Ana Sayfa » Mucize Malzeme Araştırması Kapak Makalesi Oldu

Mucize Malzeme Araştırması Kapak Makalesi Oldu

Dr. Mehmet Z. Baykara tarafından yönetilen çalışma Journal of Vacuum Science & Technology B dergisinin Mayıs 2015 kapağında yer alıyor.

Bal peteği düzeninde sıralanmış karbon atomlarından oluşan ve iki boyutlu bir çarşafı andıran grafen malzemesi, üstün fiziksel özellikleri ile geçtiğimiz on sene içerisinde bilim camiası tarafından büyük ilgi görmüştür. 2004 yılında Manchester Üniversitesi araştırmacıları Prof. Andre Geim ve Prof. Konstantin Novoselov tarafından keşfedilen bu mucize malzeme, kâşiflerine kısa süre içerisinde Nobel Fizik Ödülünü getirmiştir.

Şimdi ise, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Z. Baykara tarafından yönetilen Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Taramalı Uç Mikroskopisi (TUM) Araştırma Grubu üyelerinin gerçekleştirdiği ve Journal of Vacuum Science & Technology B dergisinin Mayıs 2015 sayısına kapak makalesi olarak seçilen çalışma, bu mucize malzemenin atomik ölçekteki özelliklerinin anlaşılmasına önemli katkılarda bulunmakta.

Çalışmanın ardında yatan sebeplerle ilgili Dr. Baykara şu açıklamalarda bulundu: “Grafen, pratik uygulamalar için büyük bir potansiyele sahip olsa da, malzemenin işlevsel cihazlara entegrasyonu atomik seviyedeki özelliklerinin tam olarak anlaşılmasını gerektirmekte. Bu amaçla, malzemenin keşfinden beri taramalı uç mikroskopisi teknikleri uygulanmakta, ancak farklı araştırma gruplarının elde ettiği deneysel sonuçlar arasında hatırı sayılır tutarsızlıklar görülmektedir”.

Makalede detaylı şekilde aktarılan çalışmalar sonucunda, deneysel tutarsızlıkların temel sebebi bulundu: mikroskop ucu. Dr. Baykara, “çalışmalarımız, atomik ölçekli TUM deney sonuçlarının, mikroskop ucunun asimetri ve esneklik gibi fiziksel özelliklerine sıkı şekilde bağlı olduğunu ortaya koydu”, şeklinde konuştu. “Böylece, bilimsel literatürde ortaya çıkan birçok tutarsızlığı açıklama ve grafen üzerinde deney yapan bilim insanlarına, sonuçlarının doğruluğunu test edecek bir kılavuz sunma imkânımız oldu”.

Dr. Baykara, çalışmalarının bir diğer önemli yönünden bahsetti: “Çalışmamızın en önemli özelliklerinden biri, bölümümüzde okumakta olan bir lisans öğrencisinin – Berkin Uluutku – katkılarıyla gerçekleştirilmiş olmasıdır. Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde başarılı lisans öğrencilerinin araştırma projelerinde rol almalarına büyük önem veriyoruz. Berkin, TÜBİTAK’ın 2209/A kodlu Üniversite Öğrencileri Yurt İçi Araştırma Projelerini Destekleme Programından faydalandı”.

Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde, geçtiğimiz üç sene içerisinde toplam 11 lisans öğrencisi TÜBİTAK’tan araştırma desteği almaya hak kazandı.

“Artifacts Related to Tip Asymmetry in High-Resolution Atomic Force Microscopy and Scanning Tunneling Microscopy Measurements of Graphitic Surfaces” başlıklı kapak makalesine şu adresten ulaşılabilir: http://dx.doi.org/10.1116/1.4915898