Ana Sayfa » Dr. Nazım Keven’in Çalışması

Dr. Nazım Keven’in Çalışması

Felsefe Bölümü’nden Dr. Nazım Keven sinirbilimi alanında önde gelen dergilerden Behavioral and Brain Sciences’da bir makale yayınladı. Dr. Keven’in Simon Fraser Üniversitesi’nden Kathleen Akins ile birlikte yazdığı makale “Yenidoğan Yansılama Bağlamı” başlığı ile yer alıyor.

Makale, yenidoğanların yüz ve el hareketlerini taklit edebilme yeteneğine sahip olup olmamaları konusuna odaklanmaktadır. Yazarlar, yenidoğan bebeklerde kendiliğinden oluşan davranışları inceleyerek yüz-ağız bölgesinde meydana gelen dil çıkarma ve dili geri çekme gibi dizisel yapılan mimikler (TP/R) üzerine bir vaka çalışması sunmuştur.

Çocuk gelişiminde en etkili ve çarpıcı iddialardan biri 1977 yılında Melzoff ve Moore tarafından ‘Yenidoğan bebeklerin yüz ve el hareketlerini taklit etmesi’ üzerine yazdıkları ünlü makalede yer almaktadır. Makalede sadece birkaç saat önce doğmuş bebeklerin daha önce hiç görmediği yüz ifadelerini taklit edebileceklerini iddia ettiler. O zamandan bu yana, yazarlar arasında yenidoğan taklidinin var olup olmadığı ve eğer öyleyse ne biçiminde olduğu konusunda ciddi tartışmalar gerçekleşmiştir. Ancak devam eden tartışmalara rağmen, psikoloji, felsefe, dilbilim, nörofizyoloji ve davranış bilimleri araştırmacıları Meltzoff ve Moore’un bulgularını teorik bir temel taşı olarak kendi teorilerine entegre ettiler.

Keven’in çalışması, memelilerin solunum ve sindirim sistemleri nasıl gelişir ve gelişim sürecinde dil çıkarma hareketinin bu duruma nasıl bir etkisi olduğunu sorgulamaktadır. Bu sürecin aşamaları hakkında bilgi vererek ve sonuç doğru ise TP/R gibi tekrarlayan yüz-ağız bölgesi hareketlerinin, hayati önem taşıyan bu sistemde sadece taklit davranışla bağlantılı olarak ortaya çıkması pek olası değildir.

Bilkent Üniversitesi 2007 Felsefe Bölümü mezunlarından olan Keven, 2009 yılında Simena Fraser Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden yüksek lisans ve 2016 yılında Washington Üniversitesi’nde Felsefe-Sinir Bilimi-Psikoloji Programında doktorasını tamamlamıştır. Ana araştırma alanı bilişsel bilim felsefesidir; özellikle bellek, akıl yürütme, duygular ve benlik üzerine odaklanmıştır. Çalışması, Synthese, Neuropsychologia and Hippocampus ile Behavioral and Brain Sciences dergisinde yayınlanmıştır.

Makale: https://www.cambridge.org/core/journals/behavioral-and-brain-sciences/article/neonatal-imitation-in-context-sensorimotor-development-in-the-perinatal-period/C7DB30AF35494F4E18E36CD93C16FB43