Ana Sayfa » Acı Kaybımız… Üniversitemiz Tarih Bölümü Kurucusu Prof. Halil İnalcık’ı kaybettik.

Halil_InalcikÜniversitemiz Tarih Bölümü kurucusu, büyük Osmanlı tarihçisi, Hocaların Hocası Prof. Dr. Halil İnalcık 25 Temmuz 2016 Pazartesi günü vefat etmiştir. Acımız sonsuzdur.

Halil İnalcık 1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Yeni Çağ Tarihi bölümünde yükseköğrenimine başladı. Uzun yıllar aynı fakültede Osmanlı ve Avrupa tarihi üzerine dersler verdikten sonra 1972 yılında Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü’ne “Osmanlı Tarihi Üniversite Profesörü” olarak davet edildi.

Yurt içi ve dışında çeşitli üniversitelerden fahri doktora payeleri alan Prof. İnalcık, 1993 yılında Bilkent Üniversitesi Tarih bölümünü kurdu.

Prof.  İnalcık, 20. yüzyıl sona ererken Cambridge Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2000 bilim adamı arasında gösterilmiştir

Prof. İnalcık, 7 Eylül 2015 tarihindeki 100. yaş günü kutlamalarında  100 yaşına, kendine bir hedef belirlemesi, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olması ve klasik müzik dinlemesi sayesinde geldiğini ifade etmişti. Hayatında belirlediği en önemli hedefi gerçekleştirdiğini aktaran İnalcık, “Hedefim, Türklerin tarihini bir yabancı değil, bir Türk gözüyle yazmak, ömrümü bu amaca hasrettim. Ana kaynağım arşiv belgeleri oldu. Bu sayede objektif bir tarih yazdığıma inanıyorum.” demişti.

Ulusumuza, ailesine, öğrencilerine ve Bilkent camiasına başsağlığı diliyoruz.
Merhum için, 27 Temmuz 2016, Çarşamba günü saat 10:00’da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde yapılacak törenin ardından aynı gün saat 11:30’da Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde bir tören düzenlenecektir. Cenaze aynı gün Bilkent Doğramacızade Camii’nde kılınacak öğle namazı sonrası İstanbul’a nakledilecek ve 28 Temmuz 2016, Perşembe günü İstanbul Fatih Camii’nde kılınacak öğle namazını müteakip Fatih Haziresinde defnedilecektir.

Duygularınızı paylaşmak isterseniz hocamız için hazırlanmış Taziye Defteri’ne yazabilirsiniz.