Ana Sayfa » EU Horizon Halt-Ronin Projesini Onayladı

EU Horizon Halt-Ronin Projesini Onayladı

Bilkent Üniversitesi, Halt-RONIN isimli ve toplam 6 milyon €’dan fazla bütçesi olan bir HORIZON-HLTH-2022-STAYHLTH-02/101095679 projesinde yer almaya hak kazandı. Halt-RONIN projesinde Bilkent Üniversitesinin de içinde olduğu 15 Avrupa Enstitüsü ve 3 UK partneri yer almakta olup projenin koordinatörü İspanya’daki Complutense Üniversitesinden (UCM) Prof. Javier Cubero’dur. Proje, karaciğer sirozu, yetmezliği veya kanserine yol açabilen ve non-alkolik steatohepatit (NASH) adı verilen bir karaciğer hastalığında görülen kronik enflamasyonun, erken teşhisi için biyolojik belirteçler bulmayı amaçlamaktadır.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özlen Konu, projede araştırmacı olarak yer alan Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Can Alkan ve lisans üstü ve doktora sonrası araştırmacılar ile birlikte, projenin Bilkent Üniversitesindeki çalışmalarını yürütecektir.

Bilkent Halt-RONIN ekibinin projeye katkıları aşağıda belirtilen şekilde gerçekleşecektir:

1) Genetik altyapı ve diyetin, NASH’de enflamasyonun oluşumu ve ilerlemesindeki rolünü araştırmak üzere özgün, preklinik zebrabalığı modellerinin geliştirilmesi;
2) Karaciğer yağlanmasından NASH’e geçişte gerçekleşen moleküler değişikliklerin belirlenmesi için omiks teknolojileri ve sistem biyolojik yaklaşımların uygulanması;
3) NASH’in erken teşhisini mümkün kılacak biyobelirteçlerin belirlenmesi için yapılacak türler içi ve arası analizler kapsamında proje üyeleri ile kolaborasyonlar.

Halt-RONIN dört yıl boyunca devam edecek bir proje olup projenin, güçlü uluslararası bilimsel işbirlikleri yanı sıra dünya çapında sağlık ve finansal yüke neden olan kronik karaciğer hastalıklarının teşhis ve tedavisinde iyileştirme sağlayacak önemli çıktılar oluşturması beklenmektedir.

Proje ismi: Sağlıklı karaciğerin non-alkolik steatohepatite (NASH) dönüşümüne dair önemli aşamaları belirlerken, erken teşhiş ve tedavi stratejilerine de yön verecek kronik enflamasyon biyobelirteçlerinin bulunması