Ana Sayfa » “Görünmez” Fare Anatomik Sırları Açığa Çıkarıyor

“Görünmez” Fare Anatomik Sırları Açığa Çıkarıyor

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 2003 mezunlarımızdan Dr. Ali Ertürk, canlıların yaralanma ve hastalıklara nasıl tepki verdiğinin daha ayrıntılı anlaşılmasını sağlayacak bir buluşa imza attı. 

DISCO şeffaflığı adını verdiği çalışması çerçevesinde laboratuvarda insan beynini şeffaflaştıran bir teknoloji geliştiren Dr. Ertürk,  bu teknolojinin “beyindeki örneklemi bütünüyle görmemize ve bölümlemesiz dahili anormallikleri tanımlamamıza” olanak sağladığını söylüyor. Böylelikle bunama, felç, diyabet ve kanser gibi hastalıkları mikroskop altında daha detaylı inceleyebilecek tedavi yöntemleri keşfedilebileceğini belirten Dr. Ertürk, söz konusu araştırması sayesinde birkaç yıl içinde insan beyninin tek parça haritalamasının mümkün olabileceğini belirtiyor. Doktorasını ve doktora sonrası araştırmalarını  Max Planck Nörobiyoloji Enstitüsü’nde tamamlayan Dr. Ertürk, bilimsel çalışmalarını Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nin Sistemik Nörobilimler Enstitüsü’nde sürdürüyor.

Dr. Ali Ertürk, DISCO şeffaflığı (DISCO Transparency) adını verdiği çalışmasıyla, bunama, felç, şeker ve kanser gibi hastalıkların mikroskop altındaki incelemesi daha detaylı yapılabilecek, tedavi metotları geliştirilebilecek.  Dr. Ali Ertürk ‘vDISCO’ ismini verdiği patentli metodu ile fare vücudunu saydam ve plastik kadar sert bir hale getirmeyi başardı. Bu sayede bunama, felç, şeker ve kanser gibi hastalıkların mikroskop altındaki incelemesi daha detaylı yapılabilecek, tedavi metotları geliştirilebilecek.

Dr. Ali Ertürk, DISCO şeffaflığı (DISCO Transparency) çalışmasını bu ay ABD’nin San Diego şehrindeki ‘Nörolog Derneği’ toplantısında sundu. Büyük ses getiren teknoloji ‘Nature dergisi’nin Şubat sayısında  (https://www.nature.com/articles/s41593-018-0301-3) yayınlandı. LMU’daki ‘Felç ve Bunama Araştırma Enstitüsü’nde grup lideri olan Dr. Ali Ertürk, bunama, felç, şeker ve kanser gibi yıkıcı hastalıkların tedavisine yardımcı olmak için geliştirdiği yöntemle, ölü farenin vücudunu tamamen şeffaf hale getirerek hücrelerin birbiriyle nasıl bir iletişim içinde olduğuna dair anatomik sırları açığa çıkarıyor.

Bu metot sayesinde canlıların, yaralanmaya ya da hastalıklara nasıl tepki verdiğinin daha iyi anlaşılacağı ve tedavi yolunun açılacağı belirtiliyor.Dr. Ali Ertürk çalışmasını şöyle anlattı: “Kanser gibi hastalıklar, mikroskobun altındaki ince bölümlemede teşhis edilmiş ve araştırılmış olmasına rağmen önemli detayları kaçırabilmekte. Bizim teknolojilerimiz tüm örneklemi bütünüyle görmemize ve bölümlemesiz dahili anormallikleri tanımlamamıza izin veriyor.

Bunu, adeta sütü suya dönüştürür gibi şeffaflaştırarak gerçekleştiriyoruz. Nörolojik hastalıkların çoğu aslında tüm vücudu etkilemesine rağmen şimdiye kadar beyin bilimcileri sadece hasarlı beyin bölgelerine odaklandı.”Bilinmeyen kanalları keşfe yardımcı oluyor Dr. Ali Ertürk: Şeffaflık teknolojimizi kullanarak, daha büyük resmi inceleyebiliriz, yani bir felç lezyonu veya Alzheimer hastalığının tüm vücuttaki nöronları nasıl etkilediği, kafatası ve beyin arasında hücre ve molekülleri taşıyan bilinmeyen kanalları keşfetmemize yardımcı oluyor.Laboratuvarda tüm insan beynini şeffaflaştırdık. Bu sayede birkaç yıl içinde insan beyninin tek parça haritalaması gerçekleşecek. 25 yıl içinde de tüm hastalıkların tedavisi mümkün olacak.

Disco Şeffaflığı çalışmasının teknik detaylarını açıklayan kısa filmlere   
https://twitter.com/erturklab/status/1079782812578922501 ve  
https://twitter.com/erturklab/status/1093148909684342785 
adreslerinden ulaşabilirsiniz.