Ana Sayfa » Bilkent UNAMBG’ye Altın Madalya

Bilkent UNAMBG’ye Altın Madalya

Bilkent Üniversitesi’nin sentetik biyoloji takımı olan Bilkent UNAMBG, iGEM Vakfı tarafından ABD’nin Boston şehrinde her sene düzenlenen Uluslararası Genetik Mühendisliği Yarışmasına katıldı.

Bu yıl dünya çapından 360 takım katılım gösterdi. iGEM 2019 yarışmasına her biri lisans öğrencilerinden oluşan takımlar genetik mühendisliği temelli bir proje önerisinde bulunmaktadır. Sunulan projeler laboratuvar ortamında gerçekleştirilerek sonuçları, matematiksel bir model ile de bağdaştırılarak yarışmaya katılım sağlanabilmektedir. Bilkent UNAMBG iGEM takımı bu yıl, insülin molekülünü (diyabet hastalarına verilen protein yapısında doğal bir molekül) salgılayabilen probiyotik bir bakteri üretme fikrini sundu. Bu projeye Probiyotik İnsülin Salgılayan Modifiye Organizma anlamına gelen PRISMO adı verildi. Toplumda giderek artan diyabet hastası sayısı göz önünde bulunduruldurulduğunda bu proje, diyabetli hastaların enjeksiyona gerek kalmadan sadece PRISMO içeren haplar ile insülin alabilmelerini amaçlayan önemli ve yeni bir yol sunmaktadır. Bilkent UNAMBG takımı proje sonuçlarından dolayı altın madalya ile ödüllendirildi. iGEM yarışmaları kapsamında altın madalya alabilmek için her bir proje, tamamlanıp tamamlanmadığı, ortaya çıkan  sonuçların yeterliliği ve matematiksel modelleme sonuçları gibi birçok kritere bakılarak alanında uzman jürilerin değerlendirmesine tabi tutulmaktadır. Bu sene 120 takımın altın madalya almaya hak kazandığı yarışmada Bilkent UNAMBG, dünya çapında tanınan pek çok üniversitenin iGEM takımlarından daha yüksek bir derece elde ederek büyük bir başarı gösterdi.

Yaklaşık sekiz aylık kısıtlı bir zamanda Bilkent UNAMBG takım üyeleri, bütün sene boyunca derslerine ek olarak büyük bir azimle gece gündüz ve haftasonu demeden kendilerine Bİlkent UNAM öğretim üyesi Dr. Urartu Şeker’in kendi laboratuvarında açtığı alanda, UNAM bünyesinde ve UNAM yakın desteği ile yoğun biçimde deneysel çalışmalarını yürüttüler.

Bilkent UNAMBG takım üyeleri: Doğuş Akboğa, Ali Göktuğ Attar, Mehmet Emin Bakar, Merve Nida Baştürk, Ayşenur Deniz Çayırtepe, Ömer Can Ergül, Elif Zeynep Gülcü, Ahmet Hınçer, Mehmet Ali Hoşkan ve İlayda Şenyüz.

Bilkent UNAMBG takım iGEM 2020 yarışmasında , daha büyük başarılara imza atmak adına tüm alanlardan (mühendislik, matematik, fizik, sosyal bilimler, vb) yeni  takım üyeleri arıyor.

İlgileniyorsanız lütfen bize email gönderin: unambgigem@gmail.com

Daha fazla bilgi için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz: https://2019.igem.org/Team:Bilkent-UNAMBG