Ana Sayfa » Optik Cımbızlarla İlgili Yeni Ders Kitabı

Optik Cımbızlarla İlgili Yeni Ders Kitabı

Fizik Bölümü ve UNAM  Öğretim Üyesi Dr. Giovanni Volpe’nin, Dr. Onofrio M. Marago ve Dr. Philip H. Jones ile beraber yazdıkları “Optik Cımbızlar – Prensipleri ve Uygulamaları” adlı yeni bir ders kitabı Cambridge University Press tarafından yayınlanmıştır. Kitap, optik tuzaklama ve manipülasyon adlı geniş çalışma alanını kapsamlı ve doğal bir biçimde anlatmakta ve tarif etmektedir.

Kitabın içerisinde yer alan metin, güçlü pedagojik bir yaklaşımla modern araştırmayı birleştirerek optik cımbızların teorisine, pratiğine ve de uygulamalarına yönelik detaylı ve bütün bir kaynak sağlamaktadır. Optik tuzaklamanın teorisinin derinlemesine türetimi ve de optik kuvvetlerin modellenmesinin yanı sıra optik cımbızları geliştirmek için gerekli olan veri toplama ve analizi üzerine detaylı olarak hazırlanmış bütün bir adım-adım optik cımbız tasarımı ve de kurma rehberi ile desteklenmiştir. Ayrıca bu eser, hücre biyolojisinden kuvantum fiziğine kadar olan geniş ve farklı alanlarda gerçekleştirilen optik cımbız araştırmalarına ait kapsamlı derlemeleri de içermektedir. Bu kitap, birçok sayıda alıştırma ve problemi içererek, ileri düzeydeki dersler için kendi kendine yetebilen bir öğrenme paketi  olmasının yanı sıra uygulama üzerine çalışan ve optik manipülasyon alanına girmek isteyen kişiler için çok değerli bir rehberdir. Kitabın metni, http://opticaltweezers.org adresindeki web sitesinde yer alan tartışma forumuyla ve de optik kuvvetlerin hesaplanması, dijital video mikroskopisi, optik cımbızların kalibrasyonu ve holografik optik cımbızlar için hazırlanan indirilebilir, özelleştirilebilir araştırma düzeyindeki yazılımla (OTS) desteklenmiştir.

Bu kitap, Dr. Volpe tarafından 2016 bahar döneminde sunulacak “optik tuzaklama ve optik manipülasyon” (PHYS464/PHYS564) adlı ders için ders kitabı olarak kullanılacaktır.

Yazarlar:

Philip H. Jones  University College London’da Optik Cımbızları araştırma grubu lideri ve de ögretim üyesidir.

Onofrio M. Maragò Messina, İtalya’da yer alan Istituto per i Processi Chimico-Fisici (CNR-IPCF)’de araştırmacı ve Optik Tuzaklama araştırma grubu lideri olarak görevini sürdürmektedir.

Giovanni Volpe Bilkent Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent ve de Yumuşak Madde Laboratuvarı lideri olarak görev yapmaktadır.

Cambridge University Press
published in December 2015