmasıdır. MIT’de kurulan iGEM vakfı, sentetik biyoloji ile ilgili eğitimlere ve yarışmalara adanmıştır.

mbg

Bilkent-UNAMBG iGEM takım üyeleri: (soldan sağa sırayla) Büşra Merve Kırpat, Özge Beğli, Simay Ayhan, Musa Efe Işılak, Hazal Beril Çatalak ve Ayşenaz Ozantürk.

“Kanseri Koklamak” Projesi ile ilgili video: