Ana Sayfa » Bahara Hazırlık ve Ağaç Bayramı

Bahara Hazırlık ve Ağaç Bayramı

Havaların ısınmasıyla birlikte canlanan doğa insanlarda bahar çoşkusu ve heyecan yaratmaktadır. Kış mevsiminde uyuyan doğanın baharla birlikte canlanması nedeniyle bazı ön hazırlıkların yapılması gerekmektedir. Bu hazırlıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

Bitkilerin daha iyi gelişim sağlayabilmeleri için budamaları yapılmalıdır. Budama yapılırken, her bitki için uygun olan budama tekniği ile budanarak bitki için en uygun form sağlanmalıdır.

İleride zarar oluşturacak haşere ve sineklere karşı varsa su birikintileri ve göletlerin biyolojik yöntemlerle mücadelesi yapılmalıdır.

Mevsimlik çiçeklerin bahar aylarında dikime hazır hale gelebilmesi için dikim yapılacak olan alanın toprağı bellenmeli ve içindeki yabancı otlar temizlenmelidir. Daha sonra bellenen toprağa yanmış, elenmiş hayvan gübresi katarak tırmık ile karıştırarak ve tırmıklayarak düzeltmek suretiyle dikime hazır hale getirilmelidir.

Çevre bilincini ve ağaç sevgisini arttırmak için ağaç bayramları yapılarak yaşadığımız çevrenin yeşillenmesinde katkıda bulunabiliriz. Genel olarak Mart ayının ikinci yarısı ve en geç Nisan ayı başlarında ağaç bayramları düzenlenmelidir. Hatta bütün dünyada 21 Mart Dünya Ormancılık Günü olarak da kutlanmaktadır.

Çim alanların bakımına Nisan ayı ile beraber başlanır. Ancak Mart ayında imkanı olanlar özellikle kuru havalarda varsa kök havalandırma makinaları ile veya bir bel ile, beli çime batırıp ( 15-20 cm ), ileri-geri oynatarak delikler açmak suretiyle kök havalandırması yapabilirler.Bu işlem ortalama 2-3 yılda bir yapılmalıdır.Kışın soğuğa maruz kalmış çimleri silindirlemekte iyi bir yöntemdir.Silindirleme eğer yapılacak ise kök havalandırma işleminden 20-25 gün sonra yapılmalıdır. Çimlerin büyümeye başladığı, hava ve toprak durumlarının iyi olduğu bir dönemde, dökülmüş yaprakları ve kuruyan otları temizlemek için tırmıklama yapılmalıdır. Tırmıklama işlemide çimin yüzeysel havalanmasını sağlayacaktır. Bu ay içinde yapılacak ilk biçimde dikkat edilecek en önemli husus derin biçim yapılmadan sadece üst kısımlarının alınması olmalıdır. Yağmurlarla beraber daha sağlıklı ve koyu bir renk alması için de inorganik gübrelerle takviye edilebilir.

Bahar aylarında yapılan bu hazırlıklar yaz aylarında bitkilerin ,çimlerin ve çiçeklerin daha sağlıklı büyümeleri, gelişim göstermeleri ve daha rahat bakılmalarına olanak sağlayacaktır.