Ana Sayfa » UNAM ve Nobel İlaç İş Birliği

UNAM ve Nobel İlaç İş Birliği

Bilkent UNAM ve Nobel İlaç, paydaş olarak yer aldıkları yeni nesil çoklu fonksiyona sahip antikorların üretimine yönelik olarak TÜBİTAK 1003 öncelikli alanlar araştırma programı kapsamında çalışmalar sürdürmektedirler. Bu projenin amacı klinik kullanım için yeni nesil çok fonksiyonlu antikorlar geliştirmektir. Projenin yürütülmesinde; moleküler yapıların ve klonların tasarlanması, antikorların ilk üretimi ve karakterizasyon adımları, Doç. Dr. Urartu Özgür Şafak Şeker’in liderlik ettiği Sentetik Biyosistemler Laboratuvarı tarafından gerçekleştirilmekte ve hayvanlar üzerinde yapılan fonksiyonel çalışmalar ise Nobel İlaç tarafından devam ettirilmektedir. Kısa süre önce, projede bir dönüm noktası sayılabilecek bir gelişme kaydedilmiş ve çift fonksiyonlu dört farklı antikorun moleküler yapıları tasarlanmış ve hücresel klonları oluşturulmuştur.

Dr. Şeker’in yönettiği  Sentetik Biyosistemler Laboratuvarı ekip üyeleri Ebru Şahin Kehribar, Recep Erdem Ahan, Elif Duman ve Behide Saltepe projenin hızlı bir biçimde ilerlemesini sağlayan ileri genetik mühendisliği ve protein mühendisliği tekniklerini kullanarak çalışmaları sürdürüyorlar. Proje hayvan deneyleri ile birlikte tamamlandığında, antikorlar endüstriyel üretim için ikinci aşamaya taşınacaktır.

Sentetik Biyosistemler Laboratuvarı, genetik ve protein mühendisliği alanında oldukça yetenekli lisansüstü eğitimine devam eden öğrencilerden oluşmaktadır. SBL grubu geliştirdiği sentetik biyoloji yöntemleri ile yeni hücresel programlama teknikleri geliştirilmekte, bunları yaşayan ilaçlar, yaşayan biyomalzemeler ve tasarlanmış hücre tabanlı tedavilerin oluşturulması gibi alanlarda uygulamaktadır. Biyoteknolojik ilaç endüstrisindeki hızlı yükseliş ve tıbbi alanlardaki kullanımının artması ile birlikte, Bilkent UNAM (Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi)’ın Sentetik Biyosistem Laboratuvarı ve Nobel İlaç, kullandıkları yenilikçi biyoteknoloji teknikleri sayesinde yeni nesil ilaç adayları üretme ve geliştirme yolunda iş birliğini genişletmeyi planlamaktadırlar.

Sentetik Biyosistem Araştırma Laboratuvarı, Bilkent Üniversitesi UNAM yaşam bilimleri bölümünün bir parçasıdır. Bilkent Üniversitesi’nde “Ulusal Laboratuvar” olarak kurulan UNAM, çeşitli disiplinleri kapsayan nanobilim ve nanoteknoloji alanlarında dünya çapında bilimsel ve teknolojik mükemmelliği teşvik etmektedir. Bilkent Üniversitesi UNAM altyapısı, 6550 sayılı Araştırma Altyapısı Desteği Kanunu kapsamında özel büyük ölçekli program için seçilmiş ve 100 Milyon TL’nin üzerinde yatırım ve işletme bütçesine sahiptir.

Nobel İlaç, 1964 yılında tamamı ulusal olan sermaye ile kurulmuş, yarım asırlık tecrübe ve saygın tarihe sahip, geniş bir coğrafya yelpazesinde Türk Markasını temsil eden ve uluslararası da faaliyet gösteren bir ilaç şirketidir. 20’den fazla ülkede ticari faaliyetlerini kendi yerleşik acenteleri ve iştirakleri aracılığıyla yürüten Nobel İlaç, yıllık cirosunun %5’ini Ar-Ge faaliyetlerine ayırmaktadır.